香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tomcat
打印 上一主題 下一主題

hello, 大家好.沙田新腳報到

升級   30.33%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 22:49 發表
chairman兄都是打算由北港去, 所以sonia資料很詳盡, 又附設地圖, 正

如果行山落西貢市, 小妹會prefer走大水井經村屋, 一路去到"滿x"糖水店鄰旁之小路,  這樣便可以避免走馬路, 又不需在北港乘小巴回西 ...

給Chairman的地圖, 希望你岩用~
d圖size太大, 唔識搞呀我, 搞左一陣
我都好鐘意去西貢的呢nctse

升級   0%

該用戶從未簽到

真係唔該晒 ~~~ 等天氣好的時候,我就去探下路 ~~~

升級   30.33%

該用戶從未簽到

you are welcome~
Enjoy your hiking~

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 12:11 發表
其實由沙田小瀝源上, 不需經馬鞍山上梅子林那段長命斜, 芧坪, 昂平, 大水井, 過西貢, 沒有大上大落, 很近, 很好走

請問沙田小瀝源那裡上?
我是住第一城的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomcat 於 2008-8-7 00:11 發表

請問沙田小瀝源那裡上?
我是住第一城的.

起點處叫"花心坑", 在廣源村最頂那個細小的巴士站, 一路上 (旁邊有新建之3層高美麗村屋), 上到去見馬路向左走, 一路沿山徑走, 大約行30mins 左右 (估計, 不太記得) 到梅子林.

沿路到西貢有少少暗斜.

升級   68%

該用戶從未簽到

; 唔該晒!
有捷徑,可早日達標食糖水.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 7-8-2008 09:21 發表

起點處叫"花心坑", 在廣源村最頂那個細小的巴士站, 一路上 (旁邊有新建之3層高美麗村屋), 上到去見馬路向左走, 一路沿山徑走, 大約行30mins 左右 (估計, 不太記得) 到梅子林.

沿路到西貢有少少暗斜.

叫黃泥頭否? 86巴士總站?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

Kopo1128 ching,

我在屯門及北區兩邊都有跑,北區慣常道線跑由
和興體育館 -- 牽晴間 -- 粉嶺車站 -- 上水車站 -- 北區醫院 -- PCU訓練營
----  和興體育館 全長約 7k
有時跑蝴蝶山或和合石 多數星期六 、日 跑。
有興趣pm我約埋一齊跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 8/8/2008 12:24 發表
Kopo1128 ching,

我在屯門及北區兩邊都有跑,北區慣常道線跑由
和興體育館 -- 牽晴間 -- 粉嶺車站 -- 上水車站 -- 北區醫院 -- PCU訓練營
----  和興體育館 全長約 7k
有時跑蝴蝶山或和合石 多數星期六 、日 跑 ...

師兄,體育館可否唔租塲就借到locker?如不可以,附近有無運動場可借locker。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-8-8 10:55 發表

叫黃泥頭否? 86巴士總站?  

對, 是黃泥頭, 下些少才是廣源村   86??? 不太清楚了 ....

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 49# 的帖子

Alfred hing,

唔租塲就借唔到locker 的,我有時會放在壞的 locker 內或掛在更衣室,
主要是毛巾、衣服等不怕被偷去。
北區運動場近上水火車站有 locker 用 ,可只帶 5元或自備鎖。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 9/8/2008 10:54 發表

唔租塲就借唔到locker 的,我有時會放在壞的 locker 內或掛在更衣室,
主要是毛巾、衣服等不怕被偷去。
北區運動場近上水火車站有 locker 用 ,可只帶 5元或自備鎖。

Thank you ching,原來粉嶺遊樂塲都有,一樣只帶 5元或自備鎖。
另請問ching有無試過粉嶺跑去鹿頸?kopo就有試過,不過佢無影到相。我想一試,請介紹。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 52# 的帖子

粉嶺跑去鹿頸無試過,揾日約埋Kopo 兄 一齊去試一試,如何 ?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-9 11:02 發表

Thank you ching,原來粉嶺遊樂塲都有,一樣只帶 5元或自備鎖。
另請問ching有無試過粉嶺跑去鹿頸?kopo就有試過,不過佢無影到相。我想一試,請介紹。

Alfred Ching,

以下是粉嶺--鹿頸--大尾篤--大埔--粉嶺 (34-35km)的地圖.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 11/8/2008 11:12 發表

粉嶺跑去鹿頸無試過,揾日約埋Kopo 兄 一齊去試一試,如何 ?

好吖!我係慢腳,如果唔怪我慢喎。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 11/8/2008 16:00 發表

Alfred Ching,

以下是粉嶺--鹿頸--大尾篤--大埔--粉嶺 (34-35km)的地圖.

咦?無圖嘅?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Alfred ching, 不好意思!! 地圖如下:

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 12/8/2008 13:53 發表
Alfred ching, 不好意思!! 地圖如下:

Thank you very much。睇落唔係好長,我估13-14K度啦!Am I right?

升級   0%

該用戶從未簽到

11 green balloons so the lenght is 11K.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 13/8/2008 08:09 發表
11 green balloons so the lenght is 11K.

ic,thanks