香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kit00
打印 上一主題 下一主題

我要減肥跑步!!!!

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

咩成功未?

減唔到下身><  [ 鋼條既身型><唔得 減幼唔到> < }
減唔到肥><

您有方法???

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

跑步唔係做手術即時見效架麻

耐心d跑多一個月先啦

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

我一星期應該點分長短課?
    跑幾多次?

升級   38.95%

該用戶從未簽到

我可點減肥?

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
    有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到, 一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食死左。節食令營養失衡,會貧血、骨質疏鬆、無力運動、等等等等好多唔好的反應。
    一定要均衡飲食,留意食物金字塔,基本上每餐都係123,一份肉,兩份蔬菜,三份碳水化合物。咁減肥先會健康的。最好做到三低一高,做到三無一高就更快見效,三低是低油、鹽、糖,高是高纖。
    小弟奉行健康飲食,有時亦會食雪糕的,它給我好多好多力量去跑得更遠及更久。不過小弟既原則係跑之前及中途可以任食,但運動完就唔會再食的了。睇下下圖,小弟一食就係兩支甜筒,嘻嘻!

登錄/註冊後可看大圖

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

您地好fit

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

我有水桶腰,甲組腳><

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都好認同亮兄的說法, 多菜少肉, 合理的飲食份量(約2000kcal), 只要有帶氧運動,
    當中會令你用去幾百個卡路里, 令你要燒脂去轉化能量, 從而達到減肥效果.

至於運動量, 如跑步最好是慢跑, 一星期跑四日以上, 每次30~40分鐘就可以了, 以前
    我過重時, 一個月可以減到約5磅, 用左八九個月就減4~50磅返去 BMI < 23, 不過當
    BMI <23 時, 就無咁容易減, 因為多餘的脂肪都減得八八九九.

不過瘦既時候, 係全身瘦的 (上身比較多), 無特定邊個位, 小弟小腿都15吋, 大腿都21吋啦.

至於速度, 個個人唔同, 我以前就大約以8km/hrs去跑, 個心跳就會o岩o岩係個fat burn zone,

(220 - (歲數)) * 60% ~ (220 - (歲數)) * 70%

e.g 20歲就係 (220-20)*0.6 = 120
                    至 (220-20)*0.7 = 140

以前的飲食餐單

早餐
    茶餐廳早餐
    紅腸煎蛋 + 餐包 + 火腿公仔麵 + 熱檸茶

午餐
    A) Food Court 兩餸飯
    主要是兩個以菜為主的餸, 當中有少量肉絲便可, 一碗飯
    B) 麵店
    生牛肉米粉 + 油菜(全走)

下午茶
    餅乾數片 e.g. 梳打餅 或 瑪利餅

晚餐
    住家飯, 以多菜少肉為主, 一碗飯, 生果

注意事項:
    1) 出外食野, 多數都有餐飲, 最好都是選檸茶檸水中國茶
    2) 碟頭飯多數都會有成兩碗多飯, 有時唔為意下可以一口氣食晒, 最好都是叫少飯或食份量的一半

升級   38.95%

該用戶從未簽到

8km/hrs 喱個係咪姐係avg.speed 9.36 kph ??

係咪一樣?

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

我現在應該62-63 kg
    167cm 高

您用左8-9個減左50磅?

我速度平均7min/km

我好想瘦上身...幼大小腿

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kit00 於 2011-5-13 19:47 發表 我現在應該62-63 kg 167cm 高您用左8-9個減左50磅?我速度平均7min/km我好想瘦上身...幼大小腿

我相信kph = km per hour, 所以 8km/hours = 8 kph

如果用8kph跑, 約 7.5mins 1km

係, 約用左8個幾月, 減左四十幾磅

瘦邊 <-- 控制唔到的

最好如果有做GYM, 去跑步機check下心跳, 或者有心跳表就更好,
    因為跑得太快減肥唔係無效, 係無咁有效.

努力吧!

升級   38.95%

該用戶從未簽到

四十幾磅姐係18KG

但我現在63KG 可減到嗎?167CM 高
    我想減到57-58 KG [姐係13 磅]

我KEEP 住7MINS /KM
    我最想瘦下半身,,,幼SLIM 同瘦
    諗住做埋GYM
    我想做鋼條型

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

四十幾磅姐係18KG

諗住做埋GYM
    我想做鋼條型

升級   83.16%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kit00 於 2011-5-15 09:06 PM 發表
    四十幾磅姐係18KG

諗住做埋GYM
    我想做鋼條型

師兄,我同你咁高,但我重你好多,有69kg,目標65kg,肌肉型。

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

一齊努力

我要減到58kg
    鋼條型

升級   38.95%

該用戶從未簽到

幫幫手咁多位跑手們

升級   2.11%

該用戶從未簽到

你高我7cm, 但大腿只粗我3.9cm= =..
    我種要係女仔-.-....
    唉..好想減.....但我自身減得好慢
    以前跑步跑左半個月至一個月(每次一定超過30分鐘中途唔停,一星期至少3次)
    果排每日食唔超過1000卡食物或差唔多1100卡
    但後來係半磅都無瘦twt~
    見d人通常話跑左一個星期就瘦左成磅t__t~(心灰..
    我就.........唉-.-
    但耐力好左係真事~
    第一次緩跑真係緩到..一分鐘得果30米左右-.-"(因為我堅持keep 30分鐘xdd)
    但而家緩跑係一分鐘155m-165m左右..(雖然唔勁,但比起之前已經好好.)
    話晒緩跑, 都係舒舒服服慢慢跑就係-w-
    (呢幾個月停左跑添-,-..只跑左2次炸呢幾個月尼=口=;)
    (不過前排轉左跳舞, 每次都跳到成身汗..但呢排都停埋xDD~)
    (種暴食喎呢一排.......狂食餅+麵包.....)
    (暑假果時一餐食半包排包+半包肉鬆包+一件斑蘭蛋糕=.=")
    (又或者一日食5盒三文治..<---午餐+零食)
    (又試過一次過食50包細包包裝紫菜+一盒Pocky+1/3塊朱古力....)
    唉, 前排又多長假喎...
    復活節,,春節,,聖誕節....節目多自然易肥/口\
    復活節先岩岩BBQ尼, 暴食了=x="
    食左至少25條芝士腸,,至少20粒棉花糖..........都未計其他/口\~
    我覺得果日絕對卡路里爆爆爆爆錶^口^~~
    雖然果日我由照對黑就只食果d+係沙灘玩左成個下午..
    但都一樣肥死......
    我到今日都不停慚悔緊........-__-

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

咁姐係減唔減 到!?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kit00 於 2011-5-19 23:24 發表
    咁姐係減唔減 到!?

肯去做運動就可以減到,齋講! 呢一世都減唔到! 行動最實際,唔好齋講了,去跑吧! 祝你早日成功! (小弟已經成功了,由170磅減到現在120磅,減了磅之後好好跑,跑了十幾二十個馬拉松啦!)

升級   97.37%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 21-5-2011 22:46 發表

肯去做運動就可以減到,齋講! 呢一世都減唔到! 行動最實際,唔好齋講了,去跑吧! 祝你早日成功! (小弟已經成功了,由170磅減到現在120磅,減了磅之後好好跑,跑了十幾二十個馬拉松啦!)
    嘩 !!!竟可減到接近1/3體重 . 我用3個月由150磅减至141 , 之後進度便慢了下來 , 每隔2,3個月才能減數磅 ,直至132左右 . 感覺較前好得多 , 落樓梯和斜路時膝部感受到的壓力小了