香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kit00
打印 上一主題 下一主題

我要減肥跑步!!!!

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 tommyleung 於 2011-9-8 20:14 發表 最好每日都磅, 有時身體水多水少, 都會有影響, 又或者早晚, 大便前後都會有影響, 所以如果一個星期都可以維持同一個磅, 先好確認.減肥都有的叫平台期, 就係好似你咁講, 做左成個月都無點減過, 不過唔好灰心, 繼 ...
    其實隔幾天我就赤裸裸上磅一次 習慣朝早,全月上落一兩磅。
    昨午跑完15k,食咗哈蜜瓜 1pint 水後上磅,198lb,今早磅又是201

升級   17%

該用戶從未簽到

原帖由 大小清水 於 2011-9-8 19:05 發表
    我8月跑左140K,反而比7月重左一磅

我都唔知,所以跑到無晒心機

升級   38.95%

該用戶從未簽到

去左大部分腫,重有小小腫...可跑返嗎!?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

一年前差唔多依段時間開始減。。。由187lbs 到今天155lbs,算係咁,但係我目標係14x

升級   38.95%

該用戶從未簽到

去左大部分腫,重有小小腫...可跑返嗎!??????

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

好開心,今日上磅比起 9冃1曰 時輕了8lb ,比起成個8月減得1lb,大有進步" />" />

194lb

升級   38.95%

該用戶從未簽到

比下意見!!!!!!

升級   38.95%

該用戶從未簽到

好返了..可回復跑步了。.

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kit00 於 2011-11-13 00:45 發表 好返了..可回復跑步了。.

congrats!
    我今天磅都終於達標了∼ 140lbs~
    一年由189lbs 去到140lbs

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Rhys 於 2011-11-13 22:59 發表

congrats!
    我今天磅都終於達標了∼ 140lbs~
    一年由189lbs 去到140lbs

ching 好勁呢, 可否分享下點減, 由其最後果10磅, 先謝!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 beepatpat 於 2011-11-14 10:06 發表 ching 好勁呢, 可否分享下點減, 由其最後果10磅, 先謝!

最初都是做運動,一星期跑兩至三次一個鐘,加上食少d,好快就減左30磅,但係跟住就停左,跟住轉左食素一個月,不吃精製食物,不吃白米,白糖,白鹽,吃粗糧如糙米,豆,蔬果,每天吃疏果汁2至4杯,好快一個月多d就減多10幾磅了.

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Rhys 於 2011-11-14 16:57 發表

最初都是做運動,一星期跑兩至三次一個鐘,加上食少d,好快就減左30磅,但係跟住就停左,跟住轉左食素一個月,不吃精製食物,不吃白米,白糖,白鹽,吃粗糧如糙米,豆,蔬果,每天吃疏果汁2至4杯,好快一個 ...

thanks ching, 但對於一日三餐都係出街食既我好似有d難

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 beepatpat 於 2011-11-14 17:00 發表 thanks ching, 但對於一日三餐都係出街食既我好似有d難

我自己係番shift架,依家早更,我就會早d起身打蔬果汁,之前一晚洗定菜,用真空煲煮定飯,咁早中餐都攪掂了∼
    如果一三餐都要出街,揀d3少的地方食,加油∼

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 beepatpat 於 2011-11-14 17:00 發表 thanks ching, 但對於一日三餐都係出街食既我好似有d難

有d地方係有糙米食的^^

example : http://www.fruitstop.com.hk/index.htm

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 Rhys 於 2011-11-14 17:10 發表

有d地方係有糙米食的^^

example : http://www.fruitstop.com.hk/index.htm

如果早餐食麥皮加蛋治,是否有點過多既呢?!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-11-20 11:26 發表 如果早餐食麥皮加蛋治,是否有點過多既呢?!

唔會,早餐食好d,份量多d都得,晚餐反而要食得少

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 Rhys 於 2011-11-20 21:34 發表

唔會,早餐食好d,份量多d都得,晚餐反而要食得少

我聽人講,晚餐後三個鐘就係你訓覺的時間,因而要食得少一些會好D呢?!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-11-20 22:51 發表 我聽人講,晚餐後三個鐘就係你訓覺的時間,因而要食得少一些會好D呢?!

同埋22:00開始都唔應該食野,因為身體已經開始做其他工作,唔適合再消化,你諗下如果你食肉,要4-8個鐘消化,你要幾多點食晚餐?如果只食素還好一點

升級   70%

該用戶從未簽到

【分享】15件小事 讓你過年不發福

九天年假很難不吃吃喝喝,不想過年回來胖一圈,也不想減肥壞了大家興致?行!快來試試這些好效果的小事……

--------------------------------------------------------------------------------

1藏起遙控器
    科技始終來自人性,不幸的是這些人性也讓人太容易發胖,像是電視遙控器就是可怕的「發胖暗器」。很多人在年節休假就是邊吃零食、猛看電視,如果把遙控器藏起來,讓自己轉個台都要起身,一天光是起來轉台的時間少說也多走了上千步,多少也為減肥出點心力。

2飯前聞聞紅酒
    來自美國的研究指出,在吃飯前聞一分鐘的紅酒,食量可以減少。專家指出,紅酒的香味具有鈍化大腦進食中樞神經的作用,即使不喝紅酒,在進食中聞聞紅酒味,也會讓胃向大腦傳遞「我已經吃飽了」的訊號。常聞紅葡萄酒的香氣,還能讓皮下脂肪的代謝速度加快,達到瘦身效果。

3改用日式餐具
    研究證實,使用日式餐具用餐,把食物分裝到盤子、碗與碟子裡,能讓食量減少1/2-1/3,另外,使用小餐具吃飯具有慢慢吃飯的暗示效果,細嚼慢嚥也讓人不容易發胖。如果是外出聚餐,不妨選擇日式定食,不但食物種類豐富,吃起來更是精緻又賞心悅目。

--------------------------------------------------------------------------------

4有空就伸展幾下
    伸展動作能夠保持身體的柔軟度,當柔軟度越好,全身的體液、淋巴循環就更順暢,讓代謝廢物可以迅速排出體外,不會在體內堆積,能有效預防下肢水腫和發胖。

5咖啡加肉桂
    除了黑咖啡之外,在咖啡裡加點肉桂粉也是懶人減肥的好方法,肉桂可具有中樞及末梢神經的擴張作用,能加強血液循環、促進全身新陳代謝速度,能有效預防脂肪堆積。

6澱粉類放涼再吃
    澱粉被視為減肥大敵,但只要改變食用方法,就可以大大降低發胖率,方法就是「放涼了再吃」。烹煮過又冷卻的澱粉,是所謂的「抗性澱粉」,這種澱粉無法被消化或吸收,不但提供飽足感,飽腹感也較持久,像是御飯糰、壽司或是把飯、麵放涼再吃都是好方法。

7用燕麥取代白飯
    攝取足量的膳食纖維與β-葡聚糖具有消除水腫、維持血糖穩定的效果,可減少腰腹脂肪堆積;當中的可溶性纖維能在腸道與水混合成為膠質,維持長時間的飽腹感,更可以避免血糖驟增帶來的甜食慾望。用同分量的燕麥代替白米飯,或是早餐改吃燕麥粥效果都相當棒,記得要用全顆燕麥,即溶燕麥添加很多糖類,反而容易發胖。

8多吃洋蔥料理
    洋蔥含有四大對減肥有幫助的營養素,維生素B群是人體代謝不可獲缺的輔?;含硫化合物能加速新陳代謝的進行;鉀可幫助代謝多餘的廢物和鈉;鉻則參與醣類代謝,促進胰島素合成,有助調節血糖濃度,能幫助降血糖、血脂肪,不想變胖?聚餐時不妨多食用洋蔥料理。

升級   2.55%

該用戶從未簽到