香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

太古新手報到

升級   2.11%

該用戶從未簽到

等左三日,終於可以報到~
小弟家住太古。
通常出沒於鰂魚涌公園緩跑徑及海旁,銅鑼灣中央圖書館旁邊的緩跑徑。
近兩個月都係跑金督馳馬徑。愛上左跑山路~哈哈!
不過小弟都係跑步新手,練左大慨一年,跑十公里最快都要一小時....
各位師兄師姊多多指教。
+1 0
上一篇︰足球名將~蔣世豪紀念賽下一篇︰祝5月6日 - Gunners, 生日快樂!

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎Penny828師兄/姐!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎呀~!

我都鐘意跑山路

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Penny828你好, 歡迎加入長跑網的大家庭~~~
    10K跑1小時都OK啦!
    跑步唔一定要快, 最緊要開心同健康.
    加油加油!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-5-5 16:49 發表
    歡迎呀~!

我都鐘意跑山路

係呀!跑山真係好有趣。不過膝頭跑完後會痛。唔敢日日跑。可能年紀大啦~最多三四日先跑一次。
    有時見d老外真係堅,跑得好快...

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-5-5 16:51 發表
    Penny828你好, 歡迎加入長跑網的大家庭~~~
    10K跑1小時都OK啦!
    跑步唔一定要快, 最緊要開心同健康.
    加油加油! " />" />

多謝~
    我都明白跑步不是求分數,不過有時見到今天的我打倒昨天的我的感覺會令人動力去跑。haha~
    不過練左咁耐都無大進步,應該同我的方法及意志有關吧~
    希望多d同各師兄/姊偷師啦~學番一招半式都好。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 Penny828 於 2011-5-5 18:10 發表

多謝~
    我都明白跑步不是求分數,不過有時見到今天的我打倒昨天的我的感覺會令人動力去跑。haha~
    不過練左咁耐都無大進步,應該同我的方法及意志有關吧~
    希望多d同各師兄/姊偷師啦~學番一招半式都好。:lovelines ...

慢慢來, 一定有進步的.
    如果你得閒, 可以來這裡join埋大家一齊跑啦! 逢星期3的.
    https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=6448&goto=lastpost#lastpost
    睇吓呢度d師兄幫唔幫到係啦!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Welcome to LongRun.hk - both Quarry Bay waterfront and Sir Cecil's Ride are my favourite running route^.^

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

銅鑼灣中央圖書館旁邊的緩跑徑

我都有跑

一齊跑可嗎!?

升級   100%

奮鬥

原帖由 Penny828 於 2011-5-5 18:04 發表

係呀!跑山真係好有趣。不過膝頭跑完後會痛。唔敢日日跑。可能年紀大啦~最多三四日先跑一次。
    有時見d老外真係堅,跑得好快...
    跑山可以試吓著保護性強既鞋

我跑山著 asics ds-trainer 點跳落山膝頭都冇反應

升級   83.16%

開心

我跑咗1年半先50mins~~

升級   2.11%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

好呀。不過小弟跑得好慢架wo.
    同埋最近小弟跑緊金督徑,應該跑多一個月係時候轉下環境。
    同埋有時晚上有一大班朋友操圈,唔知係邊路英雄呢?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

多謝邀請。
    小弟現在的星期三要返學,遲下有時間希望各位多多指教,等小弟偷下師。

升級   2.11%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

想請教下各師兄姊,小弟昨天晚跑了金督馳馬徑到陽明山,再落大潭水塘再上大風㘭,落返去時全身手腳發麻,血管收縮咁,直頭跑唔到,只能一步步行落山。最後頂唔住坐低,真係心諗我唔會暴斃在路上吧!

其實小弟過去三個月都有路呢條路都未試過咁,但以往都要一小時五十分鐘左右,今次快左成七分鍾,唔知係咪谷得太盡。

點解會有咁既反應呢?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

应该是供血不足,按当时的身体状况和气温,可能是跑的稍快了,天凉的话易使体表血管收缩,手臂摆动加速散热,口呼吸受冷空气刺激,这都降低了局部血液循环,时间一长就会缺血,感到发麻。

http://bbs.running8.com/thread-40996-1-1.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Penny828 於 2011-6-4 21:21 發表
    想請教下各師兄姊,小弟昨天晚跑了金督馳馬徑到陽明山,再落大潭水塘再上大風㘭,落返去時全身手腳發麻,血管收縮咁,直頭跑唔到,只能一步步行落山。最後頂唔住坐低,真係心諗我唔會暴斃在路上吧!

其實小弟 ...

這應該是熱衰竭的徵狀,是中暑的前奏,身體為了保護最重要的器官,cut晒手腳的血液供應,留給心臟使用,停下來是一個方法,最好能降溫,平臥地上墊高下身,讓血液回留給腦部。小弟四年前都試過一次,險些送命,之後才減肥及愛上長跑。
    請參考:
    http://www.hkpe.net/hkpe/running/medical_aspects/heat_exhaustion.htm

http://www.iso-touch.com/forum/viewthread.php?tid=318