香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 卓卓

小弟終於[出事]啦!!!! Report 出左 14/8

關閉 [複製鏈接]

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-8-15 13:54 發表
我都試過有一晚隻腳突然痛到唔郁得, 看急症後懷疑痛風, 吃藥另用了兩天拐杖. 之後又發覺尿酸正常, 發痛原因不明. 如果是痛風就手尾長. 很多東西都不能吃: 紅肉, 豆類產品, 貝殼類, 魷魚, 沙丁魚, 西蘭花, 酒精飲料.  ...

其實小弟的痛位是此處(手指掂住個位)

登錄/註冊後可看大圖

雖然個位疑似痛風既痛位,好彩驗尿酸後證實非也!
kopo1128 師兄,請問你上次由痛開始,要經幾耐時間先至冇痛,直至可以係戰場飛馳?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-8-15 14:34 發表

其實痛風症成因是什麼呢? 是否抽血來驗尿酸呢?

成因有幾點,
1.大量進食[ Purines ] 的食物
2.過份少飲水

暫時小弟只知道咁多,唔該其他師兄知道既,痳煩補上!thanks

原帖由 redred 於 2008-8-15 16:07 發表
ching , 小心身體,祝早日康復
但宜家是否不可以跑步 ?

暫時不能穿我對 [ 無霍 ] 座騎上場,因為那個位子(圖中)有少許壓力的碰觸,是依然會痛的,不過已經較之前好很多了!
但唔著我對座騎,就feel唔到那痛楚,所以小弟打算赤腳上場試試.........

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-15 20:16 發表

去年之前, 小弟腳板底都會痛到入心, 特別是夜間痛到難以入眠. 懷疑是痛風症或根莫炎. 之從今年開始減磅和健康飲食後, 此痛一去不返了.

請問師兄,你的痛楚前後要多久才復原,完全冇事呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-8-15 17:28 發表

痛風症是富貴病, 長期食得太多好野, 先進國家有年輕化情況, 基本以驗血來檢查尿酸.

oic, thx. 咁我應該幾難有依種病 lu

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

愈係以為自己企得穩
    愈係易PK....
    我前一排病之前都覺得自己好fit.....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-16 12:02 發表
    愈係以為自己企得穩
    愈係易PK....
    我前一排病之前都覺得自己好fit.....

難道大家是同命中人,當自己認為對某事物得心應手,甚至自信爆地球的時候,終是會出現慘痛的失敗,right?

呢種命格好有卡通片入面d壞主角feel.....  

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-8-15 23:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

kopo1128 師兄,請問你上次由痛開始, ...

我這個位置剛骨裂
    好痛苦~不能做運動

升級   92.85%

該用戶從未簽到

痛風 = gout, caused by eating too much seafood especially shellfish.  That is why gills hing said is a rich people disease.

升級   0%

擦汗

原帖由 ilove619 於 2008-8-16 17:46 發表

難道大家是同命中人,當自己認為對某事物得心應手,甚至自信爆地球的時候,終是會出現慘痛的失敗,right?

呢種命格好有卡通片入面d壞主角feel.....  

我前年都試過操到最fit ge 時候傷到骨....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-8-17 01:35 發表

我這個位置剛骨裂
    好痛苦~不能做運動

phenli師兄,........嘩...........看來至少要休養一頭半個月,前後睇鐵打條數好甘

相信師兄是操得過fit而受傷吧?還是其他原因呢?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-8-17 02:29 發表
    痛風 = gout, caused by eating too much seafood especially shellfish.  That is why gills hing said is a rich people disease.

痛風 不等於 only有錢人的病,大飲大食不運動是基本誘因!

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-17 19:19 發表

我前年都試過操到最fit ge 時候傷到骨....

你都算好啦,我呢劑已經係今年 第二次傷 , 還記得今年第一次傷是在 3月頭,個下太fit ,賴醒下學人去單手跳欄,無錯是跳了很多個自以為很型的[跳欄] ,突然一個失誤終於搞到[膝蓋] 撞欄傷了,即時痛到接近訓底....................   一個字:  L 反轉..

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-8-17 22:55 發表

phenli師兄,........嘩...........看來至少要休養一頭半個月,前後睇鐵打條數好甘

相信師兄是操得過fit而受傷吧?還是其他原因呢?

我不是因為跑步受傷的~
    是玩其他運動
    腳趾直插地板~~
    現在還未痊癒
    好彩有買意外保~
    否則就金囉~
    抵制受傷!!!不可一 不可再

另外~張相是否619ching真人照??
    做gym做到咁大隻?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-8-18 00:59 發表

我不是因為跑步受傷的~
    是玩其他運動
    腳趾直插地板~~
    現在還未痊癒
    好彩有買意外保~
    否則就金囉~
    抵制受傷!!!不可一 不可再

另外~張相是否619ching真人照??
    做gym做到咁大隻?

其實相比外國人士,不算什麼.....

這身人肉戰衣好像是用了六個月連續 [  做 gym and 每日跑至少 30 min  ] 換番來 , 可以說是無師自通,亂練兒擺.

還記得練成人肉戰衣之前,小弟是一名超級超級肥仔,後黎唔知點解意志十分堅定地去操練自己,愈練就愈吃得少,愈享受,享受跑步所帶黎既速度感,連飲水都比肥仔時期少了 2/3.....................最終因為家人說我太thin( 145 lb 173cm ), 先慢慢增肥.....

sO, 我覺得人生可以在 20 歲前成為一名肥仔是相當幸福, 之後就要好好操練自己當買醫療保險!

升級   0%

擦汗

請問ching....
    而家去康文署體育館做gym 洗唔洗咩資格?
    如相關ge cert ?

升級   0%

擦汗

原帖由 ilove619 於 2008-8-17 23:08 發表

痛風 不等於 only有錢人的病,大飲大食不運動是基本誘因!

你都算好啦,我呢劑已經係今年 第二次傷 , 還記得今年第一次傷是在 3月頭,個下太fit ,賴醒下學人去單手跳欄,無錯是跳了很多個自以為很型 ...

其實我果陣係3個月內傷咗兩次
    第一次係右腳腳趾骨
    第二次係左腳腓骨
    兩次都係骨折
    第一次傷ge 時候唔知 亦冇睇醫生
    好彩冇移位.....
    第二次就入咗急診室打石膏~

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-25 21:30 發表
    請問ching....
    而家去康文署體育館做gym 洗唔洗咩資格?
    如相關ge cert ?

基本上是要的,相關資料點我 ,如果唔明即問!!

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-25 21:33 發表

其實我果陣係3個月內傷咗兩次
    第一次係右腳腳趾骨
    第二次係左腳腓骨
    兩次都係骨折
    第一次傷ge 時候唔知 亦冇睇醫生
    好彩冇移位.....
    第二次就入咗急診室打石膏~

師兄一定是操得太盡了吧............
    到底如何先可以發揮到人類的極限而同時避免受傷.........苦惱中.......
    我要邁向筋肉人的身段................

雖然傷勢未好,但野心不段湧上心頭,燃起看不見的 火  ..................................

升級   0%

擦汗

回復 36# 的帖子

補充:
    我係第二傷後複診照X 光順便照埋隻腳趾先發現....
    不過果陣已經唔痛 只係條骨粗咗d~
    p.s. 我果陣都係衝擊緊當時ge極限
    為要在舊校最後一學年陸運會攞好成績
    結果過火咗

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-8-15 23:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

kopo1128 師兄,請問你上次由痛開始, ...

我上次痛左差不多三日, 呢三日我要用拐杖幫助走路, 醫生亦比左些醫痛風的葯比我食. 最後都不知是甚麼原因??? 我那時仍未正式開始跑步, 只是間中跑幾公里而已. 現在減磅後, 除血壓高外, 一切都恢復正常. 不過, 跑步可以令血壓降低, 十分神奇. 所以跑步是最好的運動.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-8-25 22:52 發表
    補充:
    我係第二傷後複診照X 光順便照埋隻腳趾先發現....
    不過果陣已經唔痛 只係條骨粗咗d~
    p.s. 我果陣都係衝擊緊當時ge極限
    為要在舊校最後一學年陸運會攞好成績
    結果過火咗

咁師兄你咪好有著數, 粗左即係強化左啦,根基再向上固定,真係 幸運 !!!

原帖由 kopo1128 於 2008-8-26 08:59 發表

我上次痛左差不多三日, 呢三日我要用拐杖幫助走路, 醫生亦比左些醫痛風的葯比我食. 最後都不知是甚麼原因??? 我那時仍未正式開始跑步, 只是間中跑幾公里而已. 現在減磅後, 除血壓高外, 一切都恢復正常. 不過, 跑 ...

oh, 小弟由 8 月 7 的很痛 至 今時 8月27 的微痛 ,過多一個星期應該是進入99.9% 復原.

話說小弟被此痛的不明原因苦惱個正著之時,上兩個星期的一個星期天 (8 月17),母親帶了我去一個神算子的地方,屈指一算道: 你的痛是腳部神經線過度疲勞引致.............

吓,其實我想知腳部既神經線,是否 = 接受腦部指令 和發出反應予腦部的一樣東西黎架?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

嘩......哈哈哈........嘩......哈哈哈....哈..
    剛剛係地獄重生,而且今日已試落腳虎山.(不過只敢湲步跑)

沒有痛楚地奔跑實在太幸福了!

痛期: 8月6- 9月4 end.

腳痛處,康復完真的明顯粗左,而且身體一個月冇奔奔,肥了不少.....