香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 炒炒

原來今年件衫唔再係 NB

升級   13%

該用戶從未簽到

客觀啲講, 顏色嘅嘢各花入各眼.  不過今年件大會特約戰衣質地真系.....  相信唔打底的話, 幾公里後加上天氣寒冷的關係, 雙峰應該會如兔年股市一樣--見紅.  雙手響戰衣表面劃過會感覺到明顯嘅刮手感, 莫非係啲原材料膠粒太雞?  個人非常不明白一樣事情, 以現今嘅上市企業規模, 無理由話聘請唔到專業設計, 質監人才?  一件最少7萬人會接觸到嘅商品竟會如此劣質?  搞到背後頸位個特步logo啲裂紋係固有設計抑或脫皮都不得而知.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

Not that bad.....  以前以白為主又話悶。隻綠色,小册子封面都係呢隻綠wor。係大胆左都叫肯搏肯變。 Logo 同往年差唔多證明生產商冇say. 質地一定係NB較好。只怪NB/大會捉唔到發聲一羣的喜好只敢造大路既款式(不過nb同渣打本身都係形象偏穩陣果派)。講真我地都係一般消費者而唔係咩時裝達人,只係不滿連續幾件太似。其實只要有少少明顯特別既print/detail/花臣一般人都唔太挑剔。例如石質20k岩石圖案加sharp螢光色,nb 15k 2011.紅白袖同身唔同色加風景圖案,2010廸士尼衫邊身側同正面分別唔同色,有d個性咁…
肯試新色同埋身前果幾粒反光位我係buy既。顏色我ok但同意冷門左。我認為着黎行街打波跑步唔失禮仲反而夠特別!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

裂紋係設計。佢cataloge有。我都專登望左佢維園攤位。啲野普通啲,跟大牌trend...
Nike/jordan fans 會知道cement石紋圖案。

升級   85.33%

該用戶從未簽到

有個師兄可能唔知道改咗贊助, 攞完跑手包之後, 爆咗一句, 早知唔係New Balance就唔參加, 好似現實咗d啩!?

升級   31.67%

該用戶從未簽到

見到件衫真開心, 因為巳後有7萬人幫特步宣傳......特步X...与众不同.

極力要求HKAAA比跑手選擇,唔要 "核凸步" 減$20報名費.

升級   2.2%

難過
  • 簽到天數: 6 天

我到時應該唔會著呢件衫...

升級   98.8%

該用戶從未簽到

著落好好睇
    完全冇問題

本身件美津濃可以放埋一邊
    星期日就著特步出賽!!

升級   90%

該用戶從未簽到

估計到時會出現不少忍者龜或史力加......

升級   1.58%

該用戶從未簽到

爽報   

胡孟青:出師不利要怪腳頭唔好

唔入市唔知時運高!體育用品巨企特步國際(1368)失意於足球,索性抵玩啲贊助渣馬跑衫,由於跑衫款式難變,惟有玩顏色,但銀行Corporate Colour又非藍即綠,頗大限制。結果今次選手們一打開選手包,即見由膊頭到衫腳綠油油;適逢台灣綠營選擇敗陣,內地股市亦最忌見綠,連選手都唔肯收貨,懷疑同樣有贊助英超利物浦嘅渣打究竟點解會肯畀件衫出街?網友刻薄插爆狂踩不在話下,連選手都話要罷穿,咁多劣評,極盡宣傳之效,唔使擔心港人唔識呢個品牌。設計師鄧達智話齋,Logo唔夠大,今次係要Sell渣打馬拉松唔係單Sell特步,點解特步個交叉Logo仲大隻過渣馬嘅英文字母?
    原來網民已非首次質疑這家體育用品公司的設計,去年為所贊助英超球隊伯明翰城新球季主場客場大玩深色球衣,連波衫網站粉絲都話慘不忍睹,球會老闆出事,連球衣都冇運行。雖然老闆睇中股評人夠長氣有中氣兼交足戲,打入香港市場出師依然不利,中國人信邪,難道要賴腳頭?

特步要削一半分店
    前年八月才與英超球隊伯明翰城結盟的特步,為期五年,合作推出包括球衣在內的專業足球用品,當時口口聲聲話要運用實行要挑戰阿迪達斯(adidas)在足球用品領域的霸主地位,而特步將運用農村包圍城市的營銷術,搶佔對手的市場份額。早前再公佈以5千萬元與西甲球隊維拉利爾簽下了5年贊助合約,威過晒只擁一隊車路士的阿巴莫域治。2010年生意額44億元,經營利潤不足10億。adidas單是足球體育相關產品,折合人幣都過百億,總營業額過千億,佔比超過一成,而特步相關收入佔比三成,要打贏大隻十倍的巨人,宏願可嘉。主席去年七月底接受媒體訪問時,點出李寧的龍頭地位不保是源於管理失誤,當時聲稱要保持每年開店800至1000間速度的擴張戰略目標言猶在耳,如今不足半年,竟突要削一半至400間,現在看今年銷售目標只有單位數增長,雖五十步笑百步,市場對管理層的坦白非常從寬。

胡孟青
    獨立股評人

升級   98.8%

該用戶從未簽到

估唔到咁多人著特地戰衣出賽     

升級   47.2%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我一朝早望到都嚇一跳,原來甘多人著,不過今年CU 件隊衫都係甘色, 可能加重左效果

升級   0.53%

該用戶從未簽到

其實綠色都幾靚丫XD

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

件衫質地又d鞋,又厚,我放棄佢, 咁06 NIKE果件,