香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

support型的跑鞋疑問??

升級   8.42%

該用戶從未簽到

大家好,我近日才開始加入跑步行列,因為我較重(170磅、162高......)所以想找一些較適合的鞋!
係呢度睇左不少文章同問左朋友意見,大家都提意買 mizuno creation,我有些問,希望有人解答到我,謝謝!

1. 除creation外,有沒有相類近的意見?
2. asics gei-evolution、foundation 、21650同mizuno creation 、waze rived 算唔算同級?
3. 跑了數星期,膝頭有點痛想買條LP的膝帶,我見有幾款,應該買邊隻??去邊間買d sale 真係識同會講我知?
4. 邊度有born to run 一書買呢?

太多問題啦....謝謝你們!
+1 0
上一篇︰怎樣選擇心跳錶?下一篇︰New watch from Garmin FR910 XT

升級   0.53%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

2. 跑步係用腳, 著鞋係怕踩到吾吾
3. 膝頭有點痛,你用錯力.
4. 雙母有得賣, 睇完你明2 & 3点解.

升級   8.42%

該用戶從未簽到

師兄,我是問避震是否同樣良好!
不是指好鞋會跑得快~!^^

升級   58.67%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 dontdont2001 於 2011-10-6 00:13 發表 大家好,我近日才開始加入跑步行列,因為我較重(170磅、162高......)所以想找一些較適合的鞋!係呢度睇左不少文章同問左朋友意見,大家都提意買 mizuno creation,我有些問,希望有人解答到我,謝謝!1. 除cre ...

師兄以你提供之情況,
    首先你要知道自己腳型是否合適creation系,(我之前肥dd時都有著過creation,但日子久了膝頭有點痛,而且由8到現在12個弓高左落斜要小心),creation唔系support型用,
    可以買inspire或nexus,asics 可以2150/2160,等等。
    先上:http://www.mizuno-run.hk/index.php/cantoby-foot-type check吓自己對腳先。

升級   8.42%

該用戶從未簽到

謝謝師兄~!

我膝頭痛左1個星期,睇左醫生啦....以家2個星期無跑過!
    上樓梯都仲有少少痛,聽日可能去睇多次,上次佢話我軟組織發炎..............

講返對鞋,我係有扁平足ga!
    2160適合嗎?因為去店買,d sale完全咩都唔識咁..........