香港長跑網  - 長跑長友

心思思想買asics跑鞋

升級   63.68%

該用戶從未簽到

今日去左灣仔10k見到有asics....搞到心思思想買返對~

小妹著緊 Rider 12~

做資料搜集, 爬了一堆文章, 但都一頭霧水...
之前買美記, 爬了很多文, 有齊圖表分析, 咩腳著咩鞋...但asics呢方面的資料唔多(有日文but唔識睇)

個人認為Rider樣樣都好正, 但唯獨有點重(尤其跑得耐, 更加要用力拎起隻腳 )~
所以想物色返對同rider一樣咁舒服, 但輕身d既跑鞋~
但又唔想買美記, 想試下新野~

腳正常(沒扁平、過度的內外翻), 155cm, 110lb, 平時跑3-10k, 最多都係跑半馬, 預算一千元以下~
但跑over 8k 其中一隻腳甲會瘀, 有ching話著美記都試過, 但換了asics就冇事~(當然不是必然, 但都想博個機會)

曾經試過美記aero/ultima, 但覺得都係偏硬, 唔夠rider舒服~

P.S. 著太軟...會唔會對腳唔好?

升級   10.53%

該用戶從未簽到

試下 Asics Nimbus 13 , not sure it arrive hkg or not , light +cushion+protect, 應該under $1000.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

小弟朋友剛剛買,都可以睇下...M記 wave precision 12 (W)
    Wave Precision 12 (W).jpg

升級   32.11%

該用戶從未簽到

我都想買對新鞋,但又係完全無認識>.<

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大便晴子 於 2011-8-3 02:33 發表
    今日去左灣仔10k見到有asics....搞到心思思想買返對~

小妹著緊 Rider 12~

做資料搜集, 爬了一堆文章, 但都一頭霧水...
    之前買美記, 爬了很多文, 有齊圖表分析, 咩腳著咩鞋...但asics呢方面的資料唔多(有 ...
    而家著緊asics skysensor 個底好舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

又估吾到美記會出這樣的鞋款喎

升級   0%

開心

不用想, 買Asics 吧!

升級   82.63%

該用戶從未簽到

今季買埋呢對先,出年試下另一個品牌啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 hong9394 於 2011-8-3 11:11 發表
    我都想買對新鞋,但又係完全無認識>.
    你對腳落地會唔會好o向? 如果落地對腳夠鬆同唔算重磅都好易買鞋

升級   32.11%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-8-3 17:19 發表 你對腳落地會唔會好o向? 如果落地對腳夠鬆同唔算重磅都好易買鞋
    唔會呀,我得53kg..我想買asics既鞋@@
    個外型好睇d..但好似無專門店??

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2011-8-3 16:06 發表
    不用想, 買Asics 吧!

買呀~~~~
    只係型號太多, 冇從入手...

升級   100%

該用戶從未簽到

1) Asics Gel Feather GS2/3...typical after 10% discount costed >$700
    2) Mizuno wave aero 10, it is already different design from those generation before, general light weight & soft!! typical after 20% discount costed $544

升級   63.68%

該用戶從未簽到

多謝各位的意見~~

頭先去左運x家睇左一轉....問左sale, 暫時鎖定 nimbus & gt2160~(唔覺有skysensor)

白痴問題: 係咪所有tarther系列都係石墨底?
    多唔多ching著tarther練? 咁個石墨底蝕左, 對鞋咪好快就拜拜?

升級   100%

該用戶從未簽到

nimbus & 2160(it is for pronator!!)are both too heavy for u, try DS Trainer or lower cost--> gel feather la~~~
    btw, skysensor neo 1(female) now is on sale @$6XX wu~~

升級   100%

奮鬥

原帖由 大便晴子 於 2011-8-4 00:56 發表
    多謝各位的意見~~

頭先去左運x家睇左一轉....問左sale, 暫時鎖定 nimbus & gt2160~(唔覺有skysensor)

白痴問題: 係咪所有tarther系列都係石墨底?
    多唔多ching著tarther練? 咁個石墨底蝕左, 對鞋咪好快就拜拜 ...
    100100100 ching 好熟d鞋架 , 有3x對跑鞋呀

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2011-8-4 01:06 發表
    nimbus & 2160(it is for pronator!!)are both too heavy for u, try DS Trainer or lower cost--> gel feather la~~~
    btw, skysensor neo 1(female) now is on sale @$6XX wu~~

OH~原來係咁~謝謝ching的報料
    請問在那裡有特價? 呢個價錢平到
    唔買對唔住自己~~

升級   68.8%

該用戶從未簽到

Gel Feather

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-8-4 13:11 發表
    Gel Feather

請問ching對此鞋有什麼comment?
    軟硬,輕重,耐用...etc~~~

升級   100%

奮鬥

原帖由 hong9394 於 2011-8-3 17:22 發表
    唔會呀,我得53kg..我想買asics既鞋@@
    個外型好睇d..但好似無專門店??
    運動x已經有好多款架啦

tarther 同 skysensor 應該都啱著 , 跑長跑短都得 , 不過聽過人講偏平足著skysensor冇咁好

升級   68.8%

該用戶從未簽到

荃灣中兄價客都有折