香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步帶 CON 既問題

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟因為有近視同埋散光,但係帶住眼鏡跑點都好似有d唔方便,有時都會試吓唔帶眼鏡跑,不過覺得會有少少危險,想問吓有冇 ching ctse 會帶 con 來跑步o架,如果帶住 con 來跑步會唔會都有唔方便既地方呢?
希望各位 ching ctse 可以指點吓。
+1 0
上一篇︰又病了........下一篇︰細說大家 跑步 的[目的]吧 ^.^

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

絕無問題 - 帶con跑步、游水 (再帶泳鏡)

是很好的發明

ching是否恐怕對con會掉下來, 基本上都不會有這情況出現, 當然很多東西都是因人而已, 不可一概而論

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-2 22:33 發表
絕無問題 - 帶con跑步、游水 (再帶泳鏡)

是很好的發明

ching是否恐怕對con會掉下來, 基本上都不會有這情況出現, 當然很多東西都是因人而已, 不可一概而論

我就係驚對con會跌同埋歪law,如果唔會就冇問題,我會試吓。
另一個問題係我諗住係帶 1 DAY即棄果隻 con,但係散光既係貴過普通既好多好多倍,咁如果我淨係諗住做運動既時候先帶,所以唔會帶太長時間,如果帶普通果隻會唔會對雙眼有唔好處o架?

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻嘻!學我啦!

做了 lasik ,千三度近視就此拜拜!

升級   1.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 22:50 發表

我就係驚對con會跌同埋歪law,如果唔會就冇問題,我會試

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

如果你的淚水足夠是沒問題的,對con會隨眼球移動來自動調節,我戴了>20 yrs contact lenses,跑步無問題。 你話普通果隻,是否指傳統軟鏡ah! 我都是用0离隻。

升級   86.32%

該用戶從未簽到

做激光手術吧!一了百了!

登錄/註冊後可看大圖

升級   35.4%

該用戶從未簽到

我有戴con跑
之前都曾經覺得跑跑下唔係好清
但轉左1 day 便沒這個問題了

升級   44.2%

該用戶從未簽到

小妹有4百幾, 同5百幾近視,一定要帶眼鏡。
比賽我一定會帶con,如果跑早上既,我會去到比賽場地附近才帶con。對眼冇甘辛苦呢!
練跑有時會帶眼鏡,因為返工已經帶左一日,要比對眼休息。