香港長跑網  - 長跑長友

樓主: queenielty

queenielty 跑步日誌

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

caca, 為了"第一屆腎心健康慈善跑" 個人5公里比賽而作出準備吧~
    話多唔多, 話少唔少~
    加油~~
    繼續跑步.

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 41# 的帖子

謝謝你!大家加油!

升級   23.68%

該用戶從未簽到

加油呀!! queenielty師姐

升級   9.65%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

Queenie師姐妳好叻呀 , 我老婆響4月要生bb喇 , 我地都係第一次做爸爸媽媽所以心情都好緊張 , 我經常好都希望佢可以領略到跑步嘅樂趣 , 所以我將妳個"queenielty 跑步日誌"send咗比我老婆睇 , 希望佢可以感受到過來人當中的經驗和喜悅
    繼續加油呀!!Queenie師姐

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

Queenie 師姐著2160,是比較重身
    思男師兄,我太太也是剛生了約三星期•••••bb現逢夜晚12am就要抱抱至5點•••••• 日間就很安靜•••••

升級   9.65%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-2-19 18:59 發表
    思男師兄,我太太也是剛生了約三星期•••••bb現逢夜晚12am就要抱抱至5點••••••" />" />jhk 日間就很安靜•••••

sorry little-fish Ching , 我一直都以為你係ctse  , 點都好啦恭喜晒 , 湊bb都好辛苦下 , 希望我都可以應負到啦

升級   79%

開心

原帖由 思南 於 2012-2-19 16:06 發表
    Queenie師姐妳好叻呀 , 我老婆響4月要生bb喇 , 我地都係第一次做爸爸媽媽所以心情都好緊張 , 我經常好都希望佢可以領略到跑步嘅樂趣 , 所以我將妳個"queenielty 跑步日誌"send咗比我老婆睇 , 希望佢可 ...

思南師兄~
    希望我的分享可以感染到你太太嘗試開始跑步啦,

我知道, 陀BB, 身體會變胖, 水腫腳. 一切一切的身體變化, 有時會覺得自己 不再美麗了..
    雖然, 陀BB, 我覺得好神聖+偉大+奇妙.
    但是, 生完BB後, 見到自己仍很腫, 肚皮的皺紋, 不緊緻,
    坐月期間要補身, 又怕自己食多左會生肥肉, 真的很矛盾...
    有一段時間, 會很迷網 (那時我仍未跑步)

過左坐月後, 食過康寶萊, 個胃會唔舒服
    用過唐安麒的宇宙大法 (食肉+典粉質 / 菜+典粉質)
    但以上方法都唔WORK.

一般而言, 生完6個月後, 是修身最好時間.. 不過我都過左...

我開始跑步, 應該是生完後的一年...  所以, 肚部位置, 是很難搞的~
    如果我早D 愛上跑步,
    生完之後, 補身都可以唔怕食多少少.....
    坐完月,  BB介左夜奶, 自己就開始早少少起身跑步啦...

PS: 如果係自己湊, 無工人/奶奶/婆婆幫, 就麻煩D...

升級   79%

開心

原帖由 little-fish 於 2012-2-19 18:59 發表
    思男師兄,我太太也是剛生了約三星期•••••bb現逢夜晚12am就要抱抱至5點••••••" />" />jhk 日間就很安靜•••••

LITTLE FISH 師兄~
    我的女女, 剛出世時的頭一個月, 都是這樣的...
    要抱到3點...
    過左1個月會好DD 架啦.

升級   0%

鬱悶

回復 48# 的帖子

希望係 ,b女越來越識喊,力又大咗

升級   0%

鬱悶

原帖由 思南 於 2012-2-19 16:06 發表
    Queenie師姐妳好叻呀 , 我老婆響4月要生bb喇 , 我地都係第一次做爸爸媽媽所以心情都好緊張 , 我經常好都希望佢可以領略到跑步嘅樂趣 , 所以我將妳個"queenielty 跑步日誌"send咗比我老婆睇 , 希望佢可 ...

ching煲咗羌醋未?

升級   79%

開心

一直都有做RESEARCH 睇下邊隻心跳錶, CASIO, SIGMA, TIMEX,
    我只想用來量心跳, BECAUSE IPHONE 可以有NIKE + GPS.
    所以, 我不想DUPLICATE 跑步時帶出街的東西~

最終最終~~  2月20日.. .我上racing the planet 買了 GARMIN FR60~~

今日摸熟了隻錶運作, 識用啦~

期待明早早起去跑步~

PS: 不過, 這兩天, 約左搬運公司扔子母床 ...
    成間屋都好亂~
    昨晚, 執野, 睡覺都 1點 ... 好累了.
    Picture 594.jpg
    Picture 595.jpg

升級   100%

慵懶

回復 51# 的帖子

QUEENIE CTSE...嘩...隻錶紫色好靚呀...幾錢左右,有無橙色架..??

升級   79%

開心

原帖由 tank1438 於 2012-2-21 14:07 發表
    QUEENIE CTSE...嘩...隻錶紫色好靚呀...幾錢左右,有無橙色架..??

坦克師兄~

橙色果隻, 係polar RS300~ RACING THE PLANET, 仲有貨, 橙色~

GARMIN FR60
    黑色 FOR 男裝, 手錶重量為 1.6安士
    淺紫色 FOR 女裝, 手錶重量為 1.4安士~~

我買入, VISA PAYMENT- USD 170.00 (HKD 1322.60)
    係就係貴左DD..
    不過, 好過買入 CASIO, SIGMA, 唔太準, 又唔想買...
    (只是個人意見.... )

升級   9.65%

奮鬥

原帖由 little-fish 於 2012-2-20 20:34 發表

ching煲咗羌醋未?

ha...ha...都煲咗啲試下 , 我亞媽專登去讀一個倍月課程學整呢啲嘢 , 啲豬腳煲出黎韌到亞媽都唔認得
    不過真係好感謝亞媽為我地做咗好多好多嘢

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 26 天

原帖由 思南 於 2012-2-21 03:09 PM 發表

ha...ha...都煲咗啲試下 , 我亞媽專登去讀一個倍月課程學整呢啲嘢 , 啲豬腳煲出黎韌到亞媽都唔認得http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20060327092722/evchk/images/6/65/Ban ...

D豬腳要後落 ,D薑皮要留來洗白白(軀風喎)

升級   0%

鬱悶

回復 55# 的帖子

係。思男師兄,現時去買老𦍑去皮(皮就留用,如queenie師姐所說),輕輕拍一拍𦍑至微破),白鍋慢火煎乾𦍑至金黃色,去買同珍醋幾酲(個人喜好)(上水雜貨店好像是$83~87),一路㷛一路加醋,唔好比佢乾,每兩日滾1滾,一滾就熄火,煲佢兩三個月,太太去了惡露先去買豬手(豬腳肉唔好食,好乾,可能你媽媽就係買了這個,又冇骨膠),斬件飛水後放入醋,滾後記住最細火煲佢15分鐘熄火,浸過夜,每日一次,重複兩三次,會好入味,骨膠又淋,又好吃,蛋蛋會越浸越硬,放兩日好吃了。記住加豬手後較易燶,睇住火,想安全就分煲去煲,個醋種比太太飲,記住只可以用瓦煲,去買個特大的吧記住係豬手

升級   9.65%

奮鬥

原帖由 winner1 於 2012-2-21 16:24 發表
    D豬腳要後落 ,D薑皮要留來洗白白(軀風喎)
    原帖由 little-fish 於 2012-2-21 16:53 發表
    係。
    思男師兄,現時去買老𦍑去皮(皮就留用,如queenie師姐所說),白鍋慢火煎乾𦍑至金黃色,去買同珍醋幾酲(個人喜好)(上水雜貨店好像是$83~87),一路㷛一路加醋,唔好比佢乾,每兩日滾1 ...

升級   0%

鬱悶

代碼是𦍑 ginger

升級   0%

鬱悶

補充,除了第一次外,放豬手後反滾只要一滾便可熄火,冇需煲佢十幾分鐘

升級   9.65%

奮鬥

估唔到呢到咁多師兄對呢家嘢咁在行
    真係好感謝Johnny ching & little-fish ching嘅意見