香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

冬天跑步衣著一問

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

今早18度
    因為2日無跑過
    好想去跑下
    出身汗

但是, 煩惱衣著的問題
    1. 著長袖衫嗎?
    2. 要著風褸跑嗎 ?
    3. 長褲
    4. 短褲

登錄/註冊後可看大圖
    我都知睇個人喜好, 但是, 想八下大家會點應付天寒地凍外出跑步時的衣著.
    ps: 我氣管唔多好, 又怕吹到風...

or 我應該去跑步機, 唔駛怕吸入太多冷空氣呢?
    +1 0
    上一篇︰有人比賽號碼和往年的一樣嗎?下一篇︰參加渣打馬拉松 2012 小貼士

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

關於冬天跑衣
    前晚差d車到個女跑手

前晚風大雨大,
    駕車回家cut對面線轉入閘
    見對面線無對頭車,就加油轉彎入閘口
    正加油轉彎時,見迎頭有黑影跑出
    立時停車才免撞到

原來她深色上衣,黑長褲,長髮過頸
    雨天黑夜只可見到她少少面和拳頭
    可能她只留意背面有無車轉入
    無留意對面線有車cut入就跑出馬路….

回應下Queenie先
    天氣凍跑用鼻子呼吸
    喉嚨會濕d暖d

Kin in Running

升級   71.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我尋晚都跑完(短袖+短褲), 跑到一半先落毛毛雨, 感覺唔太凍, 基本上少少warm up就夠加上跑耐d身體會熱, 呢種天氣跑真係最舒服

升級   46.67%

該用戶從未簽到

今朝短袖+短褲!如果凍過13度,會加件薄外套!

升級   9.2%

該用戶從未簽到

如果有15度或以上, 我都係著背心短褲跑.
    因為跑一陣個身就熱,
    如果再凍多少少我都係短t短褲就ok.
    最難頂都係頭幾分鐘, 個身未熱之前.
    跑完cool down 後馬上入屋就可以.

至於十度以下我就怕啦!
    我會等中午無禁凍果時去跑. 或者放棄, 第日再來.

ching 你怕吹風, 可以試下帶帽 帶口罩.

升級   10.53%

該用戶從未簽到

著TECT-FIT/DRI-FIT啦

升級   4.67%

該用戶從未簽到

剛剛晚上跑,不穿背心改穿TEE,但同是短褲

升級   59.47%

難過

1. 著長袖衫嗎?
    2. 要著風褸跑嗎 ?
    3. 長褲
    4. 短褲

我覺得少+短裝D會跑得舒服D.
    驚凍咪買長/中TIGHT褲保保.

升級   68.8%

該用戶從未簽到

小弟怕凍,10/11日著long tight,長袖快干衫,慢速跑14k,有點熱,仍可接受。著多好過少

升級   62.11%

該用戶從未簽到

足夠嘅禦寒裝備,就無咁多藉口偷懶。

怕唔怕凍其實實因人而異,冬季跑裝保暖之餘亦應以輕使為主,long tight/長袖快干衫外加醒目跑步背心會係好嘅選擇,足夠嘅禦寒裝備唔好因為天氣凍唔跑先至係最重要。

升級   54.74%

該用戶從未簽到

for a healthy man, i think 短袖+短褲 is ok if >= 12-13C providing not rainning

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

5度以上跑時100%一定短衫短褲,不過真係得幾度果陣出門時會著住件長袖笠衫前往起跑處,起跑時除低放在起點附近路邊隱蔽處(本人跑步路線為較偏僻之郊區),跑完後再回來取回件長袖穿上(因其屬於已淘汰之超殘舊衣服,所以即使被人拿走都無所謂),這樣不但舒適,還可有效防止感冒。有類似條件的短衫短褲跑手不妨試一試呢招!

升級   93.33%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

平時跑開吐露港, 上年持續8度時真的凍到...
    我氣管都不好, 所以太凍時會戴運動圍巾跑(過頭粒那種), 為頸保暖.
    未戴的時候, 跑完會係咁咳. 戴左, 有保暖, 就未試過了, 效果很好!
    10度以下, 真的太凍就著長tight + 長袖 + 風褸 + 手套.
    但其實我很享受天寒地凍跑步的感覺, 哈哈...因為果時成個吐露港都冇人的...

升級   74.6%

奮鬥

昨日十幾度30k長課..短衫長tight
    唔太凍,但件衫背面濕曬...一路跑,又要食風,好怕搞到肺炎==

之後十度樓下既長課真係唔知點著好

升級   30%

該用戶從未簽到

熱身夠就可以穿少d衫