香港長跑網  - 長跑長友

點解跑極體重都係無咩點變

升級   9.47%

該用戶從未簽到

跑左成 2年 由96公斤 去到而家78.3公斤
跑下跑下 自已經而變成一個長跑老鳥了,但體重下降得實在太慢
點解阿..自問又唔係食得好rich,零食,炸野,肉都 好少食
都係食下飯阿, 菜阿,麵包個d
真係好煩惱唯一係成個人firm左..望落去 好似 150~160磅咁=.=
小弟 172cm高 BMI 26.5
有咩方法可以突破

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-8-25 17:38 發表
點解阿..自問又唔係食得好rich,零食,炸野,肉都 好少食
真係好煩惱唯一係成個人 ...

捉夠鳥

升級   37.37%

該用戶從未簽到

健身操下肌肉, 個body再靚d

升級   76.25%

該用戶從未簽到

應該係食得太多吧?吸收多過消耗

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

有差唔多既問題, 落到 70 kgs 停咗, 未能再進一步

升級   9.47%

該用戶從未簽到

又唔係真係好多.....但又唔係小....一餐2碗飯 多菜少肉

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-8-26 13:39 發表 又唔係真係好多.....但又唔係小....一餐2碗飯 多菜少肉
    2碗飯?午餐一碗,晚餐一碗嗎?如果一餐吃2碗,那消耗不掉吧?菜都是有卡路里的,不是吃生果蔬菜就沒有

升級   44.7%

開心
  • 簽到天數: 2 天

cakk 兄 , 你減磅成績都不錯呀. 可不可以分享你的練跑記錄?

我165cm, 重75kg. 約隔一天用一小時跑6-7K. 已有一個月但成效不明顯

升級   37.37%

該用戶從未簽到

原帖由 cakk 於 2011-8-26 13:39 發表
    又唔係真係好多.....但又唔係小....一餐2碗飯 多菜少肉

試下減到一碗半或一碗

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 cakk 於 2011-8-25 17:38 發表
    真係好煩惱唯一係成個人 ...

師兄每次跑幾耐多遠呢?會唔會係個量未夠呢?小弟經驗係體重開始明顯下降係由跑到第一個21k開始,跟住每星期跑2-3日,每次最少都10k先收貨,每個月跑一次21k,而家就keep得住冇反彈,但亦再減唔到落去,我自己都估再減就要跑全馬個運動量先得。

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 rexleung 於 2011-8-27 01:39 發表

師兄每次跑幾耐多遠呢?會唔會係個量未夠呢?小弟經驗係體重開始明顯下降係由跑到第一個21k開始,跟住每星期跑2-3日,每次最少都10k先收貨,每個月跑一次21k,而家就keep得住冇反彈,但亦再減唔到落去,我自己都 ...

量就應該差唔到 每次10~12km 每次1小時多d 1個月1,2次 超長距離跑步 幾多公里就唔知 我係由粉嶺軍營跑到大學, 不過同你一樣雖然沒下降 不過唔會反彈..講真係咁既天氣跑都咁都唔下降 係有d灰low

升級   9.47%

該用戶從未簽到

原帖由 大基大 於 2011-8-26 15:56 發表
    cakk 兄 , 你減磅成績都不錯呀. 可不可以分享你的練跑記錄?

我165cm, 重75kg. 約隔一天用一小時跑6-7K. 已有一個月但成效不明顯

唯有同你講keep住low 因為我上次 重83.5公斤個時都停左成半年先比我壓下去,跑到鞋都換左2對.......

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 cakk 於 2011-8-27 09:50 發表 量就應該差唔到 每次10~12km 每次1小時多d 1個月1,2次 超長距離跑步 幾多公里就唔知 我係由粉嶺軍營跑到大學, 不過同你一樣雖然沒下降 不過唔會反彈..講真係咁既天氣跑都咁都唔下降 係有d灰low

沙頭角觀龍圍那個?到大學站?20k以上囉