香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

紀嘉文「跑手堂」沙田試課後討論

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

各位注意
    今晚試課是 風雨不改
    希望好天氣啦

Kin in Running

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 134 天

好消息!!
    由紀先生和史sir主理的「跑手堂」沙田新課程
    7月份進行試課

7月20日 人工智能報名:
    1. Kin
    2. Gunners
    3. AY60
    4. curlyhair
    5.波波
    6. 荃灣華
    7. 康城人仔
    8. 斧山steven
    9. Ian
    10. Lewis
    11. beginnerANDREW
    12.jamestse08
    13.100100100
    14-30......... (精準定速挑戰盃 上報名)
    31. kkyuen
    32. 通利
    33.  chanlouis911
    34.  leo
    35.  runrun
    36.  Gary, Fanny
    37.  uhomeuhome (我又黎到喎)
    38. 711. 難得機會.又可以對跑步加深了解..
    39.
    40.

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

回復 42# 的帖子

好消息!!
    7月份進行試課

1. Kin
    2. Gunners
    3. AY60
    5.波波
    6. 荃灣華
    7. 康城人仔
    8. 斧山steven
    9. Ian
    10. Lewis
    31. kkyuen
    32. 通利
    34.  leo
    35.  runrun
    39. 炒炒
    40.

升級   100%

開心

回復 42# 的帖子
    好消息!!
    7月份進行試課

1. Kin
    2. Gunners
    3. AY60
    5.波波
    6. 荃灣華
    7. 康城人仔
    8. 斧山steven
    9. Ian
    10. Lewis
    31. kkyuen
    32. 通利
    34.  leo
    35.  runrun
    39. 炒炒
    40. 荃灣華仔
    41. 大圍新跑手
    42.

升級   100%

開心

本 港 地 區 天 氣 預 報

天氣稿更新於2011年07月20日14時45分

一 道 低 壓 槽 為 華 南 沿 岸 帶 來 不 穩 定 的 天 氣 。 本 港 今 早 的 雷 雨 為 新 界 普 遍 帶 來 20 至 40 毫 米 雨 量 , 而 荃 灣 區 則 錄 得 超 過 70 毫 米 。

在 正 午 十 二 時 , 強 烈 熱 帶 風 暴 馬 鞍 集 結 在 大 阪 之 東 南 約 120 公 里 , 預 料 向 東 移 動 , 時 速 約 20 公 里 , 掠 過 日 本 南 部 。

本 港 地 區 下 午 及 今 晚 天 氣 預 測

多 雲 , 間 中 有 驟 雨 。 吹 和 緩 西 南 風 。

展 望 : 明 日 仍 有 驟 雨 , 星 期 五 及 週 末 漸 轉 天 晴 炎 熱 。

升級   31.95%

該用戶從未簽到

今晚大家都跑得好好.....

請大家將自己4k 時間報在"跑手堂" facebook 內.....

升級   0%

該用戶從未簽到

今晚好熱鬧,有好多熟悉既朋友又有好多未識得既新朋友,希望以後可以多d機會一齊操一齊跑~
    放工遲左少少,冇熱身同埋miss左開頭d拉筋動作,希望下星期可以準時到,。
    4K測試分段時間:
    1'38"13  1'40"63  1'39"53  1'40"96  1'40"73
    1'39"70  1'40"51  1'43"24  1'43"17  1'43"60 (16'50"20)

自己知自己事快唔到,諗住kee​p 1'40一圈應該OK呱,但係last 3個圈都係頂唔住慢咗,真失敗~

升級   66.25%

奮鬥

今晚學左好多野, Thx
    不過收工即刻趕過黎, 都要七點七個字先到, 仲要冇晒 Locker

4K 分段
    0:02:31 0:02:38 0:02:35 0:02:42 0:02:42
    0:02:43 0:02:48 0:02:39 0:02:32 (0:23:54)

原來跑少了一個圈, Sorry

另外有 D 野想問, 跑完之後, 瞓低做踢腿那個動作,
    雙腳係咪一定要伸到直一直呢?可唔可以微屈曲呢?
    因為我如果 Keep 住直腳, 一下都做唔到

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-7-20 23:54 發表
    今晚好熱鬧,有好多熟悉既朋友又有好多未識得既新朋友,希望以後可以多d機會一齊操一齊跑~
    放工遲左少少,冇熱身同埋miss左開頭d拉筋動作,希望下星期可以準時到,。
    4K測試分段時間:
    1'38"13  1'40"63  1'39"53  ...

大圍兄呢個時間已經非常好, 又係一個好既開始! 我地著重的是技巧改善同數據提昇!  下星期希望再見到你...!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2011-7-21 08:05 發表
    今晚學左好多野, Thx
    不過收工即刻趕過黎, 都要七點七個字先到, 仲要冇晒 Locker

4K 分段
    0:02:31 0:02:38 0:02:35 0:02:42 0:02:42
    0:02:43 0:02:48 0:02:39 0:02:32 (0:23:54)

原來跑少了一個圈, Sor ...

ching,

昨晚四項腰腹訓練日後都會成為指定練習.  我地先比一個標準要求以達到一定的收腹效果.  當然開始時要量力而為啦.  曲少少腳當然無乜問題啦....!  但希望日後要以較直型態做最好, 最得直對跑步之升高重心同蹬腿有必要的輔助.  

慢慢來練, 慢慢來改善, 一切都可從習慣開始, 適應咗就得架啦..!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2011-7-21 08:53 發表

大圍兄呢個時間已經非常好, 又係一個好既開始! 我地著重的是技巧改善同數據提昇!  下星期希望再見到你...!

我都覺得自己技巧同體能兩方面都需要改善, 下星期盡量都會來呀~

升級   100%

無聊

原帖由 stephenyau 於 2011-7-20 23:54 發表
    今晚大家都跑得好好.....

請大家將自己4k 時間報在"跑手堂" facebook 內.....

稍後匯報...

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 stephenyau 於 2011-7-21 09:01 發表 ching, 昨晚四項腰腹訓練日後都會成為指定練習.  我地先比一個標準要求以達到一定的收腹效果.  當然開始時要量力而為啦.  曲少少腳當然無乜問題啦....!  但希望日後要以較直型態做最好, 最得直對跑步之升高重 ...
    明白晒, Thx
    唯有將勤補拙, 朝朝拉下做下, 希望快D 達標啦

升級   100%

開心

回復 48# 的帖子

Locker 不足方面,雖然Locker數目不多,但其實個Locker很大,可以幾個人share用,請盡量少帶行李
    所以如遲來無locker可以問其他人share用.應該可以解決

今次無帶錶
    本來跟住fai821229跑以為他有計時
    原來他都無錶.....
    下次要叫人人帶錶來

多謝紀先生,史sir的悉心教導
    仲想多謝那幾位跟紀先生來的年青跑手
    時常要麻煩他們帶跑,做示範
    但都無機會說聲唔該.....

升級   100%

無聊

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 shogikin 於 2011-7-21 09:38 發表 Locker 不足方面,雖然Locker數目不多,但其實個Locker很大,可以幾個人share用,請盡量少帶行李所以如遲來無locker可以問其他人share用.應該可以解決今次無帶錶本來跟住阿輝跑以為他有計時原來他都無錶..... ...

師兄, 我諗我下個星期都係要跟你 Locker

升級   100%

開心

原帖由 炒炒 於 2011-7-21 10:15 發表

師兄, 我諗我下個星期都係要跟你 Locker

師弟, 咁請留意Post#2 的 常見問題啦....... (我會新加幾條題目)

大家敬請留意!!

升級   98.9%

該用戶從未簽到

琴晚好開心可以跟紀生同史sir學嘢,拉筋免強做到,踼腿就部份做到但多數都係唔協調,令到個動作好攪笑
    果四項腰腹動作真係好鬼難做,尤其踼腿成L型果隻,隻腳真係伸唔直.今朝訓醒仲成個人散晒咁,睇黎要練多d啦......
    交功課4K (2'05"/2'07"/2'07"/2'19"/2'15"/2'26"/2'28"/2'26"/2'27"/2'21")23'01"
    做唔到紀sir要求,先慢後
    下個禮拜要返工,黎唔到,sorry

升級   8.42%

該用戶從未簽到

回復 54# 的帖子

哈, 我冇帶錶, 唔知尋晚會做time trial。

尋晚好多人黎跑, 非常熱鬧, o係呢度多謝阿紀 & Steven 既指導。

升級   100%

開心

都不懂自問自答了

請大家留意:

Post#2
    常見問題FAQ 及 注意事項: