香港長跑網  - 長跑長友

100k 點樣練?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

星加坡日落馬拉松好吸引,但100k真係唔講得笑。究竟有甚麼條件才可完成呢?有無訓練方法呢?

升級   100%

奮鬥

kinkin上年玩過84k , 佢好似試過連續4日跑21k黎練

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 2# 的帖子

是復活節假5日
    每日跑半馬
    但只是輕鬆跑

不過84KM和100KM我看來分別很大
    我這樣想: 跑到66KM時, 仲有10多KM就可以, 如果仲有34KM就......
    所以84KM的經驗都無嘜值得參考
    我想年年行毅行100KM的經驗仲有用

Kin in Running

升級   100%

開心

回復 3# 的帖子

很有參考價值,謝謝!初時見到個programme, 以為好容易,睇真d,原來係英哩,嚇儍左!不過點都會嘗試下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-5-21 09:11 發表
    回復 2# 的帖子                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        是復活節假5日
    每日跑半馬
    但只是輕鬆跑

不過84KM和100KM我看來分別很大
    我這樣想: 跑到66KM時, 仲有10多KM就可以, 如果仲有34KM就......
    所以84KM的經驗都無嘜值得參考
    我想年年行毅行100KM的經驗仲有用

好似減肥咁,鍾意聽就聽吧!
    小弟認為世上無不勞而獲的(除左六合彩及肥肚覽), 儲多D 哩數。

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2011-5-21 22:41 發表

好似減肥咁,鍾意聽就聽吧!
    小弟認為世上無不勞而獲的(除左六合彩及肥肚覽), 儲多D 哩數

謝謝亮兄,我會好好儲蓄!

升級   17.37%

該用戶從未簽到

Anthony,
    少少經驗分享....2010年跑北海道100K前基本上跟Runnner's World 這個program.最終以12小時內完成(限時13小時).
    1. 重點係練跑時間(time on your feet), 比里數更重要.
    2. 周末連續兩日LSD係重中之重, 最高峰的周末練左90K(超過兩個馬拉松).
    3. 如果志在完成, 無需跟足TMP, HMP, MP等
    4. 賽前要預算時速=?K, 包括補充/休息時間, 上半程勿超速.
    5. 沿途必湏充足補水/運動飲品/食物.
    祝你好運!

升級   100%

開心

原帖由 Encore 於 2011-5-22 10:06 發表
    Anthony,
    少少經驗分享....2010年跑北海道100K前基本上跟Runnner's World 這個program.最終以12小時內完成(限時13小時).
    1. 重點係練跑時間(time on your feet), 比里數更重要.
    2. 周末連續兩日LSD係重中之重, 最 ...

多謝encore兄的指點,不過我諗有排都未到你的境界。不過我會盡力練習。多口一問,跑100k中途是否要休息、換鞋、進食等?北海道的賽事何時會舉行?多謝指教!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

Anthony,

我上年由決定報名到跑的記錄
    現在看來雖然都無甚麼參考價值
    都給你參考下

84.rar

5.89 KB, 下載次數: 164

升級   17.37%

該用戶從未簽到

Anthony,
    北海道超馬於6月尾舉行. 每5K有補給站(水, 運動飲料, 食物); 在65K處可換鞋/衫.

升級   100%

開心

原帖由 shogikin 於 2011-5-23 09:24 發表
    Anthony,

我上年由決定報名到跑的記錄
    現在看來雖然都無甚麼參考價值
    都給你參考下

很有參考價值,謝謝指教!