香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

其實游水同跑步用既力係咪一樣呀?

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

小弟近期2日就游一次水....今日冇游去跑步...點知一跑就冇力.....
係累個隻....行路隻腳都舉唔起.....其實2隻有冇關係呢??(平時游完水都好累)
+1 0
上一篇︰2008年港島徑越野馬拉松大賽 (25K 或 50K )下一篇︰唔知各位 ching 平均花幾多錢向跑衣上?

升級   0%

該用戶從未簽到

很奇怪, 小妹游完水 (2km) 後第二天肌肉都會有d痛, 大約1-2天.
但傍晚跑完步後第二天一早肌肉會有d累外, 下午都ok.

我都想知道游泳不是relax嗎???  為何會較跑步累???

升級   46.32%

該用戶從未簽到

其實都是習慣問題,如大家游水的次數及時跟跑步對換的話,我相信你會話,跑一次步會像你現在游水那麼吃力。
只是游水是全身運動,頭、脛、肩、腰、腳、手都要同時用力﹝大力、細力、陰力、剛力...總之是剛柔並重﹞才可游得省力和快的,基本跟跑長跑也是一樣!只是一般人的錯覺,跑步只要對腳掂便是,但當你跑得長程如20k以上的話,你會發覺對手臂也會倦的!
運動﹝游/跑﹞如用得太多死力的話都是很累的事。
大家可試試浮水看能否在水中保持平衡...起步雙腳踏池邊,身體1字伸直﹝像雙腳站立雙手伸高摸天花板般,腰要直保持身體挻直,用陰力﹞平浮地滑出去像獨木舟那般,這時身體不能左搖右擺要保持平穩直至停下﹝推動力完了﹞也是的話便是能輕鬆地游水的第一步;再來就是身體在做泳姿時也要保持這種直就是"掂"!游他2-3k也不是問題,且是越游越順及不需停的。
暫時最多都可一氣過游50min但起碼每次下水都要一氣35min-45min。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tkytea 於 2008-8-1 14:50 發表
其實都是習慣問題,如大家游水的次數及時跟跑步對換的話,我相信你會話,跑一次步會像你現在游水那麼吃力。
只是游水是全身運動,頭、脛、肩、腰、腳、手都要同時用力﹝大力、細力、陰力、剛力...總之是剛柔並重﹞才 ...

茶ching, 閣下所指"身體不能左搖右擺要保持平穩", 其實浮在水面便不會左右搖擺, 我估ching在最後一段是指游泳時要放鬆, 保持身體直, 放鬆了便不需用很大力氣, 是嗎
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-1 15:43 發表
我都好想去游水..可惜.......

可惜什麼 7兄???

我都好想去游水, 可惜現在免費入場+放暑假, 攪到我完全唔敢去, 除非下雨天+涼涼地, 應該無咁多人

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-31 22:28 發表
很奇怪, 小妹游完水 (2km) 後第二天肌肉都會有d痛, 大約1-2天.
但傍晚跑完步後第二天一早肌肉會有d累外, 下午都ok.

我都想知道游泳不是relax嗎???  為何會較跑步累???

游泳是relax的 但要找到省力模式,才會放鬆
有可能是ctse你收緊了肌肉而不自知,也可能是呼吸不暢順影響,當然姿勢亦可能制造水阻而跟水鬥力,引致疲累。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

謝謝三鐵手cf ching, 可能小妹真係不自覺地收緊了肌肉都唔知

游完水時是很relax的, 成個人鬆晒咁, 但第二天肌肉便有d累.  相反, 跑完步便會肌肉累, 但第二天又ok.  可能正如茶ching所說, 因為跑步多, 相對少d游水.  

不過, 今個夏天都唔駛點諗游水了, 人山人海, 除非下雨天啦

升級   41.95%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

真係好難搵到游水空間,星期二晚去荔枝角泳池,情況係五米一小撞,十米一大撞
不過明早開場時,我都會去元朗泳池游一轉!
其他時候就要等下雨或雷暴喇!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 15:37 發表

茶ching, 閣下所指"身體不能左搖右擺要保持平穩", 其實浮在水面便不會左右搖擺, 我估ching在最後一段是指游泳時要放鬆, 保持身體直, 放鬆了便不需用很大力氣, 是嗎

最主要係唔好左搖右擺,咁身體就會較易保持平直!保持水平推進,去水會最佳!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 22:25 發表
真係好難搵到游水空間,星期二晚去荔枝角泳池情況係五米一小撞,十米一大撞
不過明早開場時,我都會去元朗泳池游一轉!
其他時候就要等下雨或雷暴喇!

ching是否所指美孚-荔枝角公園泳池   那個池很正, my favourite, 以前 (未"好心做壞事之前") 都唔係好多人, 比較深水土步泳池, d人斯文d

聽ching所說, 我都係唔會去博了, 常常要避人, 游得不暢快, 棧攪

同意, "好心做壞事"是否到10月尾才完結 ?? 那麼到時候很多泳池又關閉了 !!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 22:39 發表

最主要係頭唔好左搖右擺,咁身體就會較易保持平直!保持水平推進,去水會最佳!

頭會"左搖右擺"

好的, 留意下吧

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:04 發表

ching是否所指美孚-荔枝角公園泳池   那個池很正, my favourite, 以前 (未"好心做壞事之前") 都唔係好多人, 比較深水土步泳池, d人斯文d

聽ching所說, 我都係唔會去博了, 常常要避人, 游得不暢快,  ...

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:07 發表

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!

迪迪尼有3鐵咩???  幾時??  小妹都係多事問下咋...

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:06 發表

頭會"左搖右擺"

好的, 留意下吧

會架,頭部擺動會將整個身體帶引到你唔想去的方向,游唔到直線好大程度係呢個原因,
人就算放鬆浮起,但係受著人造或天然浪濤衝擊,會偏離"航線"
如果保持頭部(即係視線)向著標的物前進,不偏移,那麼會較易保持直線前進

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 23:08 發表

迪迪尼有3鐵咩???  幾時??  小妹都係多事問下咋...

十一月十六日,無得玩NIKE 10K囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:14 發表

會架,頭部擺動會將整個身體帶引到你唔想去的方向,游唔到直線好大程度係呢個原因,
人就算放鬆浮起,但係受著人造或天然浪濤衝擊,會偏離"航線"
如果保持頭部(即係視線)向著標的物前進,不偏移,那麼會較易保 ...

唔怪得有d人游到打斜, 絕對不是小妹, 小妹游到直線o架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:15 發表

十一月十六日,無得玩NIKE 10K囉!

祝ching好運喇

升級   36.32%

該用戶從未簽到

SORRY...近期比較多野做...冇時間上來.....
我就係游娃式(講起真失敗...成2x歲人先識游).....
游完係小腿冇晒力.....家下都唔敢去跑...係跑跑下冇晒力咁樣.....
前幾日試過跑左10分鐘左右就冇力......真係驚驚

升級   92.85%

該用戶從未簽到

嘩! 免費入場? 香港咁大人口. 咪乜野人都去得? 很定變尿池呀 !

小弟小時係摩利臣山泳池嘅常客.

登錄/註冊後可看大圖