香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: patwong

急步行/慢跑

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我167cm75kg  快步行左1個月,開始快步+慢跑(3:1)但兩個禮拜後膝頭和腳板痛,已經3星期到依家步行15分鐘以上腳板就痛,都唔知己時先可再開始。

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 ady.keung 於 2011-12-3 20:37 發表
我167cm75kg  快步行左1個月,開始快步+慢跑(3:1)但兩個禮拜後膝頭和腳板痛,已經3星期到依家步行15分鐘以上腳板就痛,都唔知己時先可再開始。

那你要好好休息...休息多一排,睇下情況啦!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2011-12-3 21:10 發表

那你要好好休息...休息多一排,睇下情況啦!

今日睇O左醫生,話我係根膜炎,比o左d消炎藥同冬青膏

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 ady.keung 於 2011-12-23 01:54 發表

今日睇O左醫生,話我係根膜炎,比o左d消炎藥同冬青膏

師兄!那你真的要好好休息啦!食了藥及搽了藥膏,是否舒服些?
不過跑步是要慢慢來,唔急得ga!
我以前最肥的時候跑步...我的膝蓋都好痛...始終體重都是重量級
結果我會隔兩三天跑一次,然後游水,做gym(健身單車)
如果全時間跑步,我對膝蓋及關節屎硬....祝你早日康復!!加油呀!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 齋老味 於 2011-7-7 00:39 發表

尼邊又見到你啦..........

小弟當年 220lb
    有站友介紹買 nike air max
    真係幾適合我地尼D肥人...........

齋兄,咁你現在可以keep 到幾多磅呢?!
    現在我發現練跑完後,只是心肺好左,但體重沒有明顯少左......

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2011-12-26 09:31 發表

師兄!那你真的要好好休息啦!食了藥及搽了藥膏,是否舒服些?
    不過跑步是要慢慢來,唔急得ga!
    我以前最肥的時候跑步...我的膝蓋都好痛...始終體重都是重量級
    結果我會隔兩三天跑一次,然後游水,做gym(健身 ...

師兄!多謝關心。原本都好得7788,旦上星期行完街後惡化o左,一行就痛,食了藥及搽了藥膏後情況時好時差,藥己食哂,都未好番,睇黎過兩日要睇多次醫生。