香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 松田roy

糖尿病者の長跑日誌

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-27 10:04 PM 發表

Roy ching, 休息也是一種訓練, 不要勉強, 免得受傷, 若受傷久了, 很多人會不其然產生負面情緒, 不久也離開跑步的習慣. 小心身體, 唔好俾對腳仔投訴." />" />" />" />" />" />

hihi Tarry,
多謝關心,休息咗一晚,對腳仔無投訴,今晚再來一個5km,出咗一身汗,爽呀

升級   12%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 27/5/2011 16:15 發表 ching你好呀Nike+iPod sensor公價$150,出面運動鋪買就平d..約$130,一粒嘢用完即棄,都用到一年嘅,跑得密壽命就短dnike+gps我都有,不過太大咬喇,我都好小用

thanks ching解答,,
咁 $130-$150 又ok喎.....咁佢扣ipod 電多唔多呀??  有冇iphone咁大咬呀??
因為我iphone 3gs 舊電開始老化 ,,  要出發前叉滿電先得... 好唔方便

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 leoleebi 於 2011-5-28 10:10 AM 發表

thanks ching解答,,
咁 $130-$150 又ok喎.....咁佢扣ipod 電多唔多呀??  有冇iphone咁大咬呀??
因為我iphone 3gs 舊電開始老化 ,,  要出發前叉滿電先得... 好唔方便

ching早呀,
我都係用iphone 3gs+Nike Sensor,又唔覺佢大咬喎,我個人覺得總比Nike GPS好喇
其實用係iphone同ipod,我諗用電量都係差唔多
舊電老化咪可以比藉口自己換iphone 4白色囉
之前都有討論開,你可以過去睇睇

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=15167&extra=page%3D1

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 松田roy 於 2011-5-27 23:29 發表

hihi Tarry,
    多謝關心,休息咗一晚,對腳仔無投訴,今晚再來一個5km,出咗一身汗,爽呀

Roy ching, great!  keep jogging

升級   100%

該用戶從未簽到

Roy ching, add oil!!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-5-28 11:41 AM 發表

Roy ching, great!  keep jogging" />" />

Thank you Tarry~共勉之

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2011-5-28 11:43 AM 發表
    Roy ching, add oil!!

Thank you 三舊水ching

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 nwmfs 於 2011-5-28 06:02 PM 發表
    "早知總好過遲知,總比老時才發覺好得多呢" Agree with u !
    加油 !
    Roy !加油 !

haha..
    多謝ching支持

升級   2.67%

該用戶從未簽到

糖尿病者の長跑日誌(五)
    早兩天如常地跑步,但感覺有點力不從心,當跑到約3.5km時,雙腳總是提不起來,結果把之一橫,輕輕鬆鬆散散步吧。
    我也理解人是有狀態的,總會有好有壞時,這是正常不過的事,但回望這兩個月間自己也進步了不小,慢跑是強身健體的終生興趣,所以不必給與自己太大壓力。
    散步回家後開著家中的電腦,更新一下Iphone內的歌曲,用作明天跑步之用,說也奇怪...當心中不去著緊時間與里數的時候,邊跑邊享受音樂時,竟然沒有累的感覺,上斜双腿也感覺輕鬆自如,不知不覺間比過往跑得更好的時間...待續

升級   2.67%

該用戶從未簽到

糖尿病者の長跑日誌(六)
    很久沒有更新自己的blog,但是自己也沒有偷懶,緊持著慢跑保持身體健康,最近的跑步路線也改變了,改為由家中起步經耀興道上山往筲箕灣方向,再由愛蝶灣沿海濱公園跑到側魚X,路程大約5km,可能之前上斜的體訓關係,已感覺跑平路是輕鬆很多很多,時間也比以往進步,前天完成5km後,感覺還有力氣,和自己說:不如加長路程吧...如是者...完成了人生中第一個6km ...待續

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Roy兄越跑越fit,越跑越健康! 繼續努力! 加油!

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-6-13 09:43 AM 發表
    恭喜Roy兄越跑越fit,越跑越健康! 繼續努力! 加油!

Thank you 亮哥
    學你話齋,不要空談只要實踐,里數和健康是儲回來的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-6-13 09:48 發表

Thank you 亮哥
    學你話齋,不要空談只要實踐,里數和健康是儲回來的

前個星期六,我的一個視障運動員向我投訴唔見左野,嚇了我一大跳,原來佢話唔見左個肚腩,哈哈哈! 他真幽默! 他來了學跑三個月,開始時不願跑,不過受不住我們的鼓勵,現在愛上了跑步,身體一天好過一天,臉上常常掛著笑臉,看到他們找回健康,心裡有無比的快樂。同樣,見到Roy兄的堅持運動,希望遲些聽到你話唔見左野....d病唔見左,嘻嘻!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 allanccl 於 2011-6-13 11:27 發表

前個星期六,我的一個視障運動員向我投訴唔見左野,嚇了我一大跳,原來佢話唔見左個肚腩,哈哈哈! 他真幽默! 他來了學跑三個月,開始時不願跑,不過受不住我們的鼓勵,現在愛上了跑步,身體一天好過一天,臉上常常 ...

X2, Roy ching, 加油~, 你可以搵番失落已久既健康與魄力 + 毅力  + 自信

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2011-6-13 11:27 AM 發表

前個星期六,我的一個視障運動員向我投訴唔見左野,嚇了我一大跳,原來佢話唔見左個肚腩,哈哈哈! 他真幽默! 他來了學跑三個月,開始時不願跑,不過受不住我們的鼓勵,現在愛上了跑步,身體一天好過一天,臉上常常 ...

Thank you 亮哥,
    其實小弟戒煙後練跑的頭半個月,已不停咳出黑色的痰,表示肺部積蓄已久的痰已開始清,以前我是經常喉嚨痛和咳,現在練跑後,這些現狀已離我而去了...
    現才真真正正體驗到運動對身體健康的重要性

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-6-13 01:28 PM 發表

X2, Roy ching, 加油~, 你可以搵番失落已久既健康與魄力 + 毅力  + 自信  

Thank you Tarry
    大家一同努力,共勉之

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 松田roy 於 2011-6-13 14:14 發表

其實小弟戒煙後練跑的頭半個月,已不停咳出黑色的痰,表示肺部積蓄已久的痰已開始清,以前我是經常喉嚨痛和咳,現在練跑後,這些現狀已離我而去了...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

現才真真正正體驗到運動對身體健康的重要性

登錄/註冊後可看大圖

連這麼難戒的煙也成功戒掉,可喜可賀! 佩服佩服!
    不過,初初戒煙後大部份人都會發福的,小心飲食,保持運動!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 松田roy 於 2011-6-13 14:14 發表

現才真真正正體驗到運動對身體 ...
    弓喜哂~! 呢樣野真係要推廣吓,比多d人知個好處

升級   100%

該用戶從未簽到