香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

應該買單車鞋及腳踏嗎

升級   90%

該用戶從未簽到

我仲係三鐵同單車初哥,應該買嗎?
買0左有冇幫助呢?
+1 0
上一篇︰收到會員證了下一篇︰"跑"月刊2011年7月號取消公佈

升級   25.8%

該用戶從未簽到

幫助一定有,但又唔洗一定要嘅,budget夠我覺得不妨早d買黎用
但上lock時平衡顯得更重要,因唔係好似以前咁咁易跳車,有時甩唔切真係連人帶車成件拍響地,搞到車花人損
不過踩左一輪上lock都有個少少問題,就係會太習慣唔lock,所以會有唔記得甩ga情況下pk
我都係買車冇耐上lock,都仆唔少.建議開始上lock練車果時唔好出馬路安全d

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我都係初哥, 仲未有 lock 踏鞋.
    本身係二手車 road bike, 但係已經有埋 mountain bike 嘅踏, 冇鞋.
    而家都係諗緊, 淨買對鞋, 定係成套換晒佢, 換套正式 road bike 踏鞋.

有師兄話, 有 lock踏, 可以做晒 [踏拉提推] 幾個動作.   (唔記得係咪咁講)
    始終係會有效率啲, 不過, 就要時間練習點用......

(會跌親係少不免 ?!)   
    所以, 真係要好好練習...... 等我再諗吓, 幾時買... (又諗...)   

升級   90%

該用戶從未簽到

得得地C兄,我都有0係睇過話用lock踏可以做 [踏拉提推] 幾個動作....
    都有睇過有C兄建議用mountain bike鞋,因為transition時如果唔係lock定對鞋0係車,會跑得無咁辛苦。
    我都係趁比賽前兩個月度,希望熟習係。

升級   0%

擦汗

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:30 發表
    得得地C兄,我都有0係睇過話用lock踏可以做 [踏拉提推] 幾個動作....
    都有睇過有C兄建議用mountain bike鞋,因為transition時如果唔係lock定對鞋0係車,會跑得無咁辛苦。

swimbikerunner ching,

係呀... 玩過兩次三項, 冇 lock-鞋 最大好處係轉項就咁跑, 好快手.   
    不過, 有 lock-鞋, 好似 prof. 好多......   

陸上兩項好似好少, 總會都係得返啲水陸兩項.
    三項, 最快都好似八月......
    買咗都應該夠時間練上落踏.

係呀... 我都諗緊 mountain 定 road bike lock-踏鞋......

升級   90%

該用戶從未簽到

但係單車相信可以追番轉項時間。

升級   0%

擦汗

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:48 發表
    但係單車相信可以追番轉項時間。

咁又係, 而且應該慳力啲, 肌肉用得好啲, 冇咁攰......

升級   90%

該用戶從未簽到

等我星期六日去望下,問下價錢先。

升級   7.05%

該用戶從未簽到

換對鞋都係十幾廿秒,長玩一定要買。

升級   73.68%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 swimbikerunner 於 2011-7-6 12:30 發表

用左單車鞋lock踏,啲力傳得好啲,真係好踩好多!不過正如大家講,至緊要開頭小心啲,大部分人都會跌幾次,跌都要有技巧...冇咁傷!
    如果預備埋transition,就要三鐵單車鞋!炭底都係一千蚊左右!練埋flying mount 同dismount,轉項順好多快好多!
    要膽大心細,好快上「腳」!加油加油!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

lock踏係踩單車既精髓所在, 比什麼輕幾十gram既配更有upgrade價值

升級   40%

該用戶從未簽到

lock踏雖然轉項慢左,
    但上左lock,踩單車好易追返時間