香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

比賽前飲食問題

升級   100%

該用戶從未簽到

今天睇到報紙話某藝人跟跑會參加韓國馬拉松前數天不要吃澱粉質食物,以免抽筋,賽後他們才吃幾碗飯。
我知道另一種看法是賽前五六天「餓澱粉質」,到前兩三天則要比平時吃更多,以吸收足夠糖份比賽。
請問CHING們覺得哪個方法較有效?有沒有試過呢?謝謝!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111118&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=15811710&cat_id=6802138&coln_id=6802139
+1 0
上一篇︰ascis馬拉松鞋HS2定BREEZE2好?係運動國買好無?下一篇︰Garmin 910XT

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

"不要吃澱粉質食物,以免抽筋" 真是未聽過
    澱粉質是能量的來源哦
    藝人跑手都有專業教練在旁的
    我見過奧運級的方力申第一次跑全馬
    就sub4,那時2個像教練的在旁跑

不過藝人跑手在報紙上的跑步報導
    真是不能盡信
    又見過有另一位男藝人跑手
    在報章說要sub3,但返終點sub5都做不到
    都不知是娛樂記者不認識馬拉松聽錯寫錯定....

小弟就只是慢慢跑全馬
    無試過「餓澱粉質」,又無試過抽筋
    我覺得「餓澱粉質」有教練指示下才可試
    幾天身體無澱粉質,怕不怕對身體有不良影響
    人人身體情況不同,最好問問醫生意見

Kin in Running

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

"下次目標要去東京跑全馬,目標時間係 3個半鐘"
    差不多5小時完成,下次要3個半鐘,有無大想頭d呀...

我都係只聽過賽前加碳,無聽過要減果喎...!!

升級   96.8%

該用戶從未簽到

俗稱比賽前加碳即係 醣元負載法(Carbohydrate Loading),呢度有篇介紹運動員飲食有講。唔食澱粉質食物免抽筋都係第一次聽,好可能係某傳媒一知半解「作」出嚟。

http://www.hksports.net/hkpe/readings/06_issue_six.pdf

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

謝謝Felixcat Ching提供資訊,很有參考價值

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

嘉莉師姊,我大概睇過篇文。不如你指出錯響邊,大家分享吓吖!

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

嘉莉師姊都睇得好仔細吓喎,我諗可能係作者嘅手文之誤啫,以我所知佢都係修讀運動科學。講返carbo-loading詳細都有唔同方法去增加醣元,我自己覺得以下所講比賽前食多啲碳水化合物,較為適合一般非專業跑手,其他最激進嘅方法最好都係有醫護人員配合好啲。

http://www.hksports.net/hkpe/spo ... hydrate_loading.htm

升級   62.11%

該用戶從未簽到

嗰位藝員着住馮教練跑會件青色跑衫,馮生一向都提倡"醣元負載法",可能話俾位大哥Mon-Wed唔食澱粉質食物,之後Thur-Sat就勁食,點知佢就一知半解..... 坦白講藝人嘅生活加上跑五粒幾鐘嘅,做乜鬼carbo-loading呀! 有時間瞓多陣好過喇。
    而且娛樂版登嘅料,胡裡胡塗.... 產唔多啦,千祈唔好咁認真!