香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: felixcat
打印 上一主題 下一主題

2011 挪威午夜太陽馬拉松 Midnight Sun Marathon - 現場報導

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

嘩,你俾我發夢呀!跑完至北就想跑至南喇,我嘅5sub5目標仲有大洋洲、非洲同美洲,至南有福克籣群島,不過好似隔涉咗啲,另外以前有個響阿根廷最南城市有個叫Fin Del Mundo Marathon,不過唔知仲會唔會有。都係發著夢先,今次元氣大傷呀!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-6-28 16:00 發表
嘩,你俾我發夢呀!跑完至北就想跑至南喇,我嘅5sub5目標仲有大洋洲、非洲同美洲,至南有福克籣群島,不過好似隔涉咗啲,另外以前有個響阿根廷最南城市有個叫Fin Del Mundo Marathon,不過唔知仲會 ...

人要有夢想才能有動力啊,現在我希望能有機會出外走走 (跑跑)。

8月28號 愛爾蘭 marathon                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        http://www.galwaycitymarathon.com/

這個好像是第二年搞的。。地方好懷舊,有那種老大不烈顛的氣氛。 還有,可以參觀 ireland 的黑啤酒廠和威士忌廠,加駕車遊真是一流。。。。

升級   52.4%

該用戶從未簽到

師兄嘅報導好吸引,真係流晒口水...

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Carly 於 2011-6-28 23:21 發表

ching下一站去邊? Bergen?
會遊Geirangerfjord 或者Sognefjord嗎? 後者是世界七大自然奇觀之一呢~
希望都有其他旅遊相睇啊ching~

這個也很不錯。。。

追趕北極的午夜太陽
http://www.msm.no/midnight-sun-marathon.9866.en.html

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Very good! 早知我同Race Director Mr. Nils單聲,叫佢照顧下香港同胞!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

Carly Ctes,你都對挪威好熟吓喎,睇嚟你似個旅行家呀。因為之前去其他地方睇過Fjord,所以今次無打算去你講嘅地方。今日離開玩咗兩日嘅Nordkapp(North cape),係歐洲大陸以車到達最北嘅地方,差不多係遊客必到嘅景點。

登錄/註冊後可看大圖

不過呢度入場費好貴,雖然係2-day pass,每人成三百幾港幣。我哋八點幾入去個天仲係密雲,不過好好彩,到差唔多midnight,個太陽又岀返嚟。俾個坐標大家睇吓先,背景個地球儀就係個Landmark。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

午夜太陽又再現

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

跟住第二日我地岀海睇海鳥,又係好貴吓得兩個鐘,不過都好開心呀,可以睇到響極地嘅可愛雀代表Puffin(善知鳥)。

登錄/註冊後可看大圖

跟住黃昏又去人行到嘅極北點,比尋日車到嘅極北點仲北,有相為證咖。

登錄/註冊後可看大圖

不過起步經已好大霧能見度極低,啲指示又唔清晰,得地下有個T字,真係隨時會迷路,不過好彩都行到,用咗三小時多行八公里到達最北點。回程就慘喇橫風橫雨,雖然行得快咗都過咗midnight。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

離開咗Nordkapp我地又揸車行咗幾百公里去另一個景點,有興趣就繼續留意報導啦。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

唔使客氣喇,師兄,我地自己都攪得掂,無謂打攪人。

不過講開又講,響比賽果日無端端俾Tromso Camping攪錯取消咗當晚嘅住宿,攪咗一輪知道佢地唔小心取消咗我半年前嘅booking,而佢地又客滿咗。不過佢地都好負責,即時幫我地搵地方住,其實都有啲渺茫,因為比賽日住宿好難搵,何況咁急即晚要。又好好彩俾佢地搵到響市中心嘅City Living,又近起步點。雖然貴成千銀一晚,Tromso Camping都好負責,肯俾返個差價我地,抵讚。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-7-2 04:57 發表
Carly Ctes,你都對挪威好熟吓喎,睇嚟你似個旅行家呀。因為之前去其他地方睇過Fjord,所以今次無打算去你講嘅地方。今日離開玩咗兩日嘅Nordkapp(North cape),係歐洲大陸以車到達最北 ...

felixcat ching
我倆年前也看過類似norway 同芬蘭的景點資料,本來想detour 去,但結果因只得一條友所以沒去啊。。

看來,你的跑步+tour 很正,要留意你的發報,希望有一天能去啊。。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

咁你快啲開團攪去愛爾蘭喇,你攪好多人會跟隧咖。

好,要出發去一個好偏遠叫Hornoya嘅小島,返嚟再報導。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

Carly師姐,我去完Hornoya島返嚟正朝向 Kirkenes 進發玩返去挪威東北面。我去啲地方以觀賞自然生態為主,可能未必啱你吖,等我整理吓啲相再遲少少貼過上嚟。有關Hornoya島嘅資料可參考(http://www.visitnorway.com/en/Product/?pid=60136)往先,果度有成千上萬嘅海鳥繁殖,好壯觀呀!而善知鳥更周圍都係,對生態有興趣嘅話好值得去。個度嗰燈塔仲話係挪威最東點,我地響果度住咗晚囉。

你係咪想問有關緯度嘅意思?赤道係0度而北極就係90度,過咗66度就係北極圈喇!
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E7%B7%AF%E5%BA%A6

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-7-5 08:03 發表
Carly師姐,我去完Hornoya島返嚟正朝向 Kirkenes 進發玩返去挪威東北面。我去啲地方以觀賞自然生態為主,可能未必啱你吖,等我整理吓啲相再遲少少貼過上嚟。有關Hornoya島 ...

felixcat ching
感謝你的介紹。。

吳看還好,看了很想去!! 其中有些風景有d像NZ 南邊 milford sound & doubtful sound, 不過NZ已經很多年前的事,那時候已經很多遊客,環境已不太好,相信norway 會正好多。

還有lightouse, 我的至愛!  

看看norway 或 北歐9月底,10月有沒有賽事可以參加。。。。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

Carly師姐,唔使客氣,你諗住幾時去挪威呢?如果你唔趕,我地返香港會整理吓啲資料,再將旅遊嘅題材post響www.travellife.org,因為好似呢度越來越離題咁,到時我再放條link響度你再參考吓喇。

你問嘅問題關於在太陽不下山的晚上看得到星星比較難答,因為午夜多數都係密雲,有太陽嘅時間同機會較細,而有太陽嘅時候又光猛得濟,我問過同行都睇星嘅團友,佢本來想影午夜太陽都無留意到北極星,所以今次答唔到你啦。

前日經已返咗Oslo,玩完最後幾日就要走,今晚留響Juvasshytta lodge,準備聽日登挪威最高峰Galdhopiggen,個山雖然有2469米高,不過人行大概攀升600米左右。臨訓前post返啲Hornoya島嘅相同你分享吓先,落山後再post啲行山相你睇睇。

去Hornoya島首先要到東北面城市Vardo,一般可以由Kirkenes揸車去,不過由於我地去完Nordkapp先,所以要揸幾百公里先到Vardo。

登錄/註冊後可看大圖

Hornoya島係一個鳥類保護區,但又有一小部份地方開放俾公眾參觀同住響島上面。

登錄/註冊後可看大圖

島上唯一住宿只有燈塔旁邊俾科研人員住嘅平房,預先安排就可以有機會同佢地同埋啲雀住響島上。

登錄/註冊後可看大圖

我地因為想多啲時間影Puffin,所以先決定留響島住一晚,其他人一般即日來回。接駁嘅船程十分鐘度,坐嘅小艇就係咁,帶啲輕便行李上島就OK。

登錄/註冊後可看大圖

個島唔係好大,從碼頭到燈塔行二十分鐘度,不過好多雀,要小心隨時中招。

登錄/註冊後可看大圖

好,睇相先。呢隻Puffin啦!

登錄/註冊後可看大圖

呢隻叫 Razorbill,個咀尖尖似剃刀咁。

登錄/註冊後可看大圖

呢隻叫Guillemot,中文叫海鳩或者海鴿,個樣一樣咁卡通。

登錄/註冊後可看大圖

最後放多段片俾你感受吓現場氣氛。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

Eric師兄,我上次去紐西蘭南島都無去milford sound,我個人覺得睇fjord最好係去阿拉斯加,人最少而且無匯率問題,美元好低吓,去非美元國只有捱窮同儲錢先去得。

另外我幫你搵過,九月尾有Oslo Marathon,不過響Oslo啲錢更唔見使,貴之中更貴。其他馬拉松賽事都可以響呢個網站搵到,快啲計劃吓去跑又嚟個現場報導吖。
http://marathons.ahotu.com/calendar/marathon/norway/September

升級   96.75%

該用戶從未簽到

師姐叫到梗係無問題啦。我地住宿果度經已千八米,所以要登2469米嘅最高峰" Piggen "只要上六百米,而行程大概只有六公里就到。而雖然夏天經已唔多雪,其實有能力可以自行登頂,條路都係有大概指示。不過為咗帶少器材同唔知雪況同有冇冰隙,所以最終跟團行,費用大概港幣250蚊一個人。

登錄/註冊後可看大圖

個行山團九點岀發,我地個領隊係尼泊爾人,佢講解緊行過冰川時要用嘅安全帶。

登錄/註冊後可看大圖

行程初段係無雪,主要行石面,行咗大概一個鐘先見到第一堆殘雪,不過依然唔需要結組,個個人包括細路同狗都係自由行。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後去到再一個較大嘅冰川,個領隊就開繩準備結組咁行。同時相信係有自己器材嘅一小隊人又開始行緊。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

結組行冰川主要係防止萬一跌落冰隙,依然有條繩連繫著。每人穿上咗安全帶,之後扣響一條主繩就可以起行。不過其實行果條路線啲冰隙好小兒科吓,好明顯同大步行過就可以。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

行咗又大概一個鐘,又去返石路準備最後登頂,所以又唔使結組繼續自由行。

登錄/註冊後可看大圖

又行多一個鐘終於登頂喇,個頂有個方向盆同有個望遠鏡,好似用嚟睇其他山峰。不過就咁用眼睇都可以飽覽群峰同啲冰川。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好喇,響挪威嘅旅遊直擊報導係咁先,遲少少先做返個綜合總結呢次馬拉松同大家再分享吓。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-7-9 00:52 發表
Eric師兄,我上次去紐西蘭南島都無去milford sound,我個人覺得睇fjord最好係去阿拉斯加,人最少而且無匯率問題,美元好低吓,去非美元國只有捱窮同儲錢先去得。

另外我幫你搵過,九月尾有Oslo Marathon,不 ...

ching, 你說得很對。還在讀書時,已經想過去alaska,用灰狗套票,點知玩了4過星期後太累了,在seattle 已經謝厲哦啊,沒去alaska,甘就過左N+N 年,仍遺憾沒去過。

北歐也是另一塊土地,我比較喜歡你去的那種比較扁遠的地方而不是大城市如oslo。不過還是很感謝你的意見,也很期待你的報告。。你post出來的照片和報告,很想明天就去。。。!!

登錄/註冊後可看大圖

最重要的是蓄夠錢,請好假,和練好身體。。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

Eric師兄,想做就要去做喇,時間唔等人呀。既然離開題,繼續離譜啲,貼兩張響阿拉斯加嘅相刺激吓你先!

呢張響湖邊小屋影

登錄/註冊後可看大圖

呢張響Mt. MacKinley露營時影

登錄/註冊後可看大圖

九月響Fairbanks都有賽事:www.equinoxmarathon.org
其他美國賽事可以響http://www.marathonguide.com/races/search.cfm搵。

咁無藉口啦。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

嘩!師姐你求知慾好強吓喎。結組行係過冰川基本技巧,因為冰川上有好多上面只有薄雪蓋著又睇唔到嘅冰隙,人唔小心行上去就會下墜。結咗組(一般三、四人一組)行即使其中一個跌落冰隙,其他隊員就可以做掣動防止繼續下墜,之後就可以做拯救。詳細技巧同架生呢度講唔哂,或者悶到你訓著。呢度有段片都好專業吓,個教教練show哂要用嘅器材。相反我地響呢度用嘅就做樣多過實際。

至於啲大舊石,我覺得同一般響冰川見嘅黑石差唔多。參考過呢度有啲關於呢個山嘅歷史資料,俾你參考吓。http://en.wikipedia.org/wiki/Galdh%C3%B8piggen

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 felixcat 於 2011-7-10 13:26 發表
Eric師兄,想做就要去做喇,時間唔等人呀。既然離開題,繼續離譜啲,貼兩張響阿拉斯加嘅相刺激吓你先!

呢張響湖邊小屋影http://images5.fotop.net/albums4/felixcat/Cabin_Nancy_Lake/IMG_521 ...

對啊,很多人都說等到退休啦,等到個仔大啦,等到。。。。。。。但當那一天來臨時,想也做不到,可能是身體的問題,或者感覺/喜好沒有了,總之。。。
我現在都是想到喜歡的,就去做,當然是要計劃,有d如像這種行程是要計劃一下的。。

而家看著你的報告,令我想著有一天自己走出第一個海外馬拉松行程,就是推動我每一天生活其中一環。。哈哈,不過我連半馬都未跑過,現在加緊練。。。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

睇過呢幾日響挪威發生嘅恐怖襲擊,再一次知道自已幾好彩,順利走完又安全回歸。綜合咗呢埸賽事嘅相、錄像同資料,有D未響度post過,有興趣去呢處睇睇。