香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新娘潭條長命斜係咪唔適宜全程搖車搖上去??

升級   82.33%

該用戶從未簽到

我只係0係0個度參加過一次比賽,但當時踩左四圈都唔覺有師兄0係條長命斜全程搖上去,係咪因為搖車太浪費體力,對接住既跑步不利呢?

我現時次次去0個度練都係練搖上去,但體能仲未能承受,每次兩圈就雖要休息下,而且平路都因累左而變慢.... 唔知我咁練 ok 嗎?
+1 0
上一篇︰週未操車23/10 SUN下一篇︰買錯鞋 asics tarthergale 2

升級   25.8%

該用戶從未簽到

我睇書講長途上斜搖車最好係搖10下坐10下,搖車同坐踩用嘅大腿肌都唔同,咁可以平均咁比佢地分擔下,可以KEEP住踩長距離

升級   72.63%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

好睇個人
    我系全坐上400米
    比較好控制呼吸

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我當跑步動作敢搖哂果400m, 都幾舒服.不過我一向都極少踩斜路, 所以搖上去, 我吾係好識踩斜路.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

新娘潭斜路唔算長, 搖車可以頂到, 就算到烈士碑都係1.2KM, 可能約5分鐘度
    到平路及落斜就可以改變踩姿回一回, 個人覺得有著數

升級   82.33%

該用戶從未簽到

我唔係講1比10那段400m wor,而係烈士碑前0個k幾~

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-10-21 00:21 發表 我唔係講1比10那段400m wor,而係烈士碑前0個k幾~
    我估係好睇個人能力
    好似jason可以全段搖之後影響唔到跑
    而我上次doc都搖車上斜結果就係跑時腳軟
    練係可以全段搖,但係比賽時就要衡量下自己夠唔夠能力應付埋10k跑

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-10-21 07:28 發表
    我估係好睇個人能力
    好似jason可以全段搖之後影響唔到跑
    而我上次doc都搖車上斜結果就係跑時腳軟
    練係可以全段搖,但係比賽時就要衡量下自己夠唔夠能力應付埋10k跑

其實回程5km單車已經足夠鬆腳