香港長跑網  - 長跑長友

樓主: jogging_cat
打印 上一主題 下一主題

CatCat 跑步日誌

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 Tarry 於 5-8-2009 13:11 發表

jogging_cat, 俾D耐性呀, 享受吓游水樂趣同埋過程, 諗吓天神俾咗好多嘢我哋gala, 消遙游吓, 消遙跑吓, lee D都係恩典黎gala, 我想問係lee個星期六15:00-17:00有無興趣打 ...
    多謝 Tarry 鼓勵。
    lee個星期六我要上工聯會堂 1800-1930 阿,要下次先得喇,你地玩得開心 d 啦。

升級   0%

開心

原帖由 ee_tpk 於 5-8-2009 17:46 發表

CAT ctse.. 你游咩式所以濁水 ar?
    ee 我係學緊捷泳阿,對上果個班啱啱先游到 25m,叫做第一階段合格啦。
    黎緊第二階段下星期三開始,要考水試 ga,就係要用捷泳游到 25m 先可以學,好彩我有「勉死金牌」咋,唔係玩吓手無得學都似阿!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實第二階段同埋第一階段有咩分別...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-8-7 11:00 發表
    其實第二階段同埋第一階段有咩分別...

希望無記錯啦.

康文署既游泳班,同一個泳式大部分都有分三個階段:

[1] 第一階段 - 初學班, 無最低要求
    [2] 第二階段 - 改良班, 要用指定泳式游大概20-25公尺才可參加.
    [3] 第三階段 - 進階班, 要用指定泳式游大概50公尺才可參加.

如果報左名,測試時又不達標 - 無得上堂.

另外,如果報第二階段時,已經完成第一階段,就不用測試.
    同樣地,如果報第三階段時,已經完成第二階段,就不用測試.

升級   0%

開心

原帖由 迪迪仔 於 7-8-2009 12:25 發表

希望無記錯啦.

康文署既游泳班,同一個泳式大部分都有分三個階段:

[1] 第一階段 - 初學班, 無最低要求
    [2] 第二階段 - 改良班, 要用指定泳式游大概20-25公尺才可參加.
    [3] 第三階段 - 進階班, 要用指定泳 ...
    廸廸仔解釋得好清楚喎,不過想補充番少少。每個階段完成既時候,都會有個水試要考,第一階段要游到 25m、第二階段50m、第三階段100m,先可以報下一個階段而勉水試。不過就算水試唔合格,無得學都可以有學費退,但係要扣番第一堂既入場費 law。

升級   0%

該用戶從未簽到

我既意思係... 兩個階段教既野有咩分別

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-8-7 13:41 發表

就我所知:

[1] 第一階段係教識你游
    [2] 第二三階段通常係教練執下學員既泳姿,聽說,好人既教練真係會抽時間每個學員一對一咁教一段時間......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-1 12:15 發表
    Wing 姐,不過上次練完真係怕咗,星期二甲硬練咗一陣,都仲係好鬼痛,最後都係唔練住 lu。
    仲有 lee 排都無游到水,星期四果日想游,點知摩士又出事,都唔知幾時可以游番 tim 阿?我驚隔得耐唔記點游就幣喇!

我都好耐無游...應該都忘記得7788嚕~

Cat姐上跑步班都要努力呀!不過天氣太熱,記得補充足夠水份

升級   0%

開心

原帖由 ee_tpk 於 7-8-2009 13:41 發表
    第一階段的學員應該係完全唔識游水既,所由浮身開始教。
    第二階段是己掌握基本技術,所以係泳術改良,讓學員可以游得更長。
    第三階段喺大池上堂,訓練集中速度,及技術,例如練習單手蛙、雙手放背後蛙腳+呼吸,有些教訓會教埋跳水 (比賽落水果種)、轉身及踩水等。

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 9-8-2009 23:36 發表

我都好耐無游...應該都忘記得7788嚕~

Cat姐上跑步班都要努力呀!不過天氣太熱,記得補充足夠水份
    多謝wing姐溫馨提示。

升級   0%

開心

8/8工聯會訓練班

做完熱身踢腿,阿sir笑笑口同我地講:「今個星期同你地做複合練習。」跟住又喺到微微咀咁笑,都知今個星期既練習一定好辛苦 gala。
    阿sir叫我地跑一圈400m或550m,跟住做一項體能訓練,總共七項訓練,每次跑完做既體能要累積上去,即係第一項體能總共會做七次。
    七項體能包括:掌上壓、半身引體上升、地上爬梯、側身掌上壓、仰臥起坐、蹲下跳起及屈身掂左右腳(要企直先再做第二吓),每組做10次。
    所以我總共做咗70次掌上壓,起初做仰臥起坐仲連一吓都做唔到,最後都叫做做咗30吓,不過就痛到死死吓,e家仲做到週身都痛tim,唔怪得佢咁好笑啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-11 13:35 發表
    做完熱身踢腿,阿sir笑笑口同我地講:「今個星期同你地做複合練習。」跟住又喺到微微咀咁笑,都知今個星期既練習一定好辛苦 gala。
    阿sir叫我地跑一圈400m或550m,跟住做一項體能訓練,總共七項訓練,每次跑完 ...

Cat姐教練o既體能訓練好禾味呀! Cat姐幾時可以逍遙跑呀??? 好耐無一齊跑啦~

升級   0%

開心

原帖由 WinggniW 於 13-8-2009 14:55 發表

Cat姐教練o既體能訓練好禾味呀! Cat姐幾時可以逍遙跑呀??? 好耐無一齊跑啦~
    對於我黎講就真係好禾味,因為我平時都根本無乜練體能,對其他體能好既人黎講,可能會係 easy job 黎啦。我應該會九月份先黎到消遙喇。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-11 13:35 發表
    阿sir叫我地跑一圈400m或550m,跟住做一項體能訓練,總共七項訓練,每次跑完 ...

好tough 呀
    不過哩d 係好野黎, 好有用架! cat ctse 遲d教下我啦!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-13 14:56 發表
    slowrunner ching 你仲記唔記得我阿,呢上次666 回程既時候同你一齊跑嗰個師姐呢?你好嗎?幾時過黎將軍澳消遙跑吓阿?點解今次報10k咁短 gei。

CatCat師姐,好久沒見,你好呀!

我都想去將軍澳跑下,和認識下那邊的師兄師姐,可是暫時星期六早上未能過來,請你先代我問他們的安。

10k同半馬都好有挑戰性,好唔簡單咖。你要努力呀,跑快啲,希望到時見到面啦!

升級   0%

開心

原帖由 schnix 於 13-8-2009 22:42 發表

好tough 呀
    不過哩d 係好野黎, 好有用架! cat ctse 遲d教下我啦!
    唔好話教啦,分享吓當然無問題,乜阿sir果時無教你地咩,原來班班教既野唔同ga.

升級   0%

開心

原帖由 slowrunner 於 14-8-2009 09:53 發表

CatCat師姐,好久沒見,你好呀!

我都想去將軍澳跑下,和認識下那邊的師兄師姐,可是暫時星期六早上未能過來,請你先代我問他們的安。

10k同半馬都好有挑戰性,好唔簡單咖。你要努力呀,跑快啲,希望 ...
    好阿,遲d 如果有時間過黎跑吓啦。
    unicef 一齊加油丫,終點見啦。

升級   0%

開心

工聯會訓練班最後兩堂

工聯會最後兩堂:
    第九堂練習上落斜的技巧。
    第十堂練習以適合的運動心率達成練習目標。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-8-30 20:42 發表
    工聯會最後兩堂:
    第九堂練習上落斜的技巧。
    第十堂練習以適合的運動心率達成練習目標。

果然係每個course 所學既野都唔同呀, cat ctse 完成左個course, 滿意嗎?

升級   0%

開心

原帖由 schnix 於 30-8-2009 20:50 發表

果然係每個course 所學既野都唔同呀, cat ctse 完成左個course, 滿意嗎?
    當然滿意啦,好多基本野係以前忽略咗既,e 家知道咗就可以尃注練多 d law。