香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

反思

升級   68.8%

該用戶從未簽到

反思如何在香港與動物相處

+1 0
上一篇︰沒有收到會員証下一篇︰2011-12-04 的"馬拉松"

升級   50.85%

該用戶從未簽到

如果經漁護署捉佢地,會拎去人道毀滅的...ching...

升級   68.8%

該用戶從未簽到

沒有法子,就算SPCA肯收,之後也沒有人收養,也是個難題
住家狗一般會有主人控制,只是那討厭的地盤負責人工程完成後沒有妥善處理好問題,以彩德村一帶,獲悉半年內己捕獲超過20隻

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

流浪之外, 工廠狗最狗.

有次由沙田去大尾篤過了工業村之後未到大快活廠有一排廠.
    有兩隻黑狗見我跑過, 由廠追出作勢咬我!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

小弟並不是鼓勵與狗及動物為敵,上週行夜山也與飛蟲蜘蛛相處得很愉快
    此帖是針對一些在市區中的流浪狗或沒被妥善約束的狗

升級   50.85%

該用戶從未簽到

自己冇養狗, 但家住山邊, 周圍都有唔少流浪貓狗, 可能佢地見慣左我跑步 :p , 又或者其實係有人照顧佢地, 佢地見到會讓路...
    反而有0的主人, 隻狗放低左0的但又唔清理, 呢0的人先煩 (仲有0的人帶狗散步竟然唔帶水同報紙)

升級   100%

該用戶從未簽到

各位:

人唔係萬物之靈,在城市急速發展之同時,係咪應該留番條路俾其他生物呢?
    香港政府同漁記,只係識用粗暴手法捉貓狗,你知唔知道,你上you tube睇下,有好多正義既市民,睇唔過漁記既捉狗方法,將殘忍手法拍左落黎,如狗狗拖到嘔血,地上留下一條條血痕…..d貓貓狗狗車左去漁記度會點..?基本上,3日內無人認領就會被判死刑,唔係打針安樂死(因為打針成本貴而且花人手),而係一班群推入毒氣室監生焗死!!!

香港lee個所國際大都會,一d都無尊重生命....難怪,佢地連人都唔尊重,動物算得上咩...?
    流浪貓狗點解甘多...?因為好多pk主人買左動物3分鐘熱度……唔肯花$幫動物desex......想結婚生仔而遺棄寵物……戀人分手唔要寵物……..千奇百怪…..仲有唔受管制且不合時宜既動物繁殖法例,無良商人為左增加營行,用唔人道方法繁殖名種動物,去滿足香港人祟尚“名牌寵物”之心理,結果,一隻又一隻既健康貓狗被遺棄…….佢地有錯咩...?邊個係作業者…..?

我明白流浪動物對社區環境有一定影響,所以我地lee d愛護動物既義工已經出$出力出時間,支持愛護動物協會流浪貓狗絕育放回計劃,在夜半無人時落街捉貓,自費運送佢地到愛護動物協會做絕育手術,之後放他們回居地,從根本上減低動物數量,俾條生路佢地行…....有餵開貓狗既義工,餵完都會自行清理番d地方,當然,都有部分義工搞到d地方污糟左…....

最後,我想表達一下,跑步係一份興趣,如果個條街有狗狗而你又怕,大不了可以唔跑個度,唔使死既.....但你一個call,致電漁記,動物就會被捉被殺!!

大家請諗諗,你忍唔忍心為左你一己既興趣(跑唔到個條路),令動物仔被殺....??
    生命誠可貴......你殺了他,永遠也不能給回他生命!
    信仰教你愛人,可否諗多一步,愛所有眾生…?如果只是空講愛人,眼見其他眾生受若而視若無睹,或好似你的建議般,只乾脆用一個投訴電話就可將阻住人類既動物殺之而後快……對不起,這個永生既恩賜我寧願不要…!!!

我上星期五睇到這個post,好難過,本來唔打算回應….但我這幾晚思前想後,覺得這個post可能會引起其他人士當遇有這情況時也call漁記去殺狗,我就於心不忍,屋企上網不方使就今日早上及用lunch time時回覆.

大家請多多本著以愛包容這個心,對世上不公平及不幸的事情,不單只限於人類,多點同情,伸出援手.

我想說的就是這樣,有不同意者或反對,我也不會再回應了.
    我相信人的每一個念頭或行為也會帶來後果,電話在你手,要包容要殺在閣下一念間,謝謝.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我同意catcat 的話, 我們不是這個地球的擁有者, 這地球屬於大家, 我所說的大家不只是人類

大家就忍讓一下吧
    我們該學習一下怎樣跟其他動物相處, 跟大自然相處

人類數量太多, 我地已霸佔左地球上太多資源, 土地, 水源, 空氣....
    我還有好多話想說, 不過還是少說少錯, 希望大家能跟動物跟大自然好好相處

升級   93.67%

該用戶從未簽到

流浪狗係人製造出來的問題, 唔係自然界的一部分, 所以我地係有責任去處理呢個問題, 捕捉市區的流浪狗, 似乎暫時來看是解決這個問題最佳的方法.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

但很多香港人覺得
    給了很多$發展商之後
    就成為地球一少少部分的獨家擁有者

RE: 傑,你說得好好,看過你回复,我才想到自己的看法

Kin in Running

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-7-11 15:44 發表
    流浪狗係人製造出來的問題, 唔係自然界的一部分, 所以我地係有責任去處理呢個問題, 捕捉市區的流浪狗, 似乎暫時來看是解決這個問題最佳的方法.

ching 你講得啱, 流浪狗係人制造出黎既問題。 不過呢個地球本來就屬於自然界, 係人類建設城市後便把自然跟人類分隔, 我地便有市區跟郊區。
    但有無諗過解決辦法唔係去捕捉d 狗, 係人類該離開該區, 令該區變返做大自然, 我地將地方還返比自然界呢?
    這個假設當然係無可能, 依家香港都唔夠地方住, 要我地讓d 地方出黎俾d 流浪狗?

各自有不同角度及觀點, 我唔覺得打電話去投訴既人錯晒。 只係如果我地人類可以從多度角去想同一件事, 可能我地可以同其他動物同大自然處得會比現在更好

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-7-11 15:56 發表
    RE: 傑,你說得好好,看過你回复,我才想到自己的看法

Kin in Running

堅堅我同你真係幾夾wo

你果然明白我心意

升級   11.58%

該用戶從未簽到

我不想伤害的狗及其他流浪动物,节育是一个方法吧!!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

能可大家都在都市生活,不懂得如何去與動物相處
    我並非鼓勵大家主動四出找流浪狗然後舉報殺狗。