香港長跑網  - 長跑長友

樓主: queenielty
打印 上一主題 下一主題

queenielty 跑步日誌

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

10月份報名時都冇想象過原來係咁難跑架!不過,我都堅持到最後!
    打算係渣打半馬前試下半馬!

尋日,回家之後,膝頭外側痛痛地,上樓梯都難提力!明早去搵物理冶療師(好熟的又好店的),檢查下自己有冇扁平足!我估自己肌肉量未夠多吧!

對nike 跑鞋跑左400k, 都係時候要換了!

腳趾尖又好似磨察得勁,皮都有少少痛!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 queenielty 於 16-1-2012 12:13 發表
    10月份報名時都冇想象過原來係咁難跑架!不過,我都堅持到最後!
    打算係渣打半馬前試下半馬!

尋日,回家之後,膝頭外側痛痛地,上樓梯都難提力!明早去搵物理冶療師(好熟的又好店的),檢查下自己有冇扁平足! ...
    師姐保重呀,快D比EC睇吓對腳仔有乜野事啦。你對跑鞋會唔會窄咗D呢?買返大一個碼,然後著對厚少少既襪可能會好D喎。

升級   79%

開心

今日去左睇物理冶療啦~
    膝頭外側痛,主要是因為我有少許扁平足, 發力跑時, 用力的地方不是4個趾骨位, 而是最尾果2節骨, 做了外旋而產生此痛楚.
    我自己都明明地...
    物理冶療師幫我照short wave, 推筋, 超聲波& 針灸, 以家已經減輕了痛楚. 好了很多很多.
    她還建議我快一點換對 FOR 扁平足的新跑鞋, acis or 美津濃~
    最後, 我去左沙田三鐵買左acis, GT-2160~
    還要休息多一至兩天就可以復跑.
    真的要小心再留意自己用腳掌發力時的情況.

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 queenielty 於 2012-1-17 15:20 發表
    今日去左睇物理冶療啦~
    膝頭外側痛,主要是因為我有少許扁平足, 發力跑時, 用力的地方不是4個趾骨位, 而是最尾果2節骨, 做了外旋而產生此痛楚.
    我自己都明明地...
    物理冶療師幫我照short wave, 推筋, 超聲波& 針 ...

C tse 想問下你咁樣睇一睇 貴唔貴?

升級   79%

開心

原帖由 monkeywsk 於 2012-1-17 15:49 發表

C tse 想問下你咁樣睇一睇 貴唔貴?

你好, ching, 我係pm 回覆左你價錢啦!
    你查下~

升級   55.8%

該用戶從未簽到

恭喜你呀!Queenie!!完成半馬!!好叻呀!!!我都打算下年渣打參加半馬啦!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Queenielty ctse, 妳好嗎? 我係Tarry, 加油呀!預祝妳渣馬成功, 越跑越快 , 請問報邊組呢?

升級   79%

開心

原帖由 Tarry 於 2012-1-18 13:49 發表
    Queenielty ctse, 妳好嗎? 我係Tarry, 加油呀!預祝妳渣馬成功, 越跑越快" />" />" />" /> , 請問報邊組呢?

tarry ctse, 我報左第一組半, 8:45am 開跑~
    希望大家keep on~
    加油!

升級   79%

開心

原帖由 jogging_cat 於 2012-1-16 13:21 發表
    師姐保重呀,快D比EC睇吓對腳仔有乜野事啦。你對跑鞋會唔會窄咗D呢?買返大一個碼,然後著對厚少少既襪可能會好D喎。

jogging ctse, 我買左跑鞋, 兩對, 一對係mizuno inspire 8, 另一對係 acsis gt-2106 for 扁平~
    我都買入左厚少少的襪~
    今次的半馬~
    為我係渣打半馬前作出準備~

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

原帖由 queenielty 於 2012-1-19 09:07 AM 發表

jogging ctse, 我買左跑鞋, 兩對, 一對係mizuno inspire 8, 另一對係 acsis gt-2106 for 扁平~
    我都買入左厚少少的襪~
    今次的半馬~

Ctse 加油 ~~

升級   0%

開心

原帖由 queenielty 於 19-1-2012 09:07 發表

我都買入左厚少少的襪~
    今次的半馬~
    如果你諗住渣馬著黎比賽,咁就要趕快同佢陪養吓感情喇,著新野去比賽無著數架。

升級   100%

奮鬥

原帖由 jogging_cat 於 2012-1-19 12:48 發表
    如果你諗住渣馬著黎比賽,咁就要趕快同佢陪養吓感情喇,著新野去比賽無著數架。

X2, 溫馨提示要查"花士零" 在有需要的部位, 衫褲鞋襪, 最好係著過架, 否刖會擦損架

升級   100%

奮鬥

原帖由 queenielty 於 2012-1-19 09:05 發表

tarry ctse, 我報左第一組半, 8:45am 開跑~
    希望大家keep on~
    加油!

一齊加油~

升級   79%

開心

新年快樂!
    新的一年,只有年廿八跑了5k !
    下星期開始返工,早上又可以復跑!
    期待渣打的半馬!!!

升級   0%

開心

原帖由 queenielty 於 26-1-2012 16:09 發表
    新年快樂!
    新的一年,只有年廿八跑了5k !
    下星期開始返工,早上又可以復跑!
    期待渣打的半馬!!!
    新年快樂,身體健康,祝渣馬有好成績,加油呀。

升級   79%

開心

跑渣打半馬

今年是我第一年跑渣打半馬
    有了之前跑中國沿岸跑半馬的「受傷」經驗,今次一定是做足準備功夫!
    1. 買了 CW 的COMPRESSION TIGHT
    2. 盡量不拿手機 , 淘寶了 RMB 29.9 的腰BAG
    3. 帶了朱古力
    4. 著上 ACIS GT-2160 跑鞋
    5. 著上長跑網網衫

2月5日 前的幾天
    已經十分期待  是參加一項大型項目
    爸爸媽媽都替我擔心 叫我跑不到 就不要跑 上車到終點
    我自己都係美心訂了蛋糕 (食了後覺得十分十分一般 付了HKD118.40 真的不值)

6:30 起床 食了蜂蜜蛋糕 一條香蕉
    7:00 出門口
    7:45 係柯士旬站出 (出閘前 還去西鐵站侑的洗手間 很乾淨)  慢慢行往寄存行李車 
    8:15 到熱身區做了10分鐘熱身 其間 見到視障人士及領跑完做熱身 那一刻 我好佩服他們
    8:30 慢慢前往起跑區  等候開跑  倒數
    8:45 開跑

平日早上練習 我KEEP住個節奏 AROUND 7分鐘/K  一直KEEP到終點
    去到奧運站天橋 很多POLY U, HKU的啦啦隊打氣
    一直KEEP住節奏 唔俾自己加快減慢
    一直KEEP 到去10K左右 有少少趺WATT 但其間 見到鯊魚3人組 別緻用心的跑手帶假髮 心理上都很開心
    著網衫的CHING幫忙打氣 一直都跑著跑著
    入西隧前 自拍幾幅相 之後入西隧至上中環天橋都KEEP住跑 上斜是很辛苦 但自己同自己講 上斜 平時自己都有練習 不用行吧 跑上去
    很辛苦的西隧出口上斜 KEEP住跑上去
    之後 當然因為跑上斜 上斜後 有點吃力  行了一小段回氣
    差不多16K 時  有CHING在我背方大叫 CTSE加油
    又充滿一點正能量 KEEP返住 密密跑著 看看四處風景 打氣團在中環碼頭的停車場
    到中環碼頭 約17K 見到「荃新癲地」一班打氣團 幫我影相又打氣 能量有充滿了一點 KEEP IT UP
    到19K 又有一位老人家 見到我著跑衫 大叫 長跑網 加油
    差不多到灣仔碼頭 見到一對外藉夫婦 少孩們在行人路人做手倒立 又令我回心微笑
    20K 水站 我沒有補給    一直KEEP住跑到終點 看看錶 已經2小時35分
    我自己同自己講 要比中國沿岸快一點點吧 今日天氣很好啊
    結果一直跑著到終點 轉入銅鑼灣 是很愉快  有很多路人圍觀 但他們只是圍觀 沒有打氣的聲音
    民安隊講播 「前面有行人要過馬路 請大家小心 」
    我想直衝的 但是民安隊又要護著行人過 其間還有推著要交魚一桶的車在前阻礙衝力
    我要顧著人  擁著不要撞到人的心態 想加快又不行  又要隨時準備停下
    此段路 是有點難跑
    在銅鑼灣衝入維園  終點在即
    老公發短訊給我 他已經到達  
    如果可以在衝終點的一刻 可以見到自己親人 那是多麼的一件好事
    雖然沒有親人在終點  有點失落  沒辦法吧 太多人 7萬人報名
    衝往終點 時間顯示 2小時52分
    比上次中國沿岸 應該快了5分鐘左右吧
    實際時間 到賽果出才準確一點

參加渣打 是香港的盛事
    雖然很多地方封路 帶給很多人的不方便 但是香港地方太小 耍舉辦42.195KM的全馬 21的半碼 要選地方 是不容易

上次參加中國沿岸 人數不多 跑得舒服一點 但可惜天氣下雨 大霧 上下山玻較多
    完成比賽 又有工作人員將獎牌掛上頸上 感覺好像良好一點

渣打完成 只是拿紀念品袋(大會的水 香蕉 雪梨 運動飲品) 感覺一般 

怎樣都好 我會努力 繼續每星期3-5天的練跑
    下年渣打 看到時自己可以應付全馬OR半馬

完成賽事 自己都會去看看網友幫我拍下的照片 
    謝謝各位義工網友們 用上自己寶貴時間幫網友拍照 衷心感瀲

升級   0%

開心

原帖由 queenielty 於 7-2-2012 09:53 發表
    今年是我第一年跑渣打半馬
    有了之前跑中國沿岸跑半馬的「受傷」經驗,今次一定是做足準備功夫!
    1. 買了 CW 的COMPRESSION TIGHT
    2. 盡量不拿手機 , 淘寶了 RMB 29.9 的腰BAG
    3. 帶了朱古力
    4. 著上 ACIS GT-216 ...
    恭喜師姐順利完成比賽,出年繼續加油。爭取更好成績。

升級   79%

開心

原帖由 jogging_cat 於 2012-2-7 13:01 發表
    恭喜師姐順利完成比賽,出年繼續加油。爭取更好成績。

jogging_cat ctse~
    知道了, 我會努力.. keep 住練跑, 心郁郁下年會否跑全馬.

升級   0%

開心

原帖由 queenielty 於 8-2-2012 15:21 發表

jogging_cat ctse~
    知道了, 我會努力.. keep 住練跑, 心郁郁下年會否跑全馬.
    只要分配到時間,有足夠的練習,上全馬是可以的,e家仲有成年時間,你考慮吓啦,一齊加油呀。

升級   73.16%

該用戶從未簽到

師姊,加油呀! 恭喜你完成比賽!! 繼續努力!!