香港長跑網  - 長跑長友

轉載: Hold水唔推水 游泳四式靠腰力 by 蘋果日報

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

Hold水唔推水 游泳四式靠腰力

Sherry(蔡曉慧)指出用力的應該是腰:「游水主要用到的是腰力,高級的游泳不是靠手腳的力,而是靠身體。是用身拉隻手,而非手拉個身。」

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20110809&sec_id=12187386&subsec_id=14018305&art_id=15505771

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-8-12 09:03 發表 Hold水唔推水 游泳四式靠腰力Sherry(蔡曉慧)指出用力的應該是腰:「游水主要用到的是腰力,高級的游泳不是靠手腳的力,而是靠身體。是用身拉隻手,而非手拉個身。」http://hk.apple.nextmedia.com/template ...

好有用,謝謝!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-8-12 09:03 發表
    Hold水唔推水 游泳四式靠腰力

Sherry(蔡曉慧)指出用力的應該是腰:「游水主要用到的是腰力,高級的游泳不是靠手腳的力,而是靠身體。是用身拉隻手,而非手拉個身。」

http://hk.apple.nextmedia.com/template ...

睇完都唔係好明,可謂「用身拉隻手」?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我試試簡單說一下
    游自由式
    可以想象是用腰力扭上身 (文中的意思應該不只說腰,是全身)
    自然帶動膊頭
    再自然帶動手
    所以說是"用身拉隻手"
    是用中軸的扭力,不是用手力

不過"Hold水唔推水"就真是不明了

Kin in Running

升級   76.67%

該用戶從未簽到

Ching, "Hold 水唔推水" 應該是 指意識上做到手在落水點不動, 而是身體往前方移動的感覺,重點是在於鎖水的動作做好,及將身體往上推,就如在陸地上爬一過頭高的牆,雙手在牆上將身體往上拉的情况相同。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

不過個s手都仲係好重要,

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

游水講水感. 依位運動員講左一D大家都唔會FEEL到O既野, 因為大家水感唔夠, 天生的, 無得改.
    一般人都係用手去帶動返個身啦, 唔好浪費時間.

升級   14.33%

該用戶從未簽到

蔡曉慧講的是比較高級的技術,不過同水感是沒有太大關係的。
    所謂的水感,其實只是統稱來的。
    一般人是可以用到身體帶住手腳游的,只要有適當的練習就可以了。
    腰腹的力量是很重的。一個腳沉的人可以用加強腰腹力量來改善身體位置。
    其實游長途的話,游完應該唔會只係隻手無晒力。
    就算隻手無力,都係可以用身體的力量游下去的。
    我看total immersion swimming都係用一些技巧,教你用身體來游的。

升級   84.4%

該用戶從未簽到

游水講水感係好啱, 但肯定唔係天生,而係日積月累得番唻。初學者未學識rotation, 所以都會用較直接的方法:即用手去推水。不過只要肯花時間同有適當的練習方法, 要做到用身體的力而唔係手力,係一定可以練到的

靜水舉的例子幾好, 不過有一點要注意的係我地游水時唔係用手力。手hold住一點, 然後用身體的轉動, 配合輕微踢腳, 令到人向前。用番靜水旳例子, 當個人上左去較高的一點時, 再望望hold住一點的手,手的位置係不變, 但如果你諗住係推水, 手就會向後移, 呢個就係最大分別

升級   14.33%

該用戶從未簽到

http://www.youtube.com/watch?v=w ... ure=player_embedded
    GINNY CTSE講得好,不過水仍是會推的,只是動作做得好,你係推咗水都唔會咁覺,因為D力唔係全部集中咗係隻手到。如果你只係集中推水的話,個水阻的感覺會好大。只要一隻手推,一隻手向前伸,配合轉腰,就算唔係好踢腳都可以好去。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

師兄,
    我睇到孫揚冇用S手,係咪我睇錯?

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2011-8-13 00:07 發表
    師兄,
    我睇到孫揚冇用S手,係咪我睇錯?

其實而家已經冇人S手...手HOLD住水後,原則上"直線"向後拉再推...有錯請指正

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 macuLam 於 2011-8-13 11:02 發表

其實而家已經冇人S手...手HOLD住水後,原則上"直線"向後拉再推...有錯請指正

笑左 ... 游水有分唔同距離,唔同 level ... 世界賽上,特別係中短距離,用 S手 既人非常多。

但我地一般人,想練 S手 唔係咁容易既。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 macuLam 於 2011-8-13 11:02 發表

師兄,

我相求証1500M 冠軍孫楊係用直手定s手, 我睇到佢用直手, 唔知係咪我唔識睇....?

http://www.youtube.com/watch?v=wvLO0wM7RSE&feature=related

升級   76.67%

該用戶從未簽到

關於hold水,之前有個教練用咗一個幾好的比喻,我覺得幾好可以比各位ching参考。
    佢話" Hold水就好似係前面抱起扎花(唔係一束係一扎)拉近身邊一睇都謝晒,於是拿拿林就往後面一掉唔要啦。"
    唔知夠唔夠傳神,不過我就改善了我的抱水推進的動作。

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 David2011 於 2011-8-13 11:49 發表

笑左 ... 游水有分唔同距離,唔同 level ... 世界賽上,特別係中短距離,用 S手 既人非常多。

但我地一般人,想練 S手 唔係咁容易既。

或者我理解/表達有錯誤...S手係講手入水後"划水推水"路線...而家好少見人用呢個方法...以前係廣泛使用...

升級   4.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2011-8-13 13:40 發表

師兄,

我相求証1500M 冠軍孫楊係用直手定s手, 我睇到佢用直手, 唔知係咪我唔識睇....?

http://www.youtube.com/watch?v=wvLO0wM7RSE&feature=related

C-HING, 大家交流一下 佢係用直手...佢破呢個WR唔簡單, 最尾個50M只係25秒幾

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2011-8-13 13:40 發表

師兄,

我應該睇一睇先POST上來,佢係用直手,你無睇錯,係我以為佢用S手,SORRY。
    估唔到一個S手可以引到咁多平時唔出現的人出來改正我,真是唔好意思。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

唔該師兄,只係想攪清楚佢係用直手定s手.

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2011-8-13 18:58 發表
    關於hold水,之前有個教練用咗一個幾好的比喻,我覺得幾好可以比各位ching参考。
    佢話" Hold水就好似係前面抱起扎花(唔係一束係一扎)拉近身邊一睇都謝晒,於是拿拿林就往後面一掉唔要啦。"
    唔知夠唔夠傳 ...

都唔係好明, 可以再講多d嗎? 唔該晒