香港長跑網  - 長跑長友

樓主: am2188
打印 上一主題 下一主題

其實游水同跑步用既力係咪一樣呀?

關閉 [複製鏈接]

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-8-4 00:43 發表
嘩! 免費入場? 香港咁大人口. 咪乜野人都去得? 很定變尿池呀" />jhk" /> !

小弟小時係摩利臣山泳池嘅常客.

登錄/註冊後可看大圖

唔止變尿池 出水口仲充滿人體污垢!

升級   15.26%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

其實跑步同游水受到鍛鍊的肌肉大致相同, 并且可以在肌力, 心肺功能上起互補作用, 所以人們常採用跑游交叉訓練來提升運動表現.
游完水累并不可怕, 原因是不常游, 有d平時無參與運動的肌肉受到刺激, 等回復後, 就會覺得比上次進步咗. 係好事來0架

升級   46.32%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

你的理解是正確的!
如各下能做到浮在水面時保持平穩,就非常好了。

現主池,已有巡環游線﹝快線、左上右落﹞在中央給游術較徍者用的,應能減少碰撞機會的。
當碰上慢車時,便從右邊抽出過頭後再cut回航道便是了。只是有時碰到不讓你的,在這時加速就要用點勁而已 但如在尾段無油的話就只好自己收油返回原來航道休閒地跟尾了
深水涉及荔枝角泳池,我也是常客。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-8-3 19:11 發表

唔止變尿池 出水口仲充滿人體污垢!

哇哇哇! 咁都得!  Whose smart idea ~ "free to the public"?!? 小弟見議如各位有任何皮膚損傷, cuts or open wounds.  請不要到泳池游泳, 以勉接觸到A型肝炎菌!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我前個禮拜都開始游水
    但唔覺有問題
    反而跑步時好似fit 咗
    上身發達咗 可能對臨尾爆發有幫助

升級   36.32%

該用戶從未簽到

近期小弟都唔知咩野事.....特別雙腿都在游完水後痛....特別右腳d膝部後.....好像之前跑步的情況一樣......
    諗都諗唔到...竟然可以好似跑步咁傷

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

游完水後膝部痛, 你游乜泳式

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-8-6 01:08 發表
    近期小弟都唔知咩野事.....特別雙腿都在游完水後痛....特別右腳d膝部後.....好像之前跑步的情況一樣......
    諗都諗唔到...竟然可以好似跑步咁傷

師兄係咪做"蛙蛙"呢,仲要大蛙腳個隻,咁就真係好傷!

升級   15.26%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

叫多個朋友幫幫眼, 睇吓動作有無出錯.

升級   0%

擦汗

原帖由 lvrunner 於 2008-8-5 05:14 發表

" />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" /> " />jhk" />
    哇哇哇! 咁都得!  Whose smart idea ~ "free to the public"?!? 小弟見議如各位有任何皮膚損傷, cuts or open wounds.  請不要到泳池游泳, 以勉接觸到A ...

我身上有d 皮膚"損傷"係長年都恢復唔到的.....
    但先前照去游水都冇大問題

升級   36.32%

該用戶從未簽到

係呀...小弟用娃娃式.....家下打算學自由式...聽講冇咁傷....
    不過家下真係.....竟然重衰過跑步...

升級   0%

擦汗

原帖由 cfchan 於 2008-8-1 23:07 發表

到九月尾,十月回復俾錢入場,兼天氣較涼,又可以操水準備迪迪尼3鐵喇!

三鐵ge 單車係咪要自備?
    冇ge 話有冇得借?
    一架公路單車好貴.......

升級   0%

擦汗

原帖由 am2188 於 2008-8-6 21:39 發表
    係呀...小弟用娃娃式.....家下打算學自由式...聽講冇咁傷....
    不過家下真係.....竟然重衰過跑步...

我都研究緊自由式點樣游得快
    遲下會試下轉身
    如果掂ge 話應該會去快線游

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:06 發表

三鐵ge 單車係咪要自備?
    冇ge 話有冇得借?
    一架公路單車好貴.......

單車一定要自備,唔係的話,到時發覺唔岩setting就大件事
    可以問fds借,問外人借就少d啦,因為炒車唔知點計
    公路單車價錢平至入門級的$3000左右,貴至幾萬銀都有,視乎個人目標同財力!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-22 12:09 發表

我都研究緊自由式點樣游得快
    遲下會試下轉身
    如果掂ge 話應該會去快線游jg" />

大腿以小而密的幅度踢水,基本上全條腿保持接近平直
    踢水時,只向下用力,向上時不發力,由雙腿自行浮起,就不會製造反漩渦阻慢速度
    手伸前時,儘量貼近耳背,效率最佳
    換氣時,頭部只作左右轉向,不向前望(游渡海泳例外,不向前看就望不到方向),可以先試試換氣時,視線向著肩膊,會較容易成功完成

升級   0%

擦汗

原帖由 cfchan 於 2008-8-22 12:34 發表

大腿以小而密的幅度踢水,基本上全條腿保持接近平直
    踢水時,只向下用力,向上時不發力,由雙腿自行浮起,就不會製造反漩渦阻慢速度
    手伸前時,儘量貼近耳背,效率最佳
    換氣時,頭部只作左右轉向,不向前望(游 ...

thanks ching~
    但仲有一個問題
    就係.................飲水...........(呼吸時)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:32 發表

自由式?如果鼻於水內,長呼氣,鼻上水面後先吸氣,做熟呢個動作,飲水機會應不大。

Ken兄說得對,如果按我上述的換氣方法做,飲水機會不多,而且不會影響去水速度!

升級   0%

擦汗

原帖由 kennethwat 於 2008-8-22 14:32 發表

自由式?如果鼻於水內,長呼氣,鼻上水面後先吸氣,做熟呢個動作,飲水機會應不大。

原來係用鼻係水底呼.....
    我呼同吸都用慣咗口@@(包括水底)
    但怕唔怕吸埋d 水入肺?

升級   100%

該用戶從未簽到