香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豬兜1
打印 上一主題 下一主題

跑步+徒潛=......

升級   85.6%

該用戶從未簽到

一號風球,海面都起了白頭浪,大浪會導致海水混濁,因為會捲起海底的沙,泥,垃圾
及各種浮遊生物,浪細的話只要去水深小小的地方,能見度還是可以接受的,但今晚
的浪真係不細的,其實應該不下水為妙,今睌我們19:45下水,初下水時浪巳很大,
但海底的能見度還可以接受(大約有大半米),但係玩左半個鐘左右,能見度下降得
好快,只剩下半米,即使巳下潛至3-4米水深,但結果還是一樣,所以便決定上水了,
2個人加起來都只得3-4斤蟹,真差.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 ~NN~ 於 2011-6-21 11:33 發表

今晚約了C兄小C妹跑城門河睇夜景,無得落水添 !

但我估9點幾會跑到雙橋,等我問吓金金ching有無興趣一齊入馬料水探你班啦

你係咪會捉到墨魚&蟹上黎俾我玩架 ?    
9點幾我都走左lu

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-6-19 14:15 發表

我離緊的(星期5)唔得閒....星期6得閒, 你地今次會搞幾時呀?
mill姐個風可能打到黎呀,星期5,6都吾知乜野環境,睇定d先啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豬兜1 於 2011-6-21 23:04 發表
mill姐個風可能打到黎呀,星期5,6都吾知乜野環境,睇定d先啦.

我同~NN~去馬料水找你,但你走左。

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Carly 於 2011-6-21 23:34 發表

2-3斤有幾多隻呀? 是不是都只捉到藍蟹?
差不多20只,係3-4斤.對都是藍花蟹,還有石蟹.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 denis3885 於 2011-6-21 23:39 發表

我同~NN~去馬料水找你,但你走左。
我send左SMS比NN姐的,說今晚會提早下水的.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Carly 於 2011-6-22 01:14 發表

你的徒潛捉蟹, 令我覺得好有頭先明珠播的"Human Planet" feel~
現示人類的生存智慧, 利用大自然的資源又可與大自然和平共存~
讚~
咁你幾時來JOIN下?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 豬兜1 於 2011-6-21 23:04 發表

啊..又唔一定要今個星期的, 下個星期都可以架.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mill 於 2011-6-22 09:04 發表

啊..又唔一定要今個星期的, 下個星期都可以架. " />" />

嘻嘻!我都有興趣黎睇吓喎!

升級   20.25%

該用戶從未簽到

i want join next wk >V<

升級   100%

鬱悶

原帖由 hkyen 於 2011-6-22 11:22 發表
    i want join next wk >V

X 2

升級   87.67%

該用戶從未簽到

原帖由 豬兜1 於 2011-6-22 00:39 發表
    我send左SMS比NN姐的,說今晚會提早下水的.

唉,都係我懶,無帶電話去跑  

升級   87.67%

該用戶從未簽到

原帖由 豬兜1 於 2011-6-21 22:53 發表
    一號風球,海面都起了白頭浪,大浪會導致海水混濁,因為會捲起海底的沙,泥,垃圾
    及各種浮遊生物,浪細的話只要去水深小小的地方,能見度還是可以接受的,但今晚
    的浪真係不細的,其實應該不下水為妙,今睌我們19:45下水,初 ...

尋晚去到碼頭見到好大浪呀,你咁都落水.....  

升級   85.6%

該用戶從未簽到

咁就要麻煩run run 姐幫我出個post 了,因為小弟仲末入會的,
    就呢個星期六啦,即係25/6晚上1930.

升級   100%

奮鬥

原帖由 豬兜1 於 2011-6-22 21:36 發表
    咁就要麻煩run run 姐幫我出個post 了,因為小弟仲末入會的,
    就呢個星期六啦,即係25/6晚上1930.
    豬兄,到時落水小心d呀~!

仲有個台風啱啱形成左

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-6-23 00:22 發表
    豬兄,到時落水小心d呀~!

仲有個台風啱啱形成左
    .............又黎1個........

升級   100%

奮鬥

原帖由 豬兜1 於 2011-6-23 02:05 發表
    .............又黎1個........

升級   100%

鬱悶

25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂

25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂

活動日期:25-6-2011 (星期六)
    集合地點:馬料水碼頭
    集合時間:19:30
    參加人數:不設上限

注意 : 請參閱善於徒潛之豬兜師兄對徒潛活動的介紹,參加者可以參觀此次活動作
    對徒潛活動的初步認識

徒手潛水就是只吸一口氣然後向下潛,能潛多久就要靠自己的心肺功能了,當然還要借助一些工具的,1.潛鏡 (不是到泳池用的那一種, 而是連口和鼻也cover)大約$150-200也可. 2.呼吸管(snorkels)大約$150-200 3.手套(可用勞工手套不過要載2) 4.潛水電筒,舊式的烏線膽,價格較便宜大約$400-500,光度也沒ledhid那樣光,耗電量一般,led的光度屬中間,hid差小小大約$700-1400,但論怪慳電就一定是led.小弟也剛買了一枝新的led.Ikelite 3C8光度有510LUX.  5.蛙鞋,徒潛的要用軟fins大約$300-500.安全一點的話可以買多件簿身潛水衣大約$150-300.6.潛水刀要連套的.大約$250-500. 7.網袋(綠色
    有索繩那種).以上價格只是中位數,要平的或是要貴的還有很多選擇,一分錢一分貨.
    其實還有2手的,上網也可找到,不過質數參次,本人不太建議買2手的,因為我有個friend 中左招,買完返黎要再買過.
    以下有幾點是小弟的心得.
    1.
    切勿單獨下水
    2.
    下水後一定要2人一組不要獨自遊得太遠
    3.
    不要胡亂触摸一些自己不認知的生物或死物
    4.
    雷暴警告,一號風球以上,黃雨以上切勿下水
    5.
    香港水質普片較能見度低,下潛時以手放前避免撞到頭部
    6.
    切勿在水流急或暗湧大的水域下潛
    7.
    患有特殊疾病的要請示醫生
    8.
    最重要是泳術一定要好(包括識踏水最小達5分鐘或以上)

以上的簡介只適合在水溫27度以上香港水域,如要查詢海水,大家吾好以為睇完呢做簡介或者買齊裝備就可以自己衝落水,一定要搵個師兄陪住落呀.

1.本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。

2.會員一切留言之言論和買賣交易和舉行活動只代表其個人行為,香港長跑網沒有對他們的言論、行為及討論區管理操作事先加以審查。他們的言論、行為及討論區管理操作不代表本網站之立場,一切有關損失本網站不會負責。

3. 活動不排除將於酷熱或寒冷的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的
    訓練及休息,並留意個人的身體狀況,如身體覺有不適,建議馬上終止活動。

4. 若活動當天懸掛三號或以上颱風、黄色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會改期或取消。

5.參加者的個人保險須自行負責。

6.參加者務必遵守香港法例,以及不能在活動中進行競賽。

7.活動所有參與者不得在未經同意下,把第三者的個人資料以"任何方式"提供任何人仕或向外發放

人工智能報名:
    1. 豬兜1 (徒潛示範)
    2. runrun (觀賞者)
    3.
    4.
    5.
    6.

升級   100%

鬱悶

大家請留意有以上新活動呀!

升級   100%

奮鬥

我想問吓大約會幾點完架