香港長跑網  - 長跑長友

沙田小師妹報到

升級   6.84%

該用戶從未簽到

小妹十八歲 本身好懶唔鍾意戶外活動
但朋友介紹跑步呢樣運動比我 就係咁我開始左
因為平時要番學 所以之前淨係跑星期日
本身我唔係住沙田既 但會入黎同朋友溫書
所以就會溫書前自己一丁友跑步先
由沙田運動場出發 係瀝源橋過河再跑到翠榕橋 大約2.6k
跑步令身體好左 同埋溫書會好精神
考試關係大半個月冇跑
一個二個同學病哂時我日日挨夜訓2-5鐘不等都冇病
同埋好慢咁落左小小磅 大約2磅
今日考完試 晏晝就去左跑 計劃今個暑假日日跑7.5k(加跑到去大埔單車個條橋)
唔知係咪耐冇跑 唔夠 訓 目標太高?比平時跑多少少到明星海鮮坊前就停左一停
跟住行到去大埔個條橋,係個度跑番到去消防局再行番運動場
總共跑左5k到 我諗聽日開始要慢慢咁每日跑多d
主要係想減磅 小妹160cm 118lbs 不太肥但下身有肉地
小妹係好有恆心既人 但原來身體負荷唔到就負荷唔到
Btw你地跑步拎唔拎水樽? 唔方便但唔拎好口渴 我平時都要飲2-3L水
同埋今日跑係馬場附近有個踩單車黑人同我講野 之後又望實我…好驚
我諗住可減到103-5lbs,各位ching ctse多多指教,同埋比d鼓勵我啊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 holam132002 於 2011-6-15 22:08 發表
由沙田運動場出 ...

holam歡迎你 我地假期經常約跑由馬鞍山遊戲場去大埔,下次一齊跑啦!
我平時自己下午6時左右由廣源村跑去馬鞍山來回。

升級   85.6%

該用戶從未簽到

歡迎歡迎加入沙田區長跑之路.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎呀~!

我都會由沙田跑入大埔方向跑,不過就好小會帶水,多數會响沿路飲水機飲水或者帶八仔買野飲

有機會都一齊跑丫

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome 沙田小師妹.
    好少女仔肯去跑步的, 你要加油呀!
    跑步一定可以帶給你健康同美麗的.

升級   6.84%

該用戶從未簽到

多謝ching ctse 啊
    其實另一個目的都想練自己做個tough d既女仔 唔好咁軟弱
    等我可以跑長少少距離先同大家一齊跑啦
    今日落雨,不過陣間都會出去跑

升級   0%

該用戶從未簽到

Holam 小C妹我地都有好多C姐
    一齊跑的,下次約跑再通知你啦!
    到時看看你有無時間一齊練習。

升級   68%

該用戶從未簽到

歡迎係沙田跑的人!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomcat 於 2011-6-16 15:23 發表
    歡迎係沙田跑的人!

Tomcat C 兄你好!

升級   38.95%

該用戶從未簽到

你好啊~
    我同你同年架,
    身高果d都差唔多 =v= 哈,
    比個支持你先~ 加油呢,
    我跑左就差唔多4年有多,
    不過我而家就減唔到的了... 忍唔到口
    你要小心d魔鬼零食...
    如果我早上跑既話就多數會拎水樽,
    而家跑一陣都好渴, 晚上就頂到番屋企先飲!
    最後~預祝你成功減磅同埋長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 holam132002 於 2011-6-16 12:19 發表
    多謝ching ctse 啊
    其實另一個目的都想練自己做個tough d既女仔 唔好咁軟弱
    等我可以跑長少少距離先同大家一齊跑啦
    今日落雨,不過陣間都會出去跑

係呀!試下一齊跑下步,遲d覺得好玩米做會員囉!我係長跑網管理員~金金

升級   6.84%

該用戶從未簽到

今日可能落雨同個人攰左既關係
    淨係跑左3k 搞到冇乜信心
    仲要跑完太陽伯伯即刻出番黎…
    一於訓夠聽日再跑過!

siuvan ctse/cmui你好,好少我地呢個年紀既人去跑步
    我既朋友都好懶做運動 就算男仔都只踢波唔跑步

金金ching到時多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 holam132002 於 2011-6-16 20:27 發表
    今日可能落雨同個人攰左既關係
    淨係跑左3k 搞到冇乜信心
    仲要跑完太陽伯伯即刻出番黎…
    一於訓夠聽日再跑過!

siuvan ctse/cmui你好,好少我地呢個年紀既人去跑步
    我既朋友都好懶做運動 就算男仔都只 ...

holam 小C妹~慢慢來比心機吧!多練習自然會進步。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 holam132002 於 2011-6-15 22:08 發表
    由沙田運動場出發 係瀝源橋過河再跑到翠榕橋 大約2.6k
    跑步令身體好左 同埋溫書會好精神
    考試關係大半個月冇跑
    一個二個同學病哂時我日日挨夜訓2-5鐘不等都冇病
    同埋好慢咁落左小小磅 大約2磅
    今日考完試 晏晝就去左跑 計劃今個暑假日日跑7.5k(加跑到去大埔單車個條橋)
    唔知係咪耐冇跑 唔夠 訓 目標太高?比平時跑多少少到明星海鮮坊前就停左一停
    跟住行到去大埔個條橋,係個度跑番到去消防局再行番運動場
    總共跑左5k到 我諗聽日開始要慢慢咁每日跑多d
    主要係想減磅 小妹160cm 118lbs 不太肥但下身有肉地
    小妹係好有恆心既人 但原來身體負荷唔到就負荷唔到
    Btw你地跑步拎唔拎水樽? 唔方便但唔拎好口渴 我平時都要飲2-3L水
    同埋今日跑係馬場附近有個踩單車黑人同我講野 之後又望實我…好驚
    我諗住可減到103-5lbs,各位ching ctse多多指教,同埋比d鼓勵我啊

首先好欣賞你夠恆心可以keep住跑步~ 有幾點可以留意下:

1. 你覺得最近跑得辛苦左,好正常的,而家係夏天嘛,當然你之前考試少練都係原因之一,但天氣變化應該係主要原因。我好怕熱的,所以夏天通常在夜晚跑,你都可以試下避免大日天時跑,不過你一個女仔夜晚跑可能要小心D,或者趁早上跑都係一個好方法。當過左夏天踏入秋天冬天,你就會覺得跑得舒服好多,進步好多。

2. 補水問題。夏天跑易流失水分,適當補水好重要,或者飲兩啖濕濕個口已經對身體有幫助。我有時跑長課,會帶一支細細樽(約300ml)既水去跑,因為樽水細,間唔中換下手,所以唔太累的。

3. 訓練目標。set定個目標係好事來的,不過都要睇下自己當日的狀態,如果當日唔舒服/累等,或者需要調整一下目標,要知道「休息都係訓練的一種」,要訓練+休息得宜,先可以達到預期目標。

4. 減磅問題。不要抱太大期望跑幾個月步就一定可以減到預期目標,想要健康就要持續下去,希望你有恆心keep落去。另外減磅還有其他因素配合,例如飲食等,但別以為等如節食,而是要吸收均衡營養,始終你減磅都係想健康D呱!

有問題可以隨時上來問的,呢度有好多熱心跑友幫助的~

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 =chairman= 於 2011-6-16 23:27 發表 首先好欣賞你夠恆心可以keep住跑步~ 有幾點可以留意下:1. 你覺得最近跑得辛苦左,好正常的,而家係夏天嘛,當然你之前考試少練都係原因之一,但天氣變化應該係主要原因。我好怕熱的,所以夏天通常在夜晚跑, ...

減磅問題可以分享一下~~

做帶氧運動會令脂肪消耗 (外型冇咁肥) .. 亦會令 muscle 密度高D (外型會好睇D) ...

密度高唔會令磅數輕 ... 所以就算你跑左一輪之後無咩減磅都唔代表沒有效用的~~ 可能是脂肪變 muscle ~

加油~~

升級   87.67%

該用戶從未簽到

holam小師妹,welcome ! 我都係長跑網新人,通常跑馬鞍山至畫舫,可能我地在途中踫過喎  

好欣賞你說的?想做個tough d嘅女仔?,我覺得長跑可以練"辛苦都唔好輕易放棄嘅意志?,希望大家都一齊學習和進步呀

加油,加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~NN~ 於 2011-6-17 01:18 發表
    holam小師妹,welcome ! 我都係長跑網新人,通常跑馬鞍山至畫舫,可能我地在途中踫過喎  

好欣賞你說的?想做個tough d嘅女仔?,我覺得長跑可以練"辛苦都唔好輕易放棄嘅意志?,希望大家都一齊學 ...

NN我也希望我地將來約跑活動見到你。

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 denis3885 於 2011-6-16 18:44 發表

Tomcat C 兄你好!

金金ching 你好!下次見到打個招 呼.

升級   6.84%

該用戶從未簽到

多謝ching們提醒我咁多注意事項
    發覺對於我黎講跑到中段比較難撐,會想停落黎但係個時我嘗試唔好諗辛苦
    深呼吸會輕鬆番d,又可以練下肺容量
    最後今日跑多左,至於幾多都係唔講住啦,因為仲係好弱
    等我可以一口氣跑到遊艇會先同大家講
    見到自己有進步真係好開心!
    同埋今日我跑完即刻落狗屎
    真好彩啊
    其實大家可以叫我皓琳

升級   0%

該用戶從未簽到

今日下午 六時我會由廣源村跑去馬鞍山緩
    跑徑1800米回程,到時睇下見唔見到
    你地。