香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578

[轉載自fb] 夢璃在xx周年越野跑的不愉快經歷

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

sunrise 兄,

如真的是想 刪除
    應該可以在自己的post
    按 "編輯"
    右下角
    有 "刪除"

Kin in Running

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sunrise 於 2011-10-17 15:54 發表

或者, 比人圍果位人兄要檢討下, 點解人地寧願放棄獲獎機會, 都要去攪佢!
    作為一個教師, 最要的就係唔可以有過份偏激的思想, 呢個世界唔係剩係贏定係輸咁簡單, 所以唔一定要攞第一去證明自己的價值, 有好多人, 只要有得跑, 就會好開心!
    當然忠言逆耳, 唔啱聽的說話會令人討厭, 別人的事本來我唔想多發表意見, 不過見個一位有為的年青人, 如果常常諗埋一邊, 因而生活得唔開心, 那就十分婉惜了!

等我講個故事比你聽, 當年筆者讀大學的時候, 有一位同學同你一樣, 行得正, 企得正, 沒有得罪任何人, 不過就係招積, 個樣好寸; 于是有一日一班同學趁一次混亂的場合, 圍揪佢, 對佢拳打腳踢, 打到佢訓低然後四散.  佢 ...

今朝我看完這個貼,我都有與sunrise相同感覺,不過真係怕忠言逆耳,我向來愛講真話,在此網都得罪唔少人,於是忍手了!
    但看完你的意見,又挑起我的多言!

堅堅說得很對,凡事不可看表面,如果一兩個人對你不好,可能會是偏見,但一大班人都對你不好,那位仁兄就應要好好反省吓!
    人冇樣樣事都對,但很多人往往就將不對的事情表面化,把不對的諉卸於外層,而缺乏深入的究底,結果永遠都只能停留於原步,
    怨天尤人。

Sunrise, 你的同學好嘢!懂得自我成長,現今的一代可能太受保護了!

讓我又說一個故事,早前我十歲的兒子告訴我,他經常在家附近的公園與一班和他同齡的孩子玩耍,其中有一個不受大夥兒歡迎,
    因為他自私、招積、乜都要其他人讓晒佢,所以大夥兒都排斥佢、不肯跟他玩,有一日,這個孩子哭着帶了自己的媽媽來跟大夥兒
    說話,這位媽媽說大家不可以"蝦"她的兒子,要跟她兒子一同玩耍,你估班細路會唔會照做?我個仔話梗係唔會啦!佢話大夥兒
    依家見到呢個小朋友個個即刻一齊掉頭走,當見到鬼咁樣!

唉!有一個這樣的媽媽去教導一個這樣的兒子,會否就等如是將來的老師和他/她的學生們?
    哈哈!我真係唔可以安心去退休了,我是一個在職教師。

升級   100%

鬱悶

原帖由 shogikin 於 2011-10-17 16:32 發表
    正巧在這個post就再多說些
    就算你的道理幾對,幾好
    要教導人
    都要對適當的人,適當的時間,用適當的方法
    佛學的禪故事都有大和尚當頭棒喝教徒弟
    但這些方法都要受打的人有智慧去承受才可

現在的人,心靈脆弱,被打 ...

堅堅,你又為何咁一針見見血呀?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 runrun 於 2011-10-17 17:25 發表

堅堅,你又為何咁一針見見血呀?

runrun,

只能說我都在學習,成長

之前我有什麼說不好,做得不好
    請大家見諒

我一定會多加反思

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 LL3578 於 2011-10-16 23:01 發表
    有D相熟既跑友知道我十月都跑好幾場比賽
    但最近係校內既一場比賽,令我仕途受到一D打擊

以下文章轉載自我同班同學既fb
    今天有一件事,我不講不爽,睡不了.

教院越野賽,
    是一年一度的'教院体壇盛事',
    好多同學 ...

可能你朋友對人處事有問題, 先引致遭人排斥, 但始終不能影響人比賽,
    這班為人師表做岀一啲mk行為很難信服將來他們是位好老師, 好榜樣.
    夢璃支持你!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

夢璃兄...可能班同學只係想整蠱下你....

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 laymsi 於 2011-10-17 18:28 發表
    夢璃兄...可能班同學只係想整蠱下你....

佢地身為師兄
    無論佢地咁做係善意定惡意都好
    都令我對佢地反感
    始終比賽時應該有比賽時既認真同執著

*佢地點解咁團結?因為佢地係教院既足球隊院隊D人黎

升級   0%

開心

原帖由 大便晴子 於 2011-10-17 03:23 發表 學生做就唔出奇...但為人師表, 竟然這樣...行為非常荒誕無比...一定要forward出去~ 最好俾返果班人知...佢地的所作所為, 係有其他人看在眼內的!!

Yes, agree...! forward

升級   21.85%

該用戶從未簽到

大家同一起步點,唔係好明點樣用「接力方式」阻礙他,仲可以一路跑,一路笑,一路騷擾他人,呢班製造騷擾既參加者速度應不下於得獎者   

教院越野賽,所指係香港教育學院嗎?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2011-10-17 16:56 發表

sunrise 兄,

如真的是想 刪除
    應該可以在自己的post
    按 "編輯"
    右下角
    有 "刪除"

可能我電腦盲, 真的找不到”刪除”兩字!

升級   27.89%

該用戶從未簽到

夢璃...我撐你﹗

我都有睇開長跑網...主要係睇下最近有咩比賽...亦無意間發現到有你呢位熱愛跑步既人...

從你既post睇得出...跑步係你生命中好重要既野...帶比你寄託...帶比你成功感...欣賞你為長跑的付出...欣賞你尊重跑步...

同時...你那輝煌的戰績逐一描述...奪獎紀錄...看了的人絕對會感到不是味兒...
    妒嫉...是有一點的...更不滿是那份自大...或許你眼中的紀錄...只是你記錄生活的一點痕跡...但別人看了...只會覺得好show off...

跑步既精神唔係在於成績...成績好人地唔代表要尊重你...只有人格好...謙厚...同時實力超群的人...才有得到其他人既肯定...

我明白...你冇得罪佢...什至你都唔識果班人...但人地點解要咁對你...相信答案係以上會搵到...
    要學識溝通...首先就要明白對方既感受...

藏鋒...學懂這兩個字...你既人生路絕對會大大改變...

那班破壞比賽秩序的人...相信你地都會留意到呢篇文章...睇人唔信眼既...咪用真憑實力贏人囉...做出呢d九流既小動作...根本唔係男人既所作所為...替你身邊既人感到羞恥...夢璃無意攻擊到你...但你蓄意對佢還擊...係因為你知唔夠人跑...要用盡方法令佢難受...

校園是最純真的地方...校園既運動場上更是一片聖地...大家努力鍛鍊...用真實力得到勝利...勝利不是重點...而是雙方對運動既尊重...係比賽場上認識既人...好多時都會成為好朋友...一齊向著同樣目標努力...

你地仲未踏入社會...就要好好珍惜呢份純真...當你踏入社會...充滿利益既世界入面...人人戴住假面具...就會知道那些年的運動場上...才是最珍貴的地方...

夢璃...對於你既努力...我100%佩服...你是一位值得人尊重既跑手...遇到呢d唔如意既事...你可以挺起胸膛面對...你才是男子漢...他們不是...

人生還有慢慢長路...學到的事...遇到的事...多的是...最緊要係事情過後...能提升自己...不只是成績...而是令人尊重既人格...

感謝你對長跑無私既奉獻...

路過的人上~

升級   51.05%

該用戶從未簽到

覺得樓主寸寸貢既咪唔好做朋友囉,做人最緊要行得正企得正,其它既野唔在自己控制範圍,朋友既野一齊隨緣啦,覺得對方唔順眼就要用下三流既手段玩人,呢種朋友不要也罷。

難為有人用一個招積學生被人圍打來叫樓主反省自己,既然有關人士都用行得正企得正形容那人,其它人憑乜野圍打那個人,唔順眼就要打,咁我覺得你唔順眼係咪要搵人教訓你?為人師表既唔去教導學生如何分辨對錯,唔懂得去教導學生擇善而固之,反而鼓勵學生組織朋黨去教訓唔順眼既人?

返回正題,如果樓主投訴都冇用,係咪表示夾參賽者都係比賽容許範圍之內?其實單車、賽車都時常出現隊友夾其它參賽者讓自己隊友突圍而出,就算國際跑步比賽都曾見過有同隊隊友一齊夾擊它隊突出參賽者讓自己隊友突圍而出。

果班所謂師兄不理也罷,坦白講,有時我都覺得樓主你說話態度有點兒...不過冇問題,岩咀形就做朋友,唔岩咀形如同陌路人又何妨,總不能每見唔順眼唔順超既人就要組朋結黨去"教導"人"教訓"人下話,教好自己先算啦。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 tango 於 2011-10-17 20:37 發表
    大家同一起步點,唔係好明點樣用「接力方式」阻礙他,仲可以一路跑,一路笑,一路騷擾他人,呢班製造騷擾既參加者速度應不下於得獎者   

教院越野賽,所指係香港教育學院嗎?

1. 佢地既騷擾係一起跑開頭果五百米

2. 係,正是,我唔記得係度澄清番

升級   21.85%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

too bad....

夢璃, 支持你

升級   100%

奮鬥

夢夢

相信呢個post ge留言都係出於好意,需然方向各有不同,慢慢細心去睇吓,有乜野可以在今次事件學到,抓出自己缺點改進,日後要做得更加好,再過幾年到你做教師教人,做好佢啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 pigdigreat 於 2011-10-17 20:59 發表
    夢璃...我撐你﹗

我都有睇開長跑網...主要係睇下最近有咩比賽...亦無意間發現到有你呢位熱愛跑步既人...

從你既post睇得出...跑步係你生命中好重要既野...帶比你寄託...帶比你成功感...欣賞你為長跑的付出...欣 ...

路過... 唔好意思, 我都buy呢位師兄, 相信佢係真心為夢璃好je~
    我都覺得夢璃仔有時都幾認叻下, 我以前都係咁, 自己一時成功就得意忘形, 唔覺之下lai野~ 要知道愈跑得快的人, 愈會懂得天外有天!

講返呢件事, 其實夾擊或者玩係唔道德, 但新一代世風日下, 教院又並非收生特別嚴格的一所大專, 有害群之馬也非奇事!
    不過比賽場上坐box係常見, 亦見過有參加者的隊友旁觀者用言語打擊人, 不過呢d都未算犯規, 除非係有正式身體碰撞, 就算係有身體接觸, 大會都要考慮係咪蓄意, 同埋會否影響賽果才會DQ佢, 我試過比賽被人從後貼跟kick了幾腳, 因為個女仔係無心, 大會只係警告下就算!
    今次就話係蓄意被阻, 但好多時參加大型比賽都係有好多人有意無意咁阻住你, 到時你又要罵人?
    我有朋友早前比賽一起步被人kick低了, 佢跌損晒但立即起身狂奔, 雖然對賽果有影響, 不過佢無投訴人bor~
    真正有實力的人, 會識點起步, 走位和唔坐box被人阻, 這也是比賽經驗和策略的一部份!

希望對你有幫助, 無意冒犯你, 你唔buy唔勉強你, 唔會再作解釋或補充了!

升級   0%

開心

原帖由 runrun 於 2011-10-17 17:19 發表 今朝我看完這個貼,我都有與sunrise相同感覺,不過真係怕忠言逆耳,我向來愛講真話,在此網都得罪唔少人,於是忍手了!但看完你的意見,又挑起我的多言!堅堅說得很對,凡事不可看表面,如果一兩個人對你 ...

比賽場上有比賽的規則, 目的是想大家在一個公平的情況下比賽。
    如果英美對北韓不滿而在Olympics Games 上 對北韓運動員 干擾的話,這是不能接受的

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2011-10-19 09:12 發表

比賽場上有比賽的規則, 目的是想大家在一個公平的情況下比賽。
    如果英美對北韓不滿而在Olympics Games 上 對北韓運動員 干擾的話,這是不能接受的

首先, 樓主只是轉載一篇FB的留言, 內容是否真實, 我們唔知道; 就算佢無講大話, 將眼見的事情講出來, 但考慮到佢係比賽者, 高速奔跑的時候, 仲係唔係可以好清楚地看見曬事件的全部呢? 而佢看到的同佢寫出來的, 又是否一樣?

本來純粹討論如果發生這樣的事件, 算唔算違反體育精神, 亦無可厚非.  不過, 現在係討論緊一件發生左的事件, 教院越野賽; 而根據比賽規則, 當時係無人犯規, 記住有無犯規係由裁判決定, 而唔係參賽者主觀的意見.  既然主辦單位已經覺得呢場比賽沒有問題, 根據體育精神, 我們係咪要尊重大會判決呢? 若事後仍然有人不服氣, 嘗試利用群眾力量去為自己討回公道, 呢種又算唔算係體育精神架表現呢?

而這裡有些留言, 係無證據之下, 對教院的一些學生, 作詆毀性的批評, 不但損害教院的聲譽, 對有關人士亦很唔公平!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

運動場上最重要係尊重對手,無論他能力是高是低。

升級   0%

開心

原帖由 sunrise 於 2011-10-19 10:24 發表 首先, 樓主只是轉載一篇FB的留言, 內容是否真實, 我們唔知道; 就算佢無講大話, 將眼見的事情講出來, 但考慮到佢係比賽者, 高速奔跑的時候, 仲係唔係可以好清楚地看見曬事件的全部呢? 而佢看到的同佢寫出來的, 又是 ...

如是這樣,
    很多事情都不用討論, 因為很多事情放在 forum 無証無據, 又無人拍低。

"...有無犯規係由裁判決定..."   大家玩長跑甘耐,難道每100M都放一個栽判 ???