香港長跑網  - 長跑長友

赤腳跑是好是壞? 雷雄德@蘋果日報

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

我都十分認同雷雄德先生的說法,現代都市人雙腳習慣穿鞋多年,
    要到後期用雙腳從頭再學赤腳跑,是對自己雙腳虐待,(純粹自己見解,請諒)

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

多謝堅堅貼子

升級   31.95%

該用戶從未簽到

完全同意雷sir既見解....特別是香港生活的現代人.......莫講話跑...赤腳行都要小心為上!  一傷咗就大件事 (我就懷疑走過幾次赤腳輕jog幾k 後, 引發足底筋膜炎...!) 有排攪....!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

而家練緊著5指鞋跑, 比從前跑得輕鬆了
    但剛剛開始就跑太多, 真的容易引發足底筋膜炎

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

呀說來是呀
    我都在轉跑法
    真要循序漸進
    慢慢加長加快才好了

Kin in Running

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-6-28 09:15 發表

完全同意雷sir既見解....特別是香港生活的現代人.......莫講話跑...赤腳行都要小心為上!  一傷咗就大件事 (我就懷疑走過幾次赤腳輕jog幾k 後, 引發足底筋膜炎...!) 有排攪....!

我个case係經驗分享, 希望大家有心理準備 先去赤腳, 成件事 唔使懷疑, 直头係 赤腳跑 中招, 舊年7月, 買左對五趾鞋, 冇乜改跑姿, 亦冇pose running, 冇中掌落地, 姿勢 唔啱, 跑20k 个腳跟 撞左一野,  只係好快的一下上斜大力撞向石屎路,
    而家發展成 嚴重 腳底筋膜炎.....医極唔斷尾....腳掌重傷.......冇哂成績....肥左12磅.....好大鑊....跑完行路趷腳...好似傷殘人士.....

五趾鞋~赤腳跑~姿勢正確~前掌落地~摺腿~最佳跑姿~最輕跑鞋~係好野, 但如果本身有跑姿問題, 冇左對鞋嘅保護, 後果係点, 師兄唔親身試係唔會知 个种生不如死, 苦不堪言, 雖死猶生, 成件事 的 受傷風險 變 放大鏡, 加大數億萬倍....

賺左經驗: [人生有如馬拉松, 必須 循序漸進, 先學跑姿, 赤腳跑沙灘,  最終五趾鞋, 跑石屎~先至係正道~最終跑嬴全世界~得到自尊同友誼]

升級   38.4%

開心
  • 簽到天數: 38 天

穿鞋跑都腳痛, 如果吾穿鞋跑, 會吾會好傷腳

升級   50%

該用戶從未簽到

关键系循序渐进。香港都有赤脚跑手啦,frankie tonk,今年渣打赤脚跑左10k

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-6-28 17:08 發表

我唔使懷疑, 直头係 赤腳跑, 姿勢 唔啱, 撞左一野, 舊年7月, 只係好快的一下上斜大力撞向石屎路,
    而家發展成 嚴重 腳底筋膜炎.....医極唔斷尾....腳掌重傷.......冇哂成績....肥左10磅.....好 ...

同意!  真係最重要先改善跑姿同一切都要循序漸進!  跑步無非都係追求健康第一, 開心第二, 進步第三......
    未去到某個水平真係要先好好保護對腳先, 故我常鼓勵先選保護性比較強的厚底鞋!  練好跑姿, 長跑長有....!

仲有...足底筋膜炎真係好惡攪兼有排攪......!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

咁就睇下追求d乜...為慈善....為健康....為覺得赤腳跑會快過穿鞋跑....?  我都係果句...健康第一, 開心第二, 進步第三!

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-6-29 09:28 發表
    咁就睇下追求d乜...為慈善....為健康....為覺得赤腳跑會快過穿鞋跑....?  我都係果句...健康第一, 開心第二, 進步第三!

選擇做一件事之前, 一定要問清楚, 究竟 赤腳跑 係為乜?  否則只會變得盲從, 但最後可能係 要自己負上惡果.

我認識 的 馬拉松香港男女代表,  身边的跑步得奖高手, 一齊練跑的 超高速 熱血跑步弟兄....冇一个係赤腳跑....

介紹我 話 born to run 係好野, 舊年話會 試 赤腳跑 的 跑手, 最終今年 一样 自己冇試 赤腳跑...

born to run/ 赤腳跑 感覺上 只係一个 以 [話俾人知自己睇左born to run 為高級品味, 希望被認同的口号, 或者係一个類似檸檬柏芝離婚的 無聊飲荼話題~講完就算]....如果要真正實踐, 係有大量的錢時間心机同調節的付出, 必然 係一條漫長而有計劃 的路.....(改跑姿~肌肉鍛鍊~循序漸進 的 赤腳跑 program, 仲要係唔 GUARANTEE 會成功).....做咁多野, 最好問清楚 自己 赤腳跑 係為乜?  

可能答案:

A 唔易傷 (未必)  
    B 跑快d (著鞋一样係好快)  
    C 形 (睇你對美的追求和標準了)
    D 為左著輕的鞋 (其實有大把輕鞋選擇)
    E 慳錢 (鞋最多$1000都好靚, 睇医生下下$300~$600, 睇4~6 次, 自己計 边样抵)
    F 無知 (唔知乜野係赤腳跑, 最好自己有心理準備, 中左招 係 會好長手尾.....唔係話唔玩就冇事)
    G 為左在 赤腳跑 的 討論區 被 QUOTE 出來作為香港赤腳跑界代表 (有成績, 唔赤腳跑 一样可以被傳媒 報導, 使唔使一定要 靠 赤腳跑 博上 報紙雜誌討論區?)
    H 減少下肢和膝關節跑步撞擊力,從而減少應力性骨折的機會 (著一對 輕薄鞋 轉用pose running, 效果 已經一样)
    I 追求健康 (最快趣平靚正的方法, 買對 asics infini $499, 在運動場跟 會/舍/堂 跑, 又立即見效又開心又平又成班人又對心肺身陳代謝有正面效果, 使唔使 赤腳跑 去 寻健康先?)

最聰明, 當然是在 朋友前, 討論區中, 大吹大雷 born to run 高貴, 赤腳跑 時尚, 自己可以按兵不動, 靜觀其變, 看看他人反应結果, 不斷鼓勵 大家小心試試 沙灘跑, 因為成果反应在比賽成績 和受傷上, 冇得作假, 一面天堂一面地獄, 係人係鬼, 負面的話就幸運地避过一刧. 然後 輕鬆自在得啖笑

因為之前講过, 就算 赤腳跑 都应該有 嚴謹 的 program, 赤腳跑 日日跑, 每个星期跑, 跑100m, 定跑20k, 係 赤腳跑 長課定係輕鬆跑, 所有所有都好大分別, 風險都完全唔同, 赤腳跑 係高風險的練習, 鼓勵 普通人 赤腳跑 而不加 詳細 解說  赤腳跑 嚴謹 的 program 和 赤腳跑 跑姿 是不負責 的可恥行為....

選擇一种練習方法, 要睇下佢嘅成效, 有冇替代練習方法, 平衡受傷風險, 冇替代當然冇辦法, 但作為成熟跑手, 自己应該要為自己的選擇負責.

升級   72.33%

該用戶從未簽到

I also think it is not a good idea to do bare foot running on the street, it is too dangerous too easy to injury your leg. Even in pose running, it only suggest pose runner to do bare foot running once a month or once a week for 2-3k inside a running track only.

Running in bare foot will stronger your support muscle a little bit and feel the "feeling" of natural running. However, I think it is not for daily running and not for everyone.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

有些地方, 好似沙灘, 赤腳跑係比着鞋跑好; 有些地方, 好似草地, 着唔着鞋都無所謂; 有些地方, 好似緩跑徑, 唔着難會跑得唔舒服; 有些地方, 好似一段街道, 唔着鞋會好易受損傷.

我建議大家若有機會, 可以搵一些安全的地方, 赤腳走走, 感受一下直接同地面接觸, 如解腳掌下接觸地面的位置(前掌,中掌定腳踭)及接觸面如何改變(即腳掌如何滾動), 用這些資訊, 去改善跑姿!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

多謝咁多位ching既見解, 非常之客觀和中肯!  給我們帶出一個非常有建設性和正面的言論!

希望日後能多看到這些善意的交流!

stephenyau

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-6-29 10:06 發表

選擇做一件事之前, 一定要問清楚, 究竟 赤腳跑 係為乜?  否則只會變得盲從, 但最後可能係 要自己負上惡果.

我認識 的 馬拉松香港男女代表,  身边的跑步得奖高手, 一齊練跑的 超高速 熱血跑步弟 ...

你妖魔化了所有赤腳跑步的人. 況且born to run 書內土著都有穿鞋.

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 vmhk 於 2011-7-3 00:53 發表

你妖魔化了所有赤腳跑步的人. 況且born to run 書內土著都有穿鞋.

咁ching 之見解係.....鼓勵定唔鼓勵赤腳跑...?  鼓勵的話是否比賽都可以....?

升級   38.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-3 08:03 發表

咁ching 之見解係.....鼓勵定唔鼓勵赤腳跑...?  鼓勵的話是否比賽都可以....?

跑步係唔係一定要比賽奪冠先叫成功? 好多公公婆婆在運動場赤腳跑跑左幾十年. 好健康乜事都冇!
    如果你係只睇成績. 一定穿鞋好過赤腳. 因為現代人幾個月大就開始習慣穿鞋行路. 我地生活習慣唔係好似幾十年前既abebe咁. 由細到大都冇穿過鞋. 可以講我地對腳已經適應左穿鞋跑步. 但係唔代表用赤腳跑步既人就係你提出a到i點!
    至於鼓唔鼓勵別人. 我唔會好似宗教狂熱咁熱愛宣導. 但有興趣既人可以去書店搵本"跑步, 該怎麼跑"黎睇睇
    我覺得赤腳跑係幫跑步既人打開左另一扇門. 門後係可以用一個新既思維係睇跑步運動. 好似觸地位置. 身體姿態. 步頻. 力度等等. 有左體驗. 穿鞋跑步與赤腳跑步方法可以並存

升級   100%

慵懶

原帖由 vmhk 於 2011-7-3 10:34 發表

跑步係唔係一定要比賽奪冠先叫成功? 好多公公婆婆在運動場赤腳跑跑左幾十年. 好健康乜事都冇!
    如果你係只睇成績. 一定穿鞋好過赤腳. 因為現代人幾個月大就開始習慣穿鞋行路. 我地生活習慣唔係好似幾十年前既abeb ...

客觀

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 happy2829 於 28-6-2011 17:08 發表

我个case係經驗分享, 希望大家有心理準備 先去赤腳, 成件事 唔使懷疑, 直头係 赤腳跑 中招, 舊年7月, 買左對五趾鞋, 冇乜改跑姿, 亦冇pose running, 冇中掌落地, 姿勢 唔啱, 跑20k 个腳 ...

ching,你著左冇耐就跑20k..會唔會急進左d..
    傷左真係唔出奇