香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

求教 POLAR RS800CX

升級   2.67%

該用戶從未簽到

師兄師姐們好,
小弟跑到咁上下,個人開始有要求,又是時間買玩具了
求教一下POLAR RS800CX 好用嗎?
有無師兄師姐用過,因為都幾貴下
邊度買行貨會平d呢?
THANK YOU

http://www.polar.com.hk/hk-zh/products/maximize_performance/running_multisport/rs800cx

+1 0
上一篇︰祝Stephenyau25-5-2011 生日快樂下一篇︰2011第二届中韩(烟台)国际马拉松赛

升級   0.67%

該用戶從未簽到

其實我都計劃緊買.....

升級   96.8%

該用戶從未簽到

升級   50%

該用戶從未簽到

我都用緊,勁好用同勁耐用,功能又齊,不過買果時要留意下佢係跟「步速器」定「GPS」。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

ching你好,如買我會考慮呢set(for running)

Polar RS800CX RUN
  • Polar RS800CX 心率錶
  • Polar WearLink®+心率傳輸帶 W.I.N.D.
  • Polar s3 步速傳感器 W.I.N.D.
  • Polar IrDA USB 紅外線接收器
  • Polar ProTrainer 5 軟件光碟
  • 用戶手冊

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Kinght 於 2011-5-25 12:40 PM 發表
其實我都計劃緊買.....

ha..ching,心動不如行動喇

升級   2.67%

該用戶從未簽到

升級   2.67%

該用戶從未簽到

如果Polar RCX5又如何呢??

Polar RCX5 RUN

Polar RCX5 心率錶
Polar WearLink®+ Hybrid 心率傳輸帶
Polar s3+ 步速傳感器
Polar DataLink 數據傳送裝置
用戶手冊

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我用過RS800, okay 的. 假如你不是玩得太專門(跑步).  我想 garmin 比較好一些

升級   50.53%

該用戶從未簽到

用左年幾,都幾好用,電可以用一年,好過GARMIN要成日叉。心跳都好定好準..
不過....
1. 按掣唔太SENSITIVE,有時按圈未必按到,每次按完一定要CHECK
2. 唔係係我唔好彩定點,我個GPS SENSOR好快無電...(新電用一兩個鐘)...用左一年左右,而家壞埋..
3. FOOTPOD唔太準,誤差有成10%

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runners_hk 於 2011-5-26 10:27 發表
用左年幾,都幾好用,電可以用一年,好過GARMIN要成日叉。心跳都好定好準..
不過....
1. 按掣唔太SENSITIVE,有時按圈未必按到,每次按完一定要CHECK
2. 唔係係我唔好彩定點,我個GPS SENSOR好快無電...(新電用一 ...

冇試過GPS SENSOR

1,3 有同感

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2011-5-26 12:41 發表

冇試過GPS SENSOR

1,3 有同感

按掣有得攪既, 拎去polar度同佢遘, 整完會爽好多
至於footpod, 本身個原理都係唔會太準, 如果你既步距好平均既就會好少少

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 runners_hk 於 2011-5-26 10:27 發表 用左年幾,都幾好用,電可以用一年,好過GARMIN要成日叉。心跳都好定好準..不過....1. 按掣唔太SENSITIVE,有時按圈未必按到,每次按完一定要CHECK2. 唔係係我唔好彩定點,我個GPS SENSOR好快無電...(新電用一 ...

GPS我用差電都用好耐,行山成十個鐘都OK喎。
致於個footpod如果次次都差10%度應該係校正問題。步幅長短會影響距離,所以不同斜度嘅路線都有唔同系數可以自己校。

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

如果用來跑步, footsensor好過GPS好多, 兩樣我都有.
    G3(GPS) show的pacing跳得好大, 對training無咩參考價值.

Footsensor誤差唔大. 少過5%. 不過最緊要calibrate時做足d.
    運動場跑足4個圈. Cal完可再跑圈, 如有需要可自行調校.
    而且唔同鞋款要分別cal.

另外我建議用mile. 因為如何以pacing作不同訓練的基礎.
    (如base run, interval, tempo)
    以minute/mile比minute/km對速度控制較好.

另外個人意見, 呢set Polar雖然貴, 但物有所值. 我用了三年.
    錶, 心率sensor同footsensor的電可自己更換.
    心跳帶用耐可買過條.
    上星期我條錶帶爆了(老化斷折), 上去更換即刻有取, $120.

個Protrainer的programme久唔久有更新版.
    Polar的service可以接受.

升級   2.67%

該用戶從未簽到

師兄師姐們,
    早兩日係太古城某運動連鎖店見到Polar RCX5 RUN出左
    套裝附件如下:
    Polar RCX5 心率錶
    Polar WearLink®+ Hybrid 心率傳輸帶
    Polar s3+ 步速傳感器
    Polar DataLink 數據傳送裝置
    折實$3040
    睇到我流晒口水

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 trektrek 於 2011-5-28 11:54 AM 發表
    如果用來跑步, footsensor好過GPS好多, 兩樣我都有.
    G3(GPS) show的pacing跳得好大, 對training無咩參考價值.

Footsensor誤差唔大. 少過5%. 不過最緊要calibrate時做足d.
    運動場跑足4個圈. Cal完可再跑圈, 如有 ...

ching早呀~
    是否GPS計唔到斜路,所以誤差會比footsensor大呢???

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我用G3(GPS)時, 手錶顯示個pacing數字波動得好大.
    時快時慢, 不段跳動. 對掌握速度沒有幫助.

反而距離有無誤差我無注意.
    因為我比較關心個pacing.
    如同一心率下, 快了還是慢了.
    同時做interval 時, 了解pacing比較關鍵.

而且個GPS都幾大, 相信遲下可能有改良.

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

係,用GPS時手錶量度嘅距離係假設水平時坐標移動嘅遠近,所以有斜路果時(尤其是行山),實時嘅距離同實際差好遠,不過如果用返google map睇返時,有埋張地圖就可以知返實際距離。

我睇過RCX5嘅規格,有部分功能同RS800CX比少咗,例如內置高度計無咗,如果夠自己用平少少就OK喇。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

同意tretrek兄
    ("Footsensor誤差唔大. 少過5%. 不過最緊要calibrate時做足d.
    運動場跑足4個圈. Cal完可再跑圈, 如有需要可自行調校.
    而且唔同鞋款要分別cal. ")
    另RCX5個"Polar s3+ 步速傳感器"小弟吾係咁like佢好似"渣打精片"咁要穿鞋帶...

升級   12.11%

該用戶從未簽到

今日入左隻rcx5(run)
    小弟本身帶開RS200差唔多4年, 隻錶本身到期換電, 又見有新錶出就終於買鬼左
    (另外仲幫同事買多隻GPS版)

一陣跑街試下, 不過隻FOOTPOD好似好難CAL咁... 可能要搵日落運動場CAL會準D~