香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

may may 跑步日誌

升級   38.4%

開心
  • 簽到天數: 38 天

may may 跑步日誌新年後跑完渣打馬拉松10k 後, 都好少跑步, 最近有時間開始在健身室跑步, 每次30分鐘.

我已往參加個 2010 年渣打馬拉松10k :  65分鐘
                       2011 年渣打馬拉村10k:   60分鐘
    +1 0
    上一篇︰Accurate Pacing Challenge Cup下一篇︰2011年11月5日厦门(翔安)百公里赛

升級   98.9%

該用戶從未簽到

恭喜may may師姐開blog大吉,長跑長友

升級   38.4%

開心

今天放工後, 沒有下雨, 我去了黃竹坑運動埸跑步, 今晚見到一班跑步會的人在訓練, 他們的步束很快, 但我只是在慢跑, 跑了20分鐘後, 腳小腿開始痛, 改為行, 行了20分鐘就回家了, 今天真失敗.

升級   38.4%

開心

今天早上陰天, 再試跑街, 由鴨利洲開始跑向黃竹坑運動埸, 但是跑到約15至20分鐘, 腳小腿又再開始痛, 最後又是急步一回後, 返回屋企.
    請各位師兄師姐幫忙, 我那裡出現問題, 我跑跑步機, 可以維持30分鐘都無這問題出現?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

恭喜may may ctse開blog大吉
    其實跑跑步同跑街既感覺都幾唔同,跑街對腳既撞擊大好多,可能你未適應到啦,試吓跑運動場的軟地,可能會好D,等到適應之後再試跑街啦。不過話時話,你跑渣馬有冇LEE個情況呢?

升級   38.4%

開心

原帖由 jogging_cat 於 2011-7-4 08:10 發表
    恭喜may may ctse開blog大吉
    其實跑跑步同跑街既感覺都幾唔同,跑街對腳既撞擊大好多,可能你未適應到啦,試吓跑運動場的軟地,可能會好D,等到適應之後再試跑街啦。不過話時話,你跑渣馬有冇L ...

跑馬拉松那段時間格日跑機, 星期日跑居企樓下公園.(但試過每日都跑, 腳都會痛), 但今次一開始跑街約20分鍾就開始痛, 但跑機半時都無問題,(可能我跑馬拉松到現在才開始再跑, 時間格得太耐), 希望真的未適應, 遲些會好點點.

升級   38.4%

開心

昨晚放工後, 由屋企跑去運動場, 但是一開始跑橋已覺得後小腿有點痛, 已經跑得很慢, 一直去到運動場, 再跑多5個圈, 真的不能跑下去了, 慢步2圈回家.
    今早起身, 腳很痛, 我是不是跑傷了?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 mayc242826 於 2011-6-30 14:20 發表
    may may 跑步日誌新年後跑完渣打馬拉松10k 後, 都好少跑步, 最近有時間開始在健身室跑步, 每次30分鐘.

我已往參加個 2010 年渣打馬拉松10k :  65分鐘
                       2011 年渣打馬拉村10k:   60分鐘

恭喜maymay ctse開blog大吉, 長跑長有

升級   100%

奮鬥

原帖由 mayc242826 於 2011-7-6 14:43 發表
    昨晚放工後, 由屋企跑去運動場, 但是一開始跑橋已覺得後小腿有點痛, 已經跑得很慢, 一直去到運動場, 再跑多5個圈, 真的不能跑下去了, 慢步2圈回家.
    今早起身, 腳很痛, 我是不是跑傷了?

maymay ctse, 我相信唔係跑傷, 可能係跑開跑機, 轉跑運動場既適應, 另外可能係跑鞋都不一定, 慢慢試下, 遲d會適應的, 再感覺痛, 最好睇醫生la, 長跑長友, 加油~

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 mayc242826 於 2011-7-6 14:43 發表 昨晚放工後, 由屋企跑去運動場, 但是一開始跑橋已覺得後小腿有點痛, 已經跑得很慢, 一直去到運動場, 再跑多5個圈, 真的不能跑下去了, 慢步2圈回家.今早起身, 腳很痛, 我是不是跑傷了?

May May 師姐跑渣馬時小腿有無呢個問題?現家ge跑姿同跑渣馬時有無唔同左?
    睇吓呢度幫唔幫到你https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12076&extra=page%3D3

升級   38.4%

開心

原帖由 Gunners 於 2011-7-7 00:39 發表

May May 師姐跑渣馬時小腿有無呢個問題?現家ge跑姿同跑渣馬時有無唔同左?
    睇吓呢度幫唔幫到你https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12076&extra=page%3D3

我跑馬拉松時, 只時跑跑步機, 很少跑街, 同時跑完馬拉松後, 一直都無跑步, 連跑跑步機都沒有, 直到這個月才開始跑.
    你給我的綱址內容我不太明白, 我要慢慢試驗.

升級   38.4%

開心

7/7/2011 晚上去健身室跑步, 跑了40分鐘, 跑時腳無痛, 但過了10-15分鐘, 行路時腳後腿拉著痛, 發生什麼事, 我真的傷了嗎? 真的要去看醫生.

升級   38.4%

開心

去了看西醫, 醫生話根膜發炎, 給了止痛藥及藥膏, 他叫我休息, 暫時不可以跑步.

升級   100%

奮鬥

原帖由 mayc242826 於 2011-7-10 12:42 發表
    去了看西醫, 醫生話根膜發炎, 給了止痛藥及藥膏, 他叫我休息, 暫時不可以跑步.

Maymay ctse, 膜發炎在常跑步的人是很平常的, 溫馨提示: 妳的跑鞋是否太薄或太厚,  食消炎藥要加埋胃藥一齊食, 暫時休息一下, 可改去游水, 可舒緩痛楚或作水療之用, 因去年的患itb都係分享經驗 , 長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mayc242826 於 2011-7-10 12:42 發表

受傷最緊要忍腳,唔好跑住;我都曾經傷過,未好就跑、永遠唔會好;而且受傷係每個運動員必經階段,忍耐一下吧!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 mayc242826 於 10-7-2011 12:42 發表
    May May ctse休息吓先啦,等好返晒先再跑,長跑長有呀。祝早日康復。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

May May隻腳仔好番未呀,係時候練跑喇!
    唔好搵藉口偷懶呀,努力~加油。

升級   38.4%

開心

真的很懶, 見到你們不斷努力, 我也要再開始跑步了,
    昨晚跑了30分鐘跑步機, 沒有什麼不息. 希望已康復了.
    大家一起努力, 加油

升級   38.4%

開心

5/8/2011 再次跑30分鐘跑步機, 沒有不息, 但對腳很重, 吾想跑, 改做單車20分鐘. 希望快些康復, 再跑街.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

現時天氣熱,想跑少啲是正常,妳現在的心態還有動力存在~加油