香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

queenielty 跑步日誌

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

各位ctse 好
    好開心發現有此長跑網站
    發現此網站
    在此看到各位ctse ching 的努力
    令我對跑步的熱誠度加深了

大家好, 我是香港的跑友QUEENIE, 不是一個名氣人物,微不足道. 跑得很慢.

我是兩個寶貝女的媽媽。

2010年8月28日 生了女兒, 生bb後一年後, 身體體重很難回落, 深覺身材走樣, 食保健產品根本就不會瘦起來。
    因此, 在2011年8月6日, 這就開始穿波鞋外出跑步, 為了減肥而跑步。
    但是,我還有另一個毛病,這就是鼻敏感,一到晚上,就要用上氣管擴張噴劑。
    身體發胖加鼻子問題,這個是我最大原因想去做運動。

當然,生了女兒後後,什麼都要慳,所以我選擇跑步,用保養品也是需要金錢。

還記得第一次跑步在2011年8月6日,可能常用氣管擴張吸劑,不是太夠氣, 行下、 跑下、3k都用左30分鐘,
    跑完,面上發紅發脹。休息了一段很長時間才上洗手間淋浴。

這樣間斷地, 每星期跑3至4天,維持了3個月左右。

現在,我自覺我仍是一個慢腳。
    3k - 22分鐘
    5k -36分鐘
    10k - 1小時17分鐘
    21K - 2小時50分

為了不減跑步興趣,我常常看關於跑步的書籍。
    高木直子: <一個人去跑步:馬拉松1年級生 < 一個人去跑步:馬拉松2年級生>  <一個人邊跑邊吃:高木直子呷飽飽馬拉松之旅 >
    莊曉陽 : <42公里風光 >
    村上春機: <於跑步,我說的其實是... >
    關家良一: <跑步勝者的100天修練>
    飛小魚: <奔跑:跑出人生風景>
    林義傑: <決戰撒哈拉>, <跨越心中的磁北極>
    溫演飛: <跑步除了速度,還有溫度>
    <健跑養成習慣>

2012年12月 成為了一個素食者直到現在

在2014年初懷孕後, 又再停止了跑步,10月15日生下第二個小BABY~  小B平安來臨世上!
    一切事情都很好,生產過程順利,無傷口. 所以休息20天後, 已經慢慢地由快行至慢跑.
    產假完結後直到現在都保持每天都跑30分鐘左右.

大家好, 各台灣的朋友, 可以多一點鼓勵就好了
    +1 0
    上一篇︰還有 3 星期, 越野5.5 K,點練呢?下一篇︰NxKe 都攪馬拉松班喎, 完成仲有野送咁話...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 6 天

推薦
    Queenie c姐,加油,跑步有助紓解壓力,我次次跑都用你幫我地團購個腰包,不知幾好用,而家再多謝你!

剛剛才留意到你的信息. 謝謝你. 這個腰包真的好好用, 後來我都買多一個可以容納到note2的. 大家多一點跑~  詳情 回覆 發表於 2013-9-6 12:12

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

多謝ctse的分享!你好叻呀,一星期跑咁多日!而且進步好快喎!
    有左小朋友係會困身D,但有心的話一定找到時間跑。可以同先生商量一下,叫佢幫手湊下女,咁咪可以去練跑羅!
    我囝囝依家8歲,我有時都會捉佢一齊去跑,真係幾開心架!等囡囡大D,可以叫埋你老公一齊去跑,一家人練跑,健康之餘又可以親子!
    加油!長跑長友!

升級   79%

開心

thanks for my mother taking my daughter
    今日我都有去參加比賽
    綠色半馬, 不過我跑10k 喳.
    好慢, 用左1小時10分鐘.
    全程都有keep住跑, 唯獨因為太多斜路, 所以, 一上斜, 我就會行...
    上斜, 當係抖下啦.
    哈...
    為自己加油...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 queenielty 於 26-10-2011 09:59 發表
    各位ctse 好
    好開心發現有此長跑網站
    發現此網站
    在此看到各位ctse ching 的努力
    令我對跑步的熱誠度加深了

我2010年 生了小朋友
    生bb後 身體體重很難回落
    所以 最初 我真的是為了減肥而跑步
    當然 另一 ...
    Queenie ctse 歡迎你加入長跑網,你可以一個星期跑五六日真係好勤力呀,繼續keep住跑,一定會越黎越進步架,加油呀。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 queenielty 於 2011-10-30 16:14 發表 thanks for my mother taking my daughter今日我都有去參加比賽綠色半馬, 不過我跑10k 喳. 好慢, 用左1小時10分鐘.全程都有keep住跑, 唯獨因為太多斜路, 所以, 一上斜, 我就會行... 上斜, 當係抖下啦.哈 ...
    都唔錯呀!唔算好慢啫!
    上斜真好好蝦人跑,若平時無咩點練斜路,一上斜就好慢,我之前都係一上斜慢到7-8分鐘先跑到1km.
    努力加油!

升級   55.8%

該用戶從未簽到

Queenie ctse 奸巴爹!!

好勁呀!!又要返工又有小朋友都一星期跑6日!!佩服!!我都好開心有呢個forum,有時想偷懶或者想放棄,黎睇吓各位ching ctse 嘅心路歷程,就會燃點起我心裡面團火,跟住就沖出街跑㗎啦!!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

師姐:你好叻ga la,又要照顧小朋友,仲係1歲多少少的幼兒。
    其實照顧小朋友係一件好困身既事...簡直要用盡200%既體能及腦力智力!
    不過平時「吱」都d時間出來來運動都好好啦!加油呀!

我都係剛剛入會,都係超級慢的,係慢到有點樣衰lor...哈哈哈!
    不過我又膽粗粗第一次和師兄師姐跑青公...我跑到一半就調頭...哈哈!
    我反而沒有勇氣參加比賽,因為我跑步係慢到...好似隻龜龜咁...

升級   69.25%

該用戶從未簽到

minmin...因為我要減肥,所以我反而少偷懶....
    但始終有點擔心自己太胖...跑步時令膝蓋痛
    所以一星期會做唔同既運動...大家努力!師姐!

升級   79%

開心

好耐都冇睇下自己的跑步日誌!
    礙於星期六日要湊女女回家湊~
    星期六日的比賽都擱置了

只參加了兩個10km 的比賽,
    10/30 綠色半碼10km  - 1小時10分!
    11/13 acis 濕地公園 10km- 1小時10分!

我知道自己都跑得很慢~
    我會繼續加油.

現在每個星期一至五, 堅持起身的話, 都會持續跑3-5km.
    簡唔時都會偷懶1day 起唔到床, 累得制.
    我知自己跑的公里唔多...
    但都好希望... 可以跑得遠些~~
    時間不是最重要~
    距離重要一點...

升級   22.67%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

hi, queeniely, 你好,你都幾績極參加比賽喎,我發覺我每次比賽後都會瘦咗,你想keep fit就啱晒啦!

升級   79%

開心

原帖由 鋼條 於 2012-1-10 21:07 發表
    hi, queeniely, 你好,你都幾績極參加比賽喎,我發覺我每次比賽後都會瘦咗,你想keep fit就啱晒啦!

是的~ 我都想keep fit 架~
    跑步, 都不能太笨重啊!
    所以, 跑步, 真係幾好..

比賽, 我唔算參加得多啦.

大家都加油~

今早, 我用30分鐘, 跑了3.7km~

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

原帖由 queenielty 於 2012-1-11 08:33 AM 發表

是的~ 我都想keep fit 架~
    跑步, 都不能太笨重啊!
    所以, 跑步, 真係幾好..

比賽, 我唔算參加得多啦.

大家都加油~

今早, 我用30分鐘, 跑了3.7km~

加油

升級   79%

開心

星期五早上跑了3k

星期六 全面停跑作休息

星期日。金門半馬

金門係我人生中第一次半馬啊!加油

渣打, 半馬前第一次比賽!

期待星期日的來臨

升級   98.9%

該用戶從未簽到

queenielty,加油呀

升級   37.6%

該用戶從未簽到

queenielty c tse 加油

這也是我的首隻半馬

路上互相加油喔~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

ctse加油
    明早黎影張大合照啦

升級   79%

開心

哎呀!我無搵大家影大合照!自己一條友喳!哈!

等我拿返件長跑網衫!露下面見下大家先!

今日咬緊牙關,完成半馬,2:55
    第一次半馬
    覺得自己可以完成!已經很開心!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 17# 的帖子

CTSE完成到宦好叻叻喇,始終段路都真係好金...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 queenielty 於 15-1-2012 22:50 發表
    哎呀!我無搵大家影大合照!自己一條友喳!哈!

等我拿返件長跑網衫!露下面見下大家先!

今日咬緊牙關,完成半馬,2:55
    第一次半馬
    覺得自己可以完成!已經很開心!
    恭喜師姐完成首半隻馬,仲要係隻咁難騎既馬,好叻呀。

升級   98.9%

該用戶從未簽到

恭喜ctse順利完成一隻咁艱巨ge馬仔