香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 松田roy
打印 上一主題 下一主題

西灣河新手報到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-3 16:25 發表

hi 亮哥,我買之前都研究過Mizuno Spacer鞋底較薄,請放心,小弟現只是慢跑者,不會太快的

登錄/註冊後可看大圖

呢兩個月因血糖的問題令身體瘦了30磅,之前勁肥仔(190磅),現階段是170cm,72kg,希望跑落去可以keep到65kg,令身體更健康

登錄/註冊後可看大圖

好成功啊! 相信你真係好忍得口,加上適量運動,慢慢身體一定會好過來的。加油啊!
有機會你不防跑下西灣河海傍,空氣好些,路平些。
我也喜歡著較薄底的跑鞋的,跑起來輕些貼地些,我著的是美記Idaten,不過會買大一號,加專用厚鞋墊吸震。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 松田roy 於 2011-5-2 00:56 發表 ching你好,由於小弟希望血糖能keep好一點,這一個月也只是休息過一晚

你比我更勤力....祝身体愈來愈健康........

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 nwmfs 於 2011-5-3 08:26 PM 發表
    加油! 你大約什麼時間跑? 有機會一起練習!

ching你好,
    我通常兩個時段
    pm8:30 & pm10:30開始
    如果你唔介意我慢的話,一起跑當然沒問題呢

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 nwmfs 於 2011-5-3 08:38 PM 發表
    筲箕灣配水庫頂緩跑徑可能近你D Wor....

http://www.districtcouncils.gov.hk/east_d/chinese/dchighlights.htm

ching你好,
    我覺得水庫頂太短了,還是覺得整條耀興道適合點

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-3 11:51 PM 發表

好成功啊! 相信你真係好忍得口,加上適量運動,慢慢身體一定會好過來的。加油啊!
    有機會你不防跑下西灣河海傍,空氣好些,路平些。
    我也喜歡著較薄底的跑鞋的,跑起來輕些貼地些,我著的是美記Idaten,不過會買大 ...

早晨~亮哥,
    無計喇..長期疾病一定要正面點面對,加上年紀已不輕,再唔介口+運動,
    第日老時cut手cut腳就死得囉
    我宜家都想試下跑平路,唔知會唔會輕鬆好多呢?

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2011-5-4 06:13 PM 發表

你比我更勤力....祝身体愈來愈健康........

因想身體健康,小弟每日也只是keep住慢跑3.5k~4k左右,不是太勤力啊,多謝ching祝福

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-5 09:33 發表

早晨~亮哥,
    無計喇..長期疾病一定要正面點面對,加上年紀已不輕,再唔介口+運動,
    第日老時cut手cut腳就死得囉
    我宜家都想試下跑平路,唔知會唔會輕鬆好多呢?

早晨roy師兄!
    糖尿病真的要小心,介口加運動一定對個病有幫助的,跑步唔係話跑斜路會有效d既,如果可以,跑平路吧,快慢唔重要,每日用一個小時來跑,比較用短時間跑斜路來得有效,尤其是減肥。
    我有個六十多歲的視障朋友,也是糖尿病,也是戒了煙,教練叫他只跑平路,要跑夠一個鐘,他說最近的身體好多了。
    師兄也要加油啊!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-5 09:55 AM 發表

早晨roy師兄!
    糖尿病真的要小心,介口加運動一定對個病有幫助的,跑步唔係話跑斜路會有效d既,如果可以,跑平路吧,快慢唔重要,每日用一個小時來跑,比較用短時間跑斜路來得有效,尤其是減肥。
    我有個六十多歲的 ...

hihi亮哥,
    多謝你寶貴意見&支持,我諗我係時候要plan下新路線了,因為跑斜真係幾辛苦下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-5-5 10:06 發表

hihi亮哥,
    多謝你寶貴意見&支持,我諗我係時候要plan下新路線了,因為跑斜真係幾辛苦下

是的,跑斜路太辛苦但係效果唔見得好d,好容易令人放棄的,試下急步行落成安街,出海旁,沿愛秩序灣避風塘的海旁跑去則魚涌公園的海旁來回,d路平d,享受海風及維多利亞港美景,每日跑夠一個鐘。 加油啊!

升級   83.16%

開心
  • 簽到天數: 1 天

加油!慢慢加長跑,唔好心急~~如果腳痛,唔好跑太多斜路,平路也可。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-5 10:46 AM 發表

是的,跑斜路太辛苦但係效果唔見得好d,好容易令人放棄的,試下急步行落成安街,出海旁,沿愛秩序灣避風塘的海旁跑去則魚涌公園的海旁來回,d路平d,享受海風及維多利亞港美景,每日跑夠一個鐘。 加油啊!

早晨亮哥,
    我好清楚自己需要,只是想藉著慢跑令自己身體健康,太辛苦的我會慢慢來,如受傷了便不值得

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 sunnyman913 於 2011-5-7 12:02 AM 發表
    加油!慢慢加長跑,唔好心急~~如果腳痛,唔好跑太多斜路,平路也可。

早晨師兄,
    多謝關心&支持,請放心,小弟會就住自己能力慢慢一步一步來的

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 nwmfs 於 2011-5-7 10:17 AM 發表
    加油!加油!

thank you ching

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Welcome to the world of running^.^

Quitting smoke is essential and 100% good to your health.

Wave Spacer AR2 is a good choice, and I use it for 10 K race most^.^

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2011-5-9 10:53 AM 發表

Welcome to the world of running^.^

Quitting smoke is essential and 100% good to your health.

Wave Spacer AR2 is a good choice, and I use it for 10 K race most^.^

ching你好,
    多謝支持,小弟戒煙已接近3個月,感覺非常良好,跑起步上嚟都夠氣好多
    Wave Spacer AR2我重未著呀...未有機會試到

升級   2.67%

該用戶從未簽到

剛剛月結埋單...
    呢個月跑左23日,每次跑約4~4.5km
    原來不知不覺已跑左100km
    雖然跑得不快,但已見進步,身體感覺好左好多
    家下成條耀興道可以一口氣跑晒來回一轉

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨Roy師兄!
    好有毅力啊! 我就懶左,呢個月都無跑過西灣河。
    加油啊!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-5-19 10:14 AM 發表
    早晨Roy師兄!
    好有毅力啊! 加油!

早呀~亮哥!!
    好耐無上嚟!!所以上嚟報下喜
    共勉之