香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011 挪威午夜太陽馬拉松 Midnight Sun Marathon - 現場報導

升級   96.8%

該用戶從未簽到

http://www.msm.no

Held in the Arctic city of Tromso at 70°N, the Midnight Sun Marathon is the world`s northernmost AIMS certified marathon.Every year runners from more than 50 different countries meet in Tromso to run in the Arctic under the midnight sun. Midnight Sun Marathon is held at night, but you still run in bright daylight. The pure feeling of the midnight sun in stunning surroundings is a major part of the reason why the race is a target for a great number of runners round the world.

+1 0
上一篇︰2011.沖繩.久米島馬拉松下一篇︰仲未收到會員證

升級   96.8%

該用戶從未簽到

搭咗十幾個鐘頭機,從香港經芬蘭到挪威奧斯陸,之後又要再轉多一次內陸機,終於捱過二十幾個鐘搭機等機嘅時間,到達期待已久嘅午夜太陽馬拉松嘅舉辦城市Tromso啦。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

中午到達時係密雲,而預算未幾日都係咁,氣溫方面大概有9到14度,如果唔落雨應該都幾好跑。全馬會響25號晚上8點半開跑,雖然大會話今年參加人數應該破記錄,不過依然得七百幾人參加全馬,來自五十幾個國家,以中國同香港報名嘅人數都係得四位,咁小型嘅賽事之前都未試過,應該同香港嘅馬拉松好唔同。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日係當地23號,大會接待埸地City Hall依然未佈置好,不過聽日24號中午先係正式開幕,今日都係早啲休息,養足精神,報導住咁多先。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-6-24 03:27 發表
搭咗十幾個鐘頭機,從香港經芬蘭到挪威奧斯陸,之後又要再轉多一次內陸機,終於捱過二十幾個鐘搭機等機嘅時間,到達期待已久嘅午夜太陽馬拉松嘅舉辦城市Tromso啦。

http://images5.fotop ...

好正啊,好似在什麼國際marathon 網都吳見呢個賽事咖?

希望ching 享受這個比賽,還有當地風景和民風!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ericlam 於 2011-6-24 09:15 發表

好正啊,好似在什麼國際marathon 網都吳見呢個賽事咖?

希望ching 享受這個比賽,還有當地風景和民風!!
    HI ERIC , AIMS 有好多各地大型比賽消息

http://aimsworldrunning.org/Calendar.htm

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

哇, 現場直擊
    買定啤酒薯片等睇正野

升級   96.8%

該用戶從未簽到

今日24號午夜太陽馬拉松(MSM)正式響中午12點開幕,而且天氣異常咁好,出大太陽加上微風,不過聽晚比賽希望唔好咁哂啦,都幾乾吓。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

開幕禮好小型又好輕鬆,由女副市長剪綵正式代表MSM開始。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

同場有記念服裝售賣,不過好貴吓,最平隻手套都賣150NOK(大概港幣二百幾),短袖衫成港幣四百幾,真係得過睇字。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

賽程係由市中心出發,再跑上一條好似澳門氹仔嘅橋過去島嘅另一面,條橋有成40米高而且好急吓,跟住跑大概十幾公里後再折返條橋,然後再跑去機場來回有20公里,最後穿過市中心接受群眾歡呼咁衝線。

登錄/註冊後可看大圖

雖然上落好似無香港三隧三橋咁甘,不過睇落都唔係咁易,希望有雪山同靚風景睇就唔記得啲辛苦啦!今日報導住咁多先。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

嘩~! 風景好靚

升級   96.8%

該用戶從未簽到

6月25日繼續直擊報導, 早上大會攪了個 breakfast run, 即場免費報名, 由city hall 走一公里到一間餐廳, 就可享用免費早餐.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今日陰天, 氣溫11度, 有點清涼, 跑起來幾舒服.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

跑完一公里的戰利品.

登錄/註冊後可看大圖

升級   96.8%

該用戶從未簽到

噢!跑完喇,半夜跑完瞓咗一朝又周圍HEA完,終於有時間返到酒店作綜合報導。

話說報導完早餐跑後,食埋預早嘅晚飯就去睇睇其他組別嘅情況。MSM除咗半同全馬外,仲有十公里、4.2公里同小朋友賽事。最先開始係4.2公里同小朋友,十公里係七點,全馬八點半,半馬十點半,所以早啲去可以預先感受吓賽事嘅氣氛。

登錄/註冊後可看大圖

每場組別賽事都由健身中心響勁歌下帶領做熱身操。

登錄/註冊後可看大圖

十公里開步前仲有由雜耍團表演嘅噴火。

登錄/註冊後可看大圖

十公里響七點正式開步

登錄/註冊後可看大圖

呢班係同大會預先安排響七點半(一小時前)出發嘅特別全馬組別,大部分都係令人佩服嘅日本長者,其中好多都超過七十歲,而且都可以完成全程,勁呀!

登錄/註冊後可看大圖

好喇,跟著好快要到全馬開步,就響呢個時候,老天亦開始放晴,充分表現出午夜太陽嘅主題,氣溫亦由清涼開始高漲起來。

登錄/註冊後可看大圖

由於大部分跑手來自五十幾個國家,唔多唔少都會整啲代表自己國家嘅服裝,而其中最矚目嘅有日本隊嘅Kawai扮相。

登錄/註冊後可看大圖

巴西隊嘅代表途中不斷叫喊,不過唔知代表乜,但十分引人注意。

登錄/註冊後可看大圖

全馬終於準時開始喇,衝呀!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

起步後大概兩公里度,係第一段要爬昇40多米嘅大斜上橋,好急吓有啲似香港麥徑第一段上萬宜果段咁斜法,不過呢度就短啲。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

過咗橋之後來回接近20K又再上多次橋返回市中心。半程過後各跑手嘅距離明顯拉開,有時仲可以一個人跑哂成條路,加埋啲雪山景真係好正!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過咪睇呢位人兄打大上身,其實午夜越接近,太陽明顯收斂咗氣溫下降得十度到,都幾涼吓。

登錄/註冊後可看大圖

好喇,話咁快全馬冠軍經已步向終點,佢係挪威人,成績2'34"。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後其他跑手亦魚貫進入市中心大道嘅終點,同時接受兩旁群眾嘅歡呼。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

就係咁,我嘅午夜太陽馬拉松就咁完成咗仲好好彩PB添,而香港亦有人響分齡組別入三甲,恭喜恭喜。我響挪威嘅報導係咁多先,多謝收睇。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

條賽道好正呀!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

真係好正!
    但北歐好貴, 希望有生之年可以跑一次!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 393 天

felixcat Ching, 好正呀 ! 仲有無d 私人珍藏呀 !? 流晒口水, 唔夠喉呀 ! 久違了的藍天, 醉人的美 !!!!!!!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-6-24 10:56 發表
    HI ERIC , AIMS 有好多各地大型比賽消息

http://aimsworldrunning.org/Calendar.htm

謝謝,kf。。

慘啦,甘正咖,有d心唷唷。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-6-27 06:39 發表
    噢!跑完喇,半夜跑完瞓咗一朝又周圍HEA完,終於有時間返到酒店作綜合報導。

話說報導完早餐跑後,食埋預早嘅晚飯就去睇睇其他組別嘅情況。MSM除咗半同全馬外,仲有十公里、4.2公里 ...

好好好。。。。。。感動啊,好似去左現場一樣。。

好,更有動力去練好跑步,可以到外邊跑跑是一個心願。。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

係呀,北歐啲嘢真係好貴,唔只貴少少,物價一般貴香港幾倍,買支500ml可樂都成港幣$30!不過都有辦法慳錢咖,首先揀間平酒店,最重要係包早餐同有廚房可以自己煮飯果啲,強烈建議AMI Hotel,響市區又近起、終點。其次係要行超市拾平貨,有時都有意外驚喜咖。

如果想再慳啲機票錢去北歐試吓比賽,可考慮出年一月嘅Polar Light Half Marathon,因為冬季唔係旅遊旺季,機票住宿都平啲,喺極光下跑好有意思啫。人生無幾多個十年,想就要去做!

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

Heia, Heia!

呢句係挪威語,比賽時啲群眾經常向跑手叫嘅加油,讀法同「起呀,起呀」一樣,你咁回應佢地又叫得大聲啲。

所以師兄你都起呀,坐言起行。我都係睇完呢度有位莊師兄08年去過MSM,就半年前決定我嘅5sub5歐洲目的地定響呢度。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

我有兩個同團記者做support同影相,我就專心咁跑,我代佢哋多謝你先。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

恭喜師兄pb而回,同多謝分享d咁靚ge相片可以係d咁靚ge環境下跑步,真係賞心樂事

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 LIKINWO 於 2011-6-27 22:12 發表 felixcat Ching, 好正呀 ! 仲有無d 私人珍藏呀 !? 流晒口水, 唔夠喉呀 ! 久違了的藍天, 醉人的美 !!!!!!!

私人珍藏都唔放過?我唔似貓唔似狗放出嚟實嚇死人呀。遲啲返香港先放多少少其他相,暫且放張細細合成相俾你私人欣賞住先喇!聽日告別Tromso再去其他地方,有興趣睇可以放啲其他旅遊相同大家分享吓。

登錄/註冊後可看大圖

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-6-28 05:46 發表

私人珍藏都唔放過?我唔似貓唔似狗放出嚟實嚇死人呀。遲啲返香港先放多少少其他相,暫且放張細細合成相俾你私人欣賞住先喇!聽日告別Tromso再去其他地方,有興趣睇可以放啲其他旅遊相同大家分 ...

好啊,見到你的照片,更有衝勁去練跑。

你下一個目標是去那幾個比賽?