香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

操練時心跳數一問

升級   25.8%

該用戶從未簽到

事因小弟上坡時心跳扯得太猛,所以兩個月前開始踩trainer練心肺
平均80%心跳率踩半個鐘,一星期3-4次,強度課就留返星期六日團練
踩左個半月,同一心率由28k/h上到31-32k/h,響鹿頸上斜時同平時同速度下心跳都慢左5下左右
但係唔知點解,尼排團練時warm up後總係未可以即刻上到速,要辛苦返好幾k先順返,咁係咪意味我warm up時未夠心跳率刺激?

另外有個問題想問問,會唔會220-年齡=最大心跳數 唔準?
小弟最大心跳數依條公式係185,但10年果場半馬我有成18k係keep住響 av 18x心率跑都唔會覺得唔舒服,甚至沖線時一刻可以上到近200
但踩車就一上到180已經 feel到辛苦,就算比賽時max都甚少過到185
咁係我跑時衝得太快定係尼條公式誤差大?定係我唔洗太在意自己嘅最大心跳數?
thx各位!

+1 0
上一篇︰沙田小師妹報到下一篇︰這裏問摺車可以嗎 ?

升級   14.33%

該用戶從未簽到

220-年齡=最大心跳數
這是準的呀。
有一條公式係計埋心跳的,個條更準。

我踩車可能太慢,除了上山,心跳都係到150左右。
跑步我都會上到105%心跳,不過是很辛苦很辛苦的時候。
會唔會個 心跳錶 唔係好準,或SET 錯野呀。
我用POLAR,開頭SET 錯野,心跳都偏高。

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-6-16 00:51 發表 220-年齡=最大心跳數 這是準的呀。有一條公式係計埋心跳的,個條更準。我踩車可能太慢,除了上山,心跳都係到150左右。跑步我都會上到105%心跳,不過是很辛苦很辛苦的時候。會唔會個 心跳錶 唔係好準,或 ...
GARMIN隻錶心跳果PART冇乜野SET,我估應該唔係SETTING問題嘅
係咪唔準就唔多SURE,不過我見佢個圖表冇大上大落,同埋次次出黎都差唔多(同一隻錶),同我上次條帶壞左果D忽上忽落唔同
同埋我都有用手度同用錶度我坐定時嘅心跳數,都分別唔大.但係上到咁高心率黎試就未試過

升級   100%

該用戶從未簽到

個人以為,每人的體質不同,很難單靠一條公式去滿足所有人.
記得Polar既網站有說過怎樣找最大心跳,忘了要跑多遠(2k/5k??)來計算.
<更新>
Polar網站很奇怪,香港的網站也是說用220-年齡.
不過Finland的,又說:
http://www.liikunta.fi/en/support/faqs?product=&category=Training&documenttitle=Maximum+Heart+Rate%2C+HRmax&document=/gip/PKBStoGIP.nsf/web_cat/C225742500419A8A422567F600401B1B

此外,亦有人說只算最大心跳不夠準確,應該要將靜止時的心跳計算在內.
所以又有另一條公式.
關於Heart rate training,圖書館及網上都有資料可以看.

至於D文兄說的會不會warmup未夠,不妨改一下warmup的方式,例如花長些時間warmup.
看看有沒有改善.
只是一點建議.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-6-16 00:51 發表
220-年齡=最大心跳數
這是準的呀。
有一條公式係計埋心跳的,個條更準。

我踩車可能太慢,除了上山,心跳都係到150左右。
跑步我都會上到105%心跳,不過是很辛苦很辛苦的時候。
會唔會個 心跳錶 唔係好準,或 ...

CHing,

>跑步我都會上到105%心跳
超負荷??
去到105%,其實係咪"220-年齡=最大心跳數"已經唔準?
或者CHing打錯字而已.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

最最最簡單就係 每當同一操練課完成 或 同一路段操練完 即時量度果一分鐘既心率 / 要幾耐先去反非運動心率. 回得月快 即係心肺功能改善中.
真係最最最簡單.

升級   25.8%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

平時warm up時心跳keep 14x,踩10-15min
試過一次自己踩左成半個鐘warm up,再join團練都上唔到力,不過相對地係快左d上狀態

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-6-16 10:43 發表 最最最簡單就係 每當同一操練課完成 或 同一路段操練完 即時量度果一分鐘既心率 / 要幾耐先去反非運動心率. 回得月快 即係心肺功能改善中.真係最最最簡單.

尼個真係冇計過,下次要試試先

升級   84.4%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

你有無入左出生日期呀?

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-6-17 11:36 發表 你有無入左出生日期呀?

應該冇入錯
而且入錯唔係只影響到心率,唔會影響心跳數架

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2011-6-16 09:46 發表

CHing,

>跑步我都會上到105%心跳
超負荷??
去到105%,其實係咪"220-年齡=最大心跳數"已經唔準?
或者CHing打錯字而已.

師兄,你是對的,我查過書,公式有正負10/分鐘的誤差
而我打少了野,我上到105 係因為我入錯資料,改咗就無出現超過100

計埋心跳個嗰都只是最大心跳儲備
((220-年齡-靜態心跳)X60%-90%)+靜態心跳
但係當你X返100%,都係=220-年齡

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-6-16 12:15 發表

尼個真係冇計過,下次要試試先

呢個係堅的,回得越快就越FIT,個基準好似係130附近(唔確定)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

warm up時既心跳未必好重要, 不過年紀越大, warm up會更需時
越Fit就越易上易落, 亦有可能操多左, 壯態唔夠好, 會唔會唔夠休息?

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-17 22:50 發表
warm up時既心跳未必好重要, 不過年紀越大, warm up會更需時
越Fit就越易上易落, 亦有可能操多左, 壯態唔夠好, 會唔會唔夠休息?

所言甚是。

其實我的意思是"上得慢",回得越快就越FIT

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-17 22:50 發表 warm up時既心跳未必好重要, 不過年紀越大, warm up會更需時越Fit就越易上易落, 亦有可能操多左, 壯態唔夠好, 會唔會唔夠休息?
咁可能係唔夠休息都未定,搵次試試先
THX!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-6-17 23:25 發表

所言甚是。

其實我的意思是"上得慢",回得越快就越FIT

昨日做左一課單車trainer interval, 主要係針到段速TT能力
因為準備70.3既關係, 所以對上一次踩呢個program已經係一年前既事
好明顯係rest既時候心跳只係回到72%, 而上年就回到70%
希望聽日比賽唔會比人放甩啦!

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-6-18 08:01 發表

昨日做左一課單車trainer interval, 主要係針到段速TT能力
因為準備70.3既關係, 所以對上一次踩呢個program已經係一年前既事
好明顯係rest既時候心跳只係回到72%, 而上年就回到70%
希望聽日比賽唔會比人放甩啦 ...

不會吧,加油。

我同你的計法及用法不同。我通常是(跑步)等到回返大約7成先再跑 ,再睇下每次用幾多時間先回到返去7 成。
我聴一個朋友講,其實自己一個踩東涌90K,平均26-29已是不錯的(但我還不行),
我想問下你有無試一個人自己踩東涌90K,唔知你一個人可以KEEP 到幾多呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2011-6-19 01:20 發表
我同你的計法及用法不同。我通常是(跑步)等到回返大約7成先再跑 ,再睇下每次用幾多時間先回到返去7 成。
我聴一個朋友講,其實自己一個踩東涌90K,平均26-29已是不錯的(但我還不行),
我想問下你有無試一個人自己踩東涌90K,唔知你一個人可以KEEP 到幾多呢?

今次比賽竟然單車部份異常地好
90K自己踩, 睇頂唔頂風啦, 我操得比你多, 自然會快d
回想當日, 一到70k左右即刻無貨, 力量是一點一滴操返來, 當然認真操練既人可能會兩滴三滴咁提昇
如果咁易玩, 就唔叫做Ironman啦
而家重有幾個月, 就以AV30為目標啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

冇錯...一滴一滴 儲番黎就得, 吾好睇速度住, 重之要距離先, 如果怕謝就分兩段 45+45km 中間用2 3 分鐘補給, 飲多d能量飲品.keep 30av 好快就會到.加油

升級   14.33%

該用戶從未簽到

謝謝,我會努力哦。28/K是我的目標。