香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 丁蟹
打印 上一主題 下一主題

2011澳門銀河娛樂國際馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

這應該是2,3年前的路線
    全馬跑2圈
    橋和澳門的路線就年年一樣
    路環的路線就年年有些不同

Kin in Running

登錄/註冊後可看大圖

挥雨地平线 的 圖片

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 shogikin 於 2011-9-17 10:21 發表
    這應該是2,3年前的路線
    全馬跑2圈
    橋和澳門的路線就年年一樣
    路環的路線就年年有些不同

登錄/註冊後可看大圖

挥雨地平线 的 圖片

謝謝堅堅,你今年去唔去玩?

升級   100%

開心

我報了全馬啦

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 shogikin 於 2011-9-17 20:27 發表
    我報了全馬啦

我都報左了,堅堅,我第一次跑澳馬,你系地膽到時照住,照住下~

升級   100%

開心

原帖由 shogikin 於 2011-9-17 20:27 發表
    我報了全馬啦

咁要揾堅兄做領隊了,多多關照。有咩嘢要注意請通知聲。
    都想問如果個晚先至搭船去,會唔會太趕呢?

升級   6.67%

該用戶從未簽到

我都報左半馬..我本來想報全馬..但係驚跑完身体技持唔到我去食澳門美食..

升級   86.6%

擦汗

原帖由 零下十度 於 2011-9-17 21:01 發表

我都報左了,堅堅,我第一次跑澳馬,你系地膽到時照住,照住下~

LULU姐我又想報呀...要去邊到報>"<?仲有要去邊坐船...我咁大個仔都未去過馬交

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 tn2535055 於 2011-9-19 18:04 發表 LULU姐我又想報呀...要去邊到報>"
    可以網上報名,要用信用咭交報名費!
    http://www.macaumarathon.com/zh/
    也可以下載報名表寄去,但報名費要匯款去澳門(不可以開支票寄過去),所以比較麻煩!
    報名表格下載
    Turbo Jet 夜船 (1745 - 0630)去澳門,由上環港外線碼頭坐去澳門客運碼頭。然後轉的士去起跑點氹仔運動場
    Turbo Jet 網址

升級   100%

• 簽到天數: 2 天

唔知點解今年大會遲遲都未公佈比賽路線

升級   100%

開心

多謝大力幫忙解答~

升級   100%

開心

跑澳馬要注意的真不少哦

賽道特色:

**要前後號碼布**
    **如星期六晚才去澳門,要先找人代取號碼布,在會場找地方約人集合交收不易的**

1. 星期六取物排長龍,取物手續繁多,一多人來就長龍 (近年又手續更多,但好像動作快了)
    (每人請備澳幣$100, 不然 HK$100 = M$100)
    2. 各組一齊起步,球場出口好快塞人
    3. 6:00 起步,天未光,但澳門一天光就好快曬
    4. 水站5K一個,只有水
    5. 時限 : 5 小時, 約27-29K check point 約3小時半close.
    6. 天橋一邊小小斜,一邊好平  EG:最後37K上橋最辛苦,但唔好以為下斜可以借力加速
    7. 最後入球場前去到才見u-turn位,約跑多200米
    8. 入球場仲有大半個圈
    9. 時限 5 小時 一到就入不到球場 = 當你無跑過
    (我試過)
    10. 號碼布2張for前後,大大前年那張脫色仲黑色底.....
    11. 大會供應的扣針唔系好似跑步用
    12. 路口無指示,義工可能會指錯路,隨時集體跑錯路,要記一記各距離賽道

13. 大會只會有1個大會終點時間及終點前影1張相,供大家可以買相買證書

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

回復 71# 的帖子

Kin Kin, thanks for your reminder!!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

年年澳門都有呢D Topic玩,我又要補充。

1. 星期六取物排長龍,取物手續繁多,一多人來就長龍 (近年又手續更多,但好像動作快了)
    (每人請備澳幣$100, 不然 HK$100 = M$100)
    5. 時限 : 5 小時, 約27-29K check point 約3小時半close.
    6. 天橋一邊小小斜,一邊好平  EG:最後37K上橋最辛苦,但唔好以為下斜可以借力加速
    9. 時限 5 小時 一到就入不到球場 = 當你無跑過 (我試過)
    10. 號碼布2張for前後,大大前年那張脫色仲黑色底.....
    12. 路口無指示,義工可能會指錯路,隨時集體跑錯路,要記一記各距離賽道
    13. 大會只會有1個大會終點時間及終點前影1張相,供大家可以買相買證書
    14. 去攞完號碼布,一定要仔細閱讀條賽道點跑,無論係個Hall到睇貼出黎張Poster又好,或者之後先慢慢睇番場刊都好,唔可以懶!(呢個係舊年慘敗之後得出黎既經驗,條賽場遠望好似年年無乜分別,但實際上年年都有小小唔同,嗰小小唔同可以令你死無葬身之地,其中一個例子,前年落左西灣大橋之後,就直路沖番運動場,舊年無啦啦又兜去澳氹大橋,再入埋住宅區,攪到跑極到跑唔完)
    15. 唔好以為兩個圈既長度exactly一樣,澳門既特色,有好多橫丫腸位,仲要第一個圈既橫腸長度係500米,第二個圈可以去到1K。

不過今年仲未公佈條賽道,唔知會唔會大改。

升級   100%

開心

以下都是集合大家幾年來跑澳門的經驗
    大字標題提一提大家注意
    很多只是很少事來的

賽道特色:
    **要前後號碼布**
    **如星期六晚才去澳門,要先找人代取號碼布,在會場找地方約人集合交收不易的**

9. 時限 5 小時 一到就入不到球場 = 當你無跑過
    (我試過)

14. 去攞完號碼布,一定要仔細閱讀條賽道點跑,無論係個Hall到睇貼出黎張Poster又好,或者之後先慢慢睇番場刊都好,唔可以懶!(呢個係舊年慘敗之後得出黎既經驗,條賽場遠望好似年年無乜分別,但實際上年年都有小小唔同,嗰小小唔同可以令你死無葬身之地,其中一個例子,前年落左西灣大橋之後,就直路沖番運動場,舊年無啦啦又兜去澳氹大橋,再入埋住宅區,攪到跑極到跑唔完)
    15. 唔好以為兩個圈既長度exactly一樣,澳門既特色,有好多橫丫腸位,仲要第一個圈既橫腸長度係500米,第二個圈可以去到1K。

是哦,曾經有跑友以為就到水站食定power gel,點知第2圈跑要跑橫丫腸來回1K才有水渴

16. 其實所有比賽的里數牌都只作參考,幾年前有次跑到20多K, 有一公里跑3分幾......

升級   17.37%

該用戶從未簽到

我都報了全馬,住及取號碼布仍是問題!
    另想問有否跑友約埋一齊通宵船過澳門及坐的士去運動場!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小二 於 2011-9-26 22:03 發表
    我都報了全馬,住及取號碼布仍是問題!
    另想問有否跑友約埋一齊通宵船過澳門及坐的士去運動場!

你住那區?我早一天去,可以幫你忙的。

升級   17.37%

該用戶從未簽到

我TKO方便!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小二 於 2011-9-26 23:39 發表
    我TKO方便!

這個有點難,人地去了澳門才可替你取選手包號碼布,又點樣可以返來TKO給閣下呢? 諗自己都要諗下人的!
    如果那個師兄願意替你拿,請PM(發短消息)給他約係邊度給你吧! 最好留電話(香港及澳門的電話)。

升級   0%

該用戶從未簽到

大家請在限時之內入運動場,全馬五小時後(即11:00)關門,跑到去無門口入好慘的! 還有,佢地要求兩塊號碼布的(一前一後),到終點無兩塊號碼布無完成紀念牌。

升級   100%

開心

下.原來跑澳馬會有甘多麻煩架,
    多謝各位師兄教路~