香港長跑網  - 長跑長友

用手機測時間距離, Edomondo vs Adidas Micoach邊個好用?

升級   53.68%

該用戶從未簽到

升級   43%

該用戶從未簽到

我有用開Endomondo同埋Runkeeper,兩款都唔錯,大家都有語音提示,很清楚,Runkeeper重可以Edit GPS的路線,令記錄更準確,不過Runkeeper export gpx file的timezone不跟香港,如果再import去另外website會出現時間差,Endomondo暫時未有import HRM的功能.

Addidas果款冇用過,好似幾吸引,不過睇落乜都要佢自己嘢先得,連件衫都要買佢,唔學得好似我依家用Android手機+Polar RS400+Endomondo/Runkeeper,好靈活.

升級   53.68%

該用戶從未簽到

我就用開Endomondo,
次次都用,
知道時間距離,
好準確.

升級   2.11%

該用戶從未簽到

我依家用 Android手機+Polar RS300+Endomondo/cardio trainer/micoach.

/cardio trainer 的gps接收好好,但地圖同距離好唔準。
Endomondo 幾準,但個gps收得麻麻,要好空曠先收得準
Micoach距離好準,但gps好弱,成日話無訊號。

真係各有各好。唯有全部開哂,不過好食電。

不過咁開哂唔知會唔會收得仲差。

升級   2.11%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

語音提示 micoach幾好架,好清晰,值得一試。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

我用iPhone,有免費的MapMyRun。不過不知道香港能不能用。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

小弟用開Endomondo+Polar 800, 都OK
    另Endomondo條心跳帶都好準=Polar條帶,
    又另Runkeeper個GPS有強弱bar又好過Endmondo...
    不過小弟用開唔想將Dater轉來轉去。

升級   100%

擦汗

You can try this "runtastic"

升級   30%

該用戶從未簽到

我都係用開android endomondo apps
    最近想買隻 Polar錶(心跳帶 + 步速傳感器) gps就想用返endomondo
    請問 Polar錶 其實可以點同endomondo夾呢

升級   73%

該用戶從未簽到

小弟用緊 Nokia 舊機 + Sports Tracker (個板面幾靚仔)
    不過個GPS 有時唔係好準...

http://www.sports-tracker.com/
    (有iphone / android, 不過未試過...)

升級   100%

擦汗

原帖由 mokming 於 2011-8-30 01:44 PM 發表
    我都係用開android endomondo apps
    最近想買隻 Polar錶(心跳帶 + 步速傳感器) gps就想用返endomondo
    請問 Polar錶 其實可以點同endomondo夾呢

Mokming C兄 Polax 錶就同endomondx分開計,如果用Polax條藍牙帶就可以同end夾

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 winner1 於 2011-8-31 10:00 發表

Mokming C兄 Polax 錶就同endomondx分開計,如果用Polax條藍牙帶就可以同end夾

thank winner1 c兄
    果然 我都係放棄左咁既諗法
    當返一隻可以即時分析到運動量既錶算
    之後應該會再研究下既
    不過用得endomondx都係想方便 同 自己朋友share
    攪一大堆都野都係無謂