香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomcat
打印 上一主題 下一主題

hello, 大家好.沙田新腳報到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

歡迎tomcat 兄,
我都係沙田友呀 (在香港)\

升級   58.95%

該用戶從未簽到

沙田友飲茶叫埋我

升級   68%

該用戶從未簽到

:多謝各ching/姐支持,
期待鹿頸high tea !
有機會一齊練習后飲茶或係比賽去馬,

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Welcome to join us.

升級   30.33%

該用戶從未簽到

Hello, Tomcat~
我亦係沙田友呀
住沙田若唔跑步有dd"sine" 呢
落西貢食糖水記得叫我
我搭299去西貢等你地

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse由沙田跑去西貢絕對不是問題, 又可以慳番車費, 又可以當練全馬, 況且ctse都慣  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6/8/2008 11:17 發表

ctse由沙田跑去西貢絕對不是問題, 又可以慳番車費, 又可以當練全馬, 況且ctse都慣  

不過要小心啲,因為車快,但行人路窄。

升級   30.33%

該用戶從未簽到

我而家回歸基本法...唔掂的啦...
同咪落西貢可能超出42km, 又成條公路, 人都唔知可唔可以跑呢
我都係搭299去穩陣啊nc tse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-8-6 11:33 發表
同咪落西貢可能超出42km, 又成條公路, 人都唔知可唔可以跑呢

ctse考慮下跑山路過, 避開條公路時, 又可以經梅子林, 去大金鐘看埋別人飛, 再落西貢吃糖水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-8-6 11:33 發表

我是住馬鞍山,十分順路!

升級   30.33%

該用戶從未簽到

哈...nc tse的建意又真係行得通的呢
由悔子林上, 水浪渦落...再落西貢市

升級   0%

該用戶從未簽到

其實由沙田小瀝源上, 不需經馬鞍山上梅子林那段長命斜, 芧坪, 昂平, 大水井, 過西貢, 沒有大上大落, 很近, 很好走

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6/8/2008 12:11 發表
其實由沙田小瀝源上, 不需經馬鞍山上梅子林那段長命斜, 芧坪, 昂平, 大水井, 過西貢, 沒有大上大落, 很近, 很好走

ctse全程幾長?來回一轉幾耐度?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-6 12:53 發表

ctse全程幾長?來回一轉幾耐度?

roughly 5k 一轉掛, 小妹沒有跑過, 行山約1.5-2小時慢行, 唔係太記得

原來42.195網站, 沒有山路地圖

升級   78.75%

該用戶從未簽到

歡迎tomcat 兄,請多發言啦

升級   0%

該用戶從未簽到

ar ~~ 呢排我就係搵緊呢條路呀 ~~~ 估唔到都有 Ching Ctse 討論緊 ~~

我好想在考高考前跑一次長課,當係完成心願 ,所以一直希望可以試下由將軍澳跑到大埔 ~~ 我 plan 好個路線就係由將軍澳坑口出發,經西貢公路到達西貢市中心。之後在北港村經山路到達梅子林,再經吐露港跑到去大埔。全程約 25 公里。

事前想試下行一次山路,不過得我一個人行又驚蕩失路,所以而家暫時都係得個諗字 ~~~

我就係想問梅子林至西貢的一段山路,有沒有清晰的指示牌,同埋當地有沒有經常發生劫案,又或者當地平時多唔多人行山和晨運之類的。謝 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-8-6 17:47 發表
ar ~~ 呢排我就係搵緊呢條路呀 ~~~ 估唔到都有 Ching Ctse 討論緊 ~~

我好想在考高考前跑一次長課,當係完成心願 ,所以一直希望可以試下由將軍澳跑到大埔 ~~ 我 plan 好個路線就係由將軍澳坑口出發,經西 ...

如果在假日, 這條路線都ok多人行的, 因為有一小段是連接麥徑, 並且近兩邊市區, 路程短, 是半日遊的好路線. 但由於ching不熟山路, 小妹建議都係找多個人陪及帶備地圖, 遲d看看可否download地圖路線上來

升級   30.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-8-6 17:47 發表

我好想在考高考前跑一次長課,當係完成心願,所以一直希望可以試下由將軍澳跑到大埔 ~~ 我 plan 好個路線就係由將軍澳坑口出發,經西 ...

我未行過nc tse講的由大水井落西貢果條線
我上次是由梅子林村落馬鞍山村
我是平日行的, 很靜, 只撞到兩, 三個人而己
由地圖看來你若直接由北港到梅子林村應該不難行
無地圖都唔驚, 指示都算清楚的
不過一個人行, 無人照應就不太好,
落梅子林村果一段好多蚊的, 不好停留, 記得搽蚊怕膏
若真的要地圖我可以轉頭scan上來

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該晒兩位 Ctse 的幫忙 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

chairman兄都是打算由北港去, 所以sonia資料很詳盡, 又附設地圖, 正

如果行山落西貢市, 小妹會prefer走大水井經村屋, 一路去到"滿x"糖水店鄰旁之小路,  這樣便可以避免走馬路, 又不需在北港乘小巴回西貢市了 西貢很多好野吃