香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

急步行/慢跑

升級   7.89%

該用戶從未簽到

本人身重, over 200lb

請問要減到几重才可由急步行轉去慢跑才不傷膝頭哥或
+1 0
上一篇︰相片:2011.05.08 中銀香港第五十四屆體育節–2011分齡組三項鐵人賽 by Sportsoho下一篇︰用手機測時間距離, Edomondo vs Adidas Micoach邊個好用?

升級   40%

該用戶從未簽到

我半年前都成 210磅, 膝頭本身都唔可以跑
初時踏單車,  去gym做 skywalker, 做機強化四頭肌
2個月前減到under 190磅, 就開始快步, 每晚一小時
1個幾月前 開始試跑膝頭都係痛, 跟住去買左對跑鞋, 每次熱身拉筋足
現在已可以慢慢跑上30分鐘, 暫時膝頭都唔痛

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 rajiray 於 2011-5-12 12:38 發表

初時踏單車,  去gym做 skywalker, 做機強化四頭肌
    2個月前減到under 190磅, 就開始快步, 每晚一小時
    1個幾月前 開始試跑膝頭都係痛, 跟住去買左對跑鞋, 每次熱身拉筋 ...

rajiray ching 加油~ , 預祝你越跑越fit, 越跑越快

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-12 13:20 發表

rajiray ching 加油~ , 預祝你越跑越fit, 越跑越快 " />" />" />" />

多謝, 一齊努力
    因為之前有5-6年時間膝痛受傷
    基本上追巴士都唔得.
    其實我可以跑返, 已經好開心, 快慢唔緊要, 最緊要唔受傷長跑長有
    所以奉勸減肥的ching們唔好操之過急

升級   43%

該用戶從未簽到

其實快行都可以,減肥要求的心跳率不高,過快返而冇咁有效,不過時間要久一點才有效呢!另外食量也要留意啊!我由半年前210左右減至現在180左右,靠堅持運動同限制食量兩方面同時進行.

升級   24.74%

該用戶從未簽到

好建議ching入gym做, 效果比較別顯!
    因為有得隨時睇心跳率
    尤其同上師兄講的一樣
    減肥要求的心跳率係最高心跳率的65%-75%
    aged2x 的人其實都係130下左右
    大概快步到緩跑就ok, 出街跑好易超過左而唔察覺

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

跑街 與跑 gym 最大分別是 FREE.

樓主先買對靚鞋: tiger,14,creation 等.因重磅,是必需.
    跟住玩下競歩+緩跑(5:1 分鐘,重復半小時),慢慢減競的時間

我的經驗

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

若膝頭痛
    可以帶住護膝帶跑
    我試過真係冇乜痛

不過若 over 200lb
    就最好先去 gym room 跑漫步機或單車
    家陣夏天最好游水添

不過我都係覺得跑步減肥最有效............

升級   37.45%

奮鬥

尼邊又見到你啦..........

小弟當年 220lb
    有站友介紹買 nike air max
    真係幾適合我地尼D肥人...........

原帖由 little-fish 於 2011-6-27 22:47 發表
    跑街 與跑 gym 最大分別是 FREE.

樓主先買對靚鞋: tiger,14,creation 等.因重磅,是必需.
    跟住玩下競歩+緩跑(5:1 分鐘,重復半小時),慢慢減競的時間

我的經驗

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2011-7-7 00:39 發表 哈尼邊又見到你啦..........小弟當年 220lb有站友介紹買 nike air max真係幾適合我地尼D肥人...........

齋師兄好耐無見啦,呢排成日去俱樂部蒲呢

升級   37.45%

奮鬥

Gunners兄
    自從賽季完左
    加上減肥冇進展
    已經少左跑步同黎尼度
    俱樂部同discuss 都冇乜上喎............

原帖由 Gunners 於 2011-7-7 00:44 發表

齋師兄好耐無見啦,呢排成日去俱樂部蒲呢

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

原帖由 rajiray 於 2011-5-12 12:38 發表

1個幾月前 開始試跑膝頭都係痛, 跟住去買左對跑鞋, 每次熱身拉筋 ...

師兄這是個好經驗給每位分享,謝謝你

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2011-7-7 00:38 發表
    若膝頭痛
    可以帶住護膝帶跑
    我試過真係冇乜痛

不過若 over 200lb
    就最好先去 gym room 跑漫步機或單車
    家陣夏天最好游水添

不過我都係覺得跑步減肥最有效............

我沒過200lb..但慢跑完都會痛的,我是新手是不是沒習慣和少做運動的原因呢

還是學師兄你說買護膝帶跑呢?

是買一塊包住個膝頭那種對不對?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2011-7-7 00:38 發表 若膝頭痛可以帶住護膝帶跑我試過真係冇乜痛不過若 over 200lb就最好先去 gym room 跑漫步機或單車家陣夏天最好游水添不過我都係覺得跑步減肥最有效............

想問一下要如何選護膝帶?是不是只有一種呢?謝謝

升級   70%

該用戶從未簽到

謝謝分享丫~~~~~

升級   69.25%

該用戶從未簽到

初時踏單車,  去gym做 skywalker==>同我一樣...我都係咁(我去康文署健身室)
    然後慢慢開始出去跑運動場...一跑就N年了....
    有時自己成功減磅,身體又健康了...我會買對跑鞋獎勵自己!

升級   21%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2011-12-3 10:23 發表

初時踏單車,  去gym做 skywalker==>同我一樣...我都係咁(我去康文署健身室)
    然後慢慢開始出去跑運動場...一跑就N年了....
    有時自己成功減磅,身體又健康了...我會買對跑鞋獎勵自己!" />" />fvhfgj

瘦左....買d靚衫著應該仲開心~~~keke

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 supergodz 於 2011-12-3 10:38 發表

瘦左....買d靚衫著應該仲開心~~~keke

蝸居淺窄...無咁多位擺衫...擺到一對鞋都偷笑

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我d舊衫捐晒去救世軍
    原帖由 chusiuyee 於 2011-12-3 11:02 發表    蝸居淺窄...無咁多位擺衫...擺到一對鞋都偷笑

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2011-12-3 11:05 發表
    我d舊衫捐晒去救世軍" />" />  

午安呀!坦克兄!我試過將D舊衫放入舊衣回收箱...最後都唔知係咪成功送俾有需要既人...?