香港長跑網  - 長跑長友

樓主: jogging_cat

CatCat 跑步日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-18 17:13 發表
昨日的必達夏日長跑2009在攝氏27度的高温天氣下舉行。
原本我平均10k 時速約為5’54”/km,按此計算8k時間應為47’12”,所以我以此為這個比賽訂立目標。
17/5清早到達馬鞍山運動場,取了晶片號碼布,熱身及 ...

Cat姐恭喜你完成賽事, 星期日真係好曬好熱~大家能夠完成賽事已經好叻啦!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

多謝 KC、火仔 ching、曲奇和 Wing ctse你們的支持和鼓勵,大家一齊努力加油吧!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

天氣咁熱, 要完成比賽真係唔容易呀, 恭喜 cat cat ctse 順利完成賽事!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心

多謝 Schnix, cc ctse有你地既支持同鼓勵,我會努力 gala,大家一齊加油丫。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

恭喜Jogging_catcat, 順利完成賽事, 加油!

升級   0%

開心

原帖由 Tarry 於 19-5-2009 13:23 發表
    恭喜Jogging_catcat, 順利完成賽事, 加油!
    多謝 Tarry 大家一齊加油丫!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 jogging_cat 於 2009-5-20 08:12 發表
    多謝 Tarry 大家一齊加油丫

lee 排好忙 , 我諗7月 or 8月先可以操番吓啦, 一於係咁話

升級   0%

開心

原帖由 Tarry 於 20-5-2009 13:49 發表

lee 排好忙 , 我諗7月 or 8月先可以操番吓啦, 一於係咁話
    到時見

升級   0%

開心

今日開始連放幾日假,到星期一先返工,所以可以好消遙咁跑,唔知係咪消遙得滯呢?竟然跑成咁~~~~~

今朝六點幾落公園跑,因為之前落過雨,條 jogging track 好多水,連個人都好似好立咁,跑唔起!

warm up 15 mins 265m x 8
    1'58"85 / 1'56"10 / 1'49"74 / 1'46"52 / 1'47'19 / 1'47"20 / 1'47"27 / 1'44"45 Total: 14'37"32 ( 好慢 )

神腿三式 + 其他腿式 + 節奏跳  30 mins

Running 15 mins 265m x 9
    1'40"40 / 1'40"47 / 1'43"35 / 1'41"96 / 1'40"67 / 1'46"19 / 1'45"58 / 1'34"38 / 1'17"90 Total: 14'50"90 ( 都係好慢 )

近日天氣熱同濕咗,真係比之前跑得差咗好多喎!

升級   0%

開心

28/5 游龍舟水

28/5 游龍舟水
    摩士公園游泳池
    蛙泳 4 x 50 m ( 四個直池,分開四次游 )
    約 3 分幾鐘一個直池,每游一個直池之後休息同練自由式。
    自由腳 - 完全唔去水又唔浮。
    自由手 + 腳 + 呼吸 - 兩、三步就要企返起身,唔浮兼飲水。
    總練習共一小時。
    游完對手都軟晒,睇黎要揾番個啞鈴仔出黎練吓臂力先得喇。

升級   0%

開心

30/5 將軍澳消遙跑

今日消遙跑天氣唔錯,無落雨無太陽又唔熱,好乾爽重有少少風,跑得好舒服。
    跑大草原約 10k 完成時間1小時10分22秒。

升級   0%

開心

3/6 澳景路上斜訓練

第一次跑澳景路上斜訓練,好辛苦但好開心,因為可以征服澳景路。
    當日天氣很不穩定,有大雨及雷暴。以為未必可以一嚐澳景路既滋味,因為天雨路滑跑斜路易生危險。
    感恩的是跑之前及之後幾小時一直都無落雨,宜且天氣清爽,一眾師兄師姐都跑得很開心。
    起步前活活師姐告訴我們這些從未跑過這條路的師兄師姐們,數著跑過四個消防水龍頭的位置,再過了維景灣畔的高樓之後就是終點了。
    原來活活所說的四個消防水龍頭,是沒計算過馬路前的那三個。
    所以我一路跑數住已經七個都未到山頂,其實都已經冇晒力,好似跑半馬尾段咁辛苦,要靠意志力捱落去。
    當我正在考慮要不要放棄之際,見到師兄師姐們正在前面不遠之處為我們打氣,才使我能捱埋茖去,好開心。

訓練記錄:
    由將軍澳運動場至澳景路山腳 2.2K / 14'11" ( 熱身跑得幾輕鬆 )
    澳景路上斜 1.5 K / 13'15" ( 這段路實在難忘,一跑到終點左腳腳板即刻抽筋,右腳小腿己經酸痛 )
    澳景路回程至將軍澳運動場 2.2K / 15'44" ( 不知是否在山腳休息得太久,個人吹到好凍,跑既時候右邊腰痛,都好耐無試過咁痛法喇,幸好多謝火仔陪伴慢跑帶路,返到運動場幾乎關門,掙 D 攞唔到行李 TIM,好險 )

跑完之後第二日腳無乜事,晚上去完燭光晚會可能屈住對腳太耐,今朝反且比昨天酸痛。

話時話個新運動場外表很靚,但主場跑道唔知點解有好多膠粒甩出黎,攪到我成對鞋同襪都係。重有個浴室似乎簡陋咗D,又細又無門重無地方掛衫 TIM,唔及得寶翠公園咁好喎,今次趕唔切沖涼就唔知D熱水既情況點喇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-6-5 14:44 發表
    第一次跑澳景路上斜訓練,好辛苦但好開心,因為可以征服澳景路。
    當日天氣很不穩定,有大雨及雷暴。以為未必可以一嚐澳景路既滋味,因為天雨路滑跑斜路易生危險。
    感恩的是跑之前及之後幾小時一直都無落雨,宜且天 ...

catcat 第一次跑呢條澳景路就完成得到,好勁呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-6-5 14:44 發表
    又細又無門重無地方掛衫 TIM

大家一齊打電話去煩下個場主啦

升級   0%

開心

六四燭光晚會分享

昨天是六四 20週年,維園舉行了燭光晚會,參加人數眾多坐滿整個維園。

我當晚大約 7:40 pm 左右到天后港鐵站,但因為人實在太多,要十多分鐘才出到閘。
    天后站有四條扶手電梯,只開放了一條上一條落,心想人潮如此眾多,為何不全部開放要乘客行上去呢?
    當我上到去才知道,出閘機跟本無法應付大批乘客,如果你在自動電梯上去,電梯口跟本企唔倒,好危險。
    在車站裏見到好多年輕人,他們都只不過是廿多歲,廿年前可能都只係少年人或兒童,甚至根本都未出世,雖然他們一路行都有說有笑,不似得我們這些中年人,曾親身經這件歷史的心情一般沉重,但他們能願意黎出席已經很好喇。

我今年因為遲了去,幾乎進不到去,只能坐在草地的最外圍。因為那個位置的音響不太好,有回音根本聽不清楚,尤其是那些普通話的,就一點都聽不到。因此有些人開始在傾偈,說到他們的工作、學校生活等。我們那位置大部份人都沒爉燭,當大會叫我們舉起手上爉燭時,我就唯有舉起我那沒有爉燭的手,為我們的同胞我們的國家祈禱。集會進行了一小時左右,很多人開始離開,為免人太多我也跟著離開了。

我一直都很盼望我們的國可以富強,領導人能愛護人民,以公義、公平和愛來統治國家,讓人民得到更多的自由和平等的機會。
    事實是始終都要面對的,希望我們的國家能早日面對歷史面對人民。

升級   0%

開心

原帖由 =chairman= 於 5-6-2009 15:13 發表

catcat 第一次跑呢條澳景路就完成得到,好勁呢!
    多謝車阿文既鼓勵。

升級   0%

開心

6.6 無窮吐露港大型約跑

路程:由沙田運動場至大埔科學園來回 ( 約11k )
    小妹第一次參加咁大型既約跑活動,好開心認到好多唔同區既網友,重有好多意外驚喜真係好正!
    又靚到暈既號碼布,己經做咗我既私人真藏,跑完又有西瓜食,又有金牌做奬品。
    雖然當日天氣真係熱得好辛苦,跑到科學園己經幾乎頂唔順,抖咗成十幾分鐘先回倒程。時間重係好慢 tim。
    去程37'53" / 回程41'31" 不過兩程都遲咗按錶,可能熱到傻咗!去程遲咗按停,回程遲咗按開始。
    但無論如何卻真係好 enjoy 整個活動。
    有 nc 姐,同其他師兄師姐幫我照咗好多張相。重同 nc 姐傾咗一陣偈,原來師姐腳有傷,祝師姐早日康復可以一齊跑。
    回程又有 slowrunner ching 帶我跑咗一段,其實師兄一點都唔慢,只是放慢就住我跑姐。師兄重話有時間會黎參加吓消遙跑 tim。
    不過我實在不好意思連累師兄跑得咁慢,所以決定自己慢跑。
    誰知我這個超級路盲,臨到終點時終於迷了路,一時情急之下向公園阿伯問路,阿伯指咗條 short cut 路比我,所以我應該跑少咗幾百米喎。
    還有,很高興認識 Tarry 師姐,盼望了很久可以相認,終於可以見到面了,雖然未有機會詳談,但卻有一種有親切的感覺,希望下次見面可以多 d 傾偈同埋一齊跑就好喇。

升級   0%

該用戶從未簽到

catcat ctse, 20/6去行山有沒有時間及興趣?? 大嶼山分流, 很美的.

https://www.longrun.hk/forum/vie ... page%3D1&page=2

升級   0%

開心

原帖由 nc 於 12-6-2009 13:55 發表
    catcat ctse, 20/6去行山有沒有時間及興趣?? 大嶼山分流, 很美的.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5282&extra=page%3D1&page=2
    nc姐,我果日要上工聯會第一堂訓練班,黎唔到喇,你地玩得開心 d 啦。