香港長跑網  - 長跑長友

請著過DS-trxiner或同類的朋友幫忙解答

升級   63.68%

該用戶從未簽到

今日第一日著, 左腳ok, 但發覺右腳"腳跟內側"好似有野un住咁~(非足弓位, 再後一點的腳跟位)
個鞋墊是兜型弧位, 兩邊升高, 我估是踩到個邊~
有冇ching ctse 試過? 有冇方法解決~?

之前著rider是避震, 現在是第一對穩定型~ 係咪我唔適合著穩定型鞋款?

升級   63.68%

該用戶從未簽到

係呀~~試下個SIZE等等有冇問題...有問題可以即刻返去換嘛~
我岩岩去試細左半個碼, 十分貼腳, 但個腳跟問題仍然存在

升級   43.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大便晴子 於 2011-8-26 14:33 發表 今日第一日著, 左腳ok, 但發覺右腳"腳跟內側"好似有野un住咁~(非足弓位, 再後一點的腳跟位)個鞋墊是兜型弧位, 兩邊升高, 我估是踩到個邊~有冇ching ctse 試過? 有冇方法解決~?之前著rider是避震, 現在是第一 ...

我同差唔多既情況.

我著過 美記 五對 唔同型號 (包括racing和training 類型) 都無腳跟問題.
一著 A 記 GT-2140,  "腳跟"好似有野un住咁,
跑多幾次, 腳跟就連行路都痛.

我估.. 可能因為腳型問題.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我冇咁ge問題呀....我今晚著試黎feel清楚先

升級   0%

開心

小弟ds trainer 16 ...跑左200多km ....無問題, 係鞋面較貼腳背

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 長褲 於 2011-8-26 17:26 發表

我同差唔多既情況.

我著過 美記 五對 唔同型號 (包括racing和training 類型) 都無腳跟問題.
    一著 A 記 GT-2140,  "腳跟"好似有野un住咁,
    跑多幾次, 腳跟就連行路都痛.

我估.. 可能因為腳型問題.

好灰
    我個感覺係好似腳跟內側踩住係斜路咁~~
    但左腳冇事.....

等我試跑下...會唔會痛.....
    希望冇野...第一次朝拜A記...唔想冇得拜

升級   100%

奮鬥

原帖由 kf 於 2011-8-26 17:57 發表
    我冇咁ge問題呀....我今晚著試黎feel清楚先
    試完啦...唔覺有咁ge問題呀

升級   12.63%

該用戶從未簽到

我都新買左對 DS Trainer 16,第一次着都感覺腳底好似踩到 d 嘢,而且係幾個位置。不過跑多兩日,就冇嗮呢d感覺,而且非常舒服。不過唔知道是否我左腳寬果右腳(定以前舊患),左腳第二,三,四幾隻腳趾好貼鞋邊。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

塊 duomax 位係特登做成呢個效果, for supportive/overpronation.   樓主ching 有可能係有點 underpronation....

如果只係右腳有事... 對鞋又搵唔到"出路", 可以試下跑順時針圈, 或右彎多d既路線... @@