香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

彩虹新手報到~

升級   24.74%

該用戶從未簽到

大家好, 我係住彩虹附近的新手 請多多指教!!
我的第一次跑 參加係1月的公益community chest 10 km run2011,
(好神秘的賽跑, 長跑網無人提過,好好玩!) 約67min的慢跑完成,
但痛到曲屈不到腳 行唔到樓梯 追唔上巴士好幾日...........
但一試難忘, 愛上了跑步的活動!!

之後發現sportsoho網站, 知道有專為跑步賽跑的資料, 但提供的資料不太足夠
再後一點, 就遇上長跑網這裡!! 於是長跑網成為每日必看的網站!!

接著第二次 飛達新春10k跑 開始熱的天氣 小弟跑得好辛苦
因為賽道有點悶重覆 今次 56min完成 幸好肌肉痛已經大大減少
接著熱愛報名參加比賽!!

第三次 玩大點 第35屆畢拉山古蹟15K越野賽
很好玩的賽道 大會很好很有heart的安排 最終以1hr38min完成
(老模ROSEMARY同日以1hr2Xmin完成!!)

原本已報名參加aisaevent的27mar11_Hysan Healthy Hike & Run
挑戰自己的體能 考驗一下自己能耐 可惜發生了一些事情 去不了........
也許塞翁失馬 之後知道這個比賽very harsh
我體能可能會頂不住......

到之後第四次 17Apr11_薄扶林慈善5公里挑戰盃
其實係報唔到飛達panasonic10k跑而改行
第一次約同朋友跑的賽道 我朋友挺有比賽經驗
都這個跑道非一般 32min完成 好辛苦!
之後有好多紀念品 好開心!!
更期望下一次的比賽!!

而最近一次係 7may11_Malcolm Phillips5KM 跑寶雲道
一個很舒服好跑的林蔭小路 大艷陽天下都無太陽射落
今次係自己參加過中 比較小規模的賽事
AVOHK好多外藉人士參加
但覺得賽前搞得不很周到
好在 當日現場工作人員都很落力
最後用24分鐘完成 完成時好辛苦 但也很開心有這個成績!

作為一個新手 自己的耐力還很弱
更重要係減到一身的肥肉先!

+1 0
上一篇︰北區新手報到下一篇︰2012.2.18 Vibram Hong Kong 100 Ultra Trail Race

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 gogo 於 2011-5-13 14:24 發表
    大家好, 我係住彩虹附近的新手 多多指教!!
    第一次 參加係1月的公益community chest 10 km run2011,
    (好神秘的賽跑, 長跑網無人提過,好好玩!) 約67min完成
    之後一試難忘, 愛上了跑步的活動!!
    之後發現sportsoho網 ...

gogo ching, 歡迎加入長跑網, 有機會一齊跑下, 請多多指教, 我多數跑青公(荃灣西-深井)

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-13 17:19 發表 gogo ching, 歡迎加入長跑網, 有機會一齊跑下, 請多多指教, 我多數跑青公(荃灣西-深井)

thc!!
    師兄下個比賽係咩?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

hi gogo

我都係住彩虹附近,平時跑開斧山道,有時經清水灣道入西貢

ching 平時邊度練習多呀

有機會黎一齊跑啦

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12700&extra=page%3D1&page=103

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=6968&goto=lastpost#lastpost

升級   97.37%

該用戶從未簽到

大家好 , 我是小比 , 都是在斧山道運动場跑 , 較喜歡在下午跑. 2年前首次參加渣打10k , 之後跑了幾次10k和2次半馬 . 因懶惰及其他原因跑步時間不定 , 每週1-3次 , 有時隔10日8日 希望可以較穩定地練習

升級   100%

奮鬥

原帖由 小比 於 2011-5-13 22:42 發表
    大家好 , 我是小比 , 都是在斧山道運动場跑 , 較喜歡在下午跑. 2年前首次參加渣打10k , 之後跑了幾次10k和2次半馬 . 因懶惰及其他原因跑步時間不定 , 每週1-3次 , 有時隔10日8日 希望可以較穩定地練習
    歡迎呀小比,

下年渣打有乜目標呀? 我地逢星期一晚都會跑蒲崗邨公園既,不如一齊黎跑丫

其它日子我地都好多時會落斧山跑架,仲有好多地方都有約跑/活動,都歡迎你黎架

升級   24.74%

該用戶從未簽到

請問蒲崗邨公園好跑嗎?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

是否運動場一樣, 400米一圈?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 gogo 於 2011-5-14 04:47 發表
    請問蒲崗邨公園好跑嗎?

歡迎gogo~~
    蒲崗村條跑道一圈有660米~有少許上落斜,沒斧山咁多人,好好跑架~

升級   100%

奮鬥

原帖由 gogo 於 2011-5-14 04:47 發表
    請問蒲崗邨公園好跑嗎?
    幾好跑架,人數較小,路闊環境靚有綠化,琜場有圍網唔會俾波省,沖涼設備有多格,水夠熱,尾段有幾m暗斜

而家斧山維修緊而且多咁人要周圍閃避人

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 小比 於 2011-5-13 22:42 發表

歡迎小比~
    我都系斧山友~多數晚上去跑~

升級   97.37%

該用戶從未簽到

早晨
    明年渣打都是半馬 , 目前並冇足夠長力跑全馬 , 而且右膝有舊患 , 09年跑10k時 , 於9k開始隱隱作痛 , 回家途中己不良於行要一拐一拐的 . 至10年渣打半馬 , 其閒都是keep fit 性質跑6-8k左右 , 並冇長課,冲圈等練習 , 目標只是能跑畢全程 , 最後3k是捱回來(約8min/k) . 今年天氣涼快跑得較舒服 , 時間也快了 .

升級   97.37%

該用戶從未簽到

我都未去過蒲崗村道 , 要去試下

升級   100%

奮鬥

原帖由 小比 於 2011-5-14 10:24 發表
    早晨
    明年渣打都是半馬 , 目前並冇足夠長力跑全馬 , 而且右膝有舊患 , 09年跑10k時 , 於9k開始隱隱作痛 , 回家途中己不良於行要一拐一拐的 . 至10年渣打半馬 , 其閒都是keep fit 性質跑6-8k左右 , 並冇長課,冲 ...
    小比,舊患好返哂未

升級   97.37%

該用戶從未簽到

kf , 是骨膜炎 , 時好時壞 , 如連續走較長時間便有機會發作 . 3月底曾試過走了3,4k便痛了 , 可能是半耗力過度

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 小比 於 2011-5-14 10:24 發表 早晨明年渣打都是半馬 , 目前並冇足夠長力跑全馬 , 而且右膝有舊患 , 09年跑10k時 , 於9k開始隱隱作痛 , 回家途中己不良於行要一拐一拐的 . 至10年渣打半馬 , 其閒都是keep fit 性質跑6-8k左右 , 並冇長課,冲 ...

我都係, 自從慢慢愛上跑步之後
    經過一個又一個嘗試之後
    我今年有一個目標係
    可以年內完成一個半馬
    不論快慢......

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我朋友話 最難的一關係跑第一個10k
    之後唔太困難
    但我覺得10k上半馬的一個階段唔係咁易.......

升級   100%

奮鬥

原帖由 小比 於 2011-5-14 11:00 發表
    kf , 是骨膜炎 , 時好時壞 , 如連續走較長時間便有機會發作 . 3月底曾試過走了3,4k便痛了 , 可能是半耗力過度
    咁有傷都係健康為先,長跑長有

升級   100%

奮鬥

原帖由 gogo 於 2011-5-14 12:15 發表
    我朋友話 最難的一關係跑第一個10k
    之後唔太困難
    但我覺得10k上半馬的一個階段唔係咁易.......
    你1:38 完成畢拉山成績都唔錯架啦 , 繼續跑,到下賽季半馬一定冇問題ge ,年尾我地可能會去南寧,珠海跑半馬,有興趣可以一齊去

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome gogo Ching加入長跑網的大家庭~
    有機會都join埋我地一齊出來跑吓啦!