香港長跑網  - 長跑長友

查看: 2611|回復: 21

苗圃挑戰12小時

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我想在10月份參加這個活動, 在12小時內從油塘跑到大埔(42km). 我想試跑, 所以一枝公星期六早上0700開始跑, 最後於1730完成. 只花了10.5小時. 其實, 中間只有石屎路段才有跑小許, 山路因怕受傷所以只是急步走. 其中中途沒有補給而缺水是主要問題, 同時, 我跑褲的內膽邊與大腿不斷磨擦, 最後擦損令走路時十分痛楚, 我最初以為甚至可跑回粉嶺, 但傷口太痛, 所以放棄了, 最後只按目標完成. 好彩當日不太曬, 否則, 必然脫水死硬!!同時亦有好心人在飛鵝山頂慷慨比水我,所以可以繼續跑到沙田坳的獅子亭作補給, 在此要說聲Thank You!!

不過, 這次經驗十分正, 除了因從井欄樹上飛鵝山一段十分辛苦要命, 中間亦看到很多動物, 如兩群野豬, 眼鏡蛇, 猴子及隼(鷹之類)非常近距離(<2米)在引水道沖身 . 原來香港仲有咁多野生動物. 現在傷口不痛了,但肌肉仍酸痛, 不過我相信今晚應該可以游水來鬆弛.

升級   0%

該用戶從未簽到

眼鏡蛇

升級   52.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-8-4 11:04 發表
我想在10月份參加這個活動, 在12小時內從油塘跑到大埔(42km). 我想試跑, 所以一枝公星期六早上0700開始跑, 最後於1730完成. 只花了10.5小時. 其實, 中間只有石屎路段才有跑小許, 山路因怕受傷所以只是急步走. 其中中 ...

上星期我行到沙田坳道因塌山泥封路未能通過,想請教師兄沙田坳道係咪已解封?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

沙田坳道仲整梗, 不過,行山人士照過可也. 完全沒理會地盤工人的粗口.

升級   5.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我都穿 "單車褲" 跑步
    單車褲穿久之後,Padding 會喪失吸震力,亦不再厚實
    變薄的單車褲剛好用來跑步
    雙腿不會摩擦
    穿起來又超級通風 (感覺好像沒穿褲子)
    師兄不妨考慮
    買一件 Padding 較薄的單車褲

升級   0%

該用戶從未簽到

穿單車褲跑步會不會太現代

升級   5.33%

奮鬥

有些三鐵選手好像也這樣穿呀

路上見到穿單車褲的胖子新手就是我啦

升級   0%

該用戶從未簽到

單車褲有沒有內膽?

升級   5.33%

奮鬥

有一片夜用加長型的蝶翼

升級   0%

該用戶從未簽到

It's sound like ..........

升級   44.2%

該用戶從未簽到

CHING ~ 10.5小時完成,好厲害 呢!不過一個人上山好危險呢!我個人好反對一人上山。

我有兩年呢個比賽的經驗,都係剛好11, 12小時完成。
    井欄樹個條天梯,行幾多次都覺得甘....
    試過有次traning,2個老外跑個條天梯,佢地分得好開跑,點知有個雙腿賣老抽•
    好彩我同隊友經過,我地幫佢拉筋,我隊友又幫佢追番個fd;
    我個隊友就因為甘後尾都賣老抽。

所以,KOPO CHING ,搵埋隊友一齊行,邊吹水邊行,又安全又冇甘悶呢!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-8-6 14:23 發表
    CHING ~ 10.5小時完成,好厲害 呢!不過一個人上山好危險呢!我個人好反對一人上山。

我有兩年呢個比賽的經驗,都係剛好11, 12小時完成。
    井欄樹個條天梯,行幾多次都覺得甘....
    試過有次traning,2個老外跑個條 ...

多謝你的提醒! 我本來都有partner的, 但比人放飛機. 所以自己行, 不過, 天梯真的很甘. 此外, 沿路缺乏補給亦是問題. 全條路只有沙田坳個士多可以作中途補給. 一個人較危險, 但中途亦有很多行山客, 不致求救無門. 我可能會在月底再行, 希望打破上次紀錄.

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-8-4 11:04 發表
    我想在10月份參加這個活動, 在12小時內從油塘跑到大埔(42km). 我想試跑, 所以一枝公星期六早上0700開始跑, 最後於1730完成. 只花了10.5小時. 其實, 中間只有石屎路段才有跑小許, 山路因怕受傷所以只是急步走. 其中中 ...

kopor1128, 我玩過呢個活動兩年, 搞手搞得好好! checkpoint夠密, support好夠, 義工們好nice, 基本上一支500ml水就可以上路。如果ching急步走的話, 唔洗跑8小時內應可完成, 平路慢跑的話, 6-6.5 小時左右可完成。

不過我覺得條路有啲悶, 過咗獅子亭後, 九龍水塘約10k 同埋城門水塘約5k都十分悶... 同埋10月中天氣較熱, 所以我都停咗兩年冇玩...

但係今年我仲考慮緊玩唔玩....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 13/8/2008 10:25 發表

kopor1128, 我玩過呢個活動兩年, 搞手搞得好好! checkpoint夠密, support好夠, 義工們好nice, 基本上一支500ml水就可以上路。如果ching急步走的話, 唔洗跑8小時內應可完成, 平路慢跑的話, 6-6.5 小時左右可完成。 ...

師兄,我未玩過,而家先開始練有冇機會sub 10完成呢?

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-13 10:40 發表

師兄,我未玩過,而家先開始練有冇機會sub 10完成呢?

ching, 你跑開步, 我相信8小時內都唔會有問題, 我有個friend平時好少做有氧運動, 只係平時做下gym, 都可以係8小時內完成。 (當然人人体質唔同啦)...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 13/8/2008 10:44 發表

ching, 你跑開步, 我相信8小時內都唔會有問題, 我有個friend平時好少做有氧運動, 只係平時做下gym, 都可以係8小時內完成。 (當然人人体質唔同啦)...

唔知走完呢個重有無力走26/10嘅平馬呢?

升級   87.89%

該用戶從未簽到

Kenneth 兄, 可參加個人或團體, 我仲未決定玩唔玩, 因為好似到時仲好熱同埋籌款問題... 如果玩, 都應該會玩個人... 如果你未玩過, 我覺得呢個活動幾值得玩...

alfred兄, 有兩個星期休息, 應該ok (當然人人体質唔同啦 )。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 13/8/2008 11:04 發表
    Kenneth 兄, 可參加個人或團體, 我仲未決定玩唔玩, 因為好似到時仲好熱同埋籌款問題... 如果玩, 都應該會玩個人... 如果你未玩過, 我覺得呢個活動幾值得玩...

alfred兄, 有兩個星期休息, 應該ok (當然人人体質唔同 ...

可惜得1個星期抖咋!

升級   100%

該用戶從未簽到