香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin Forerunner 910XT vs Polar RCX5

升級   33.68%

該用戶從未簽到

各Ching會選擇邊隻3鐵錶呢?
單選投票, 共有 194 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
+1 0
上一篇︰2011澳門銀河娛樂國際馬拉松 by 阿火下一篇︰12月份-2011賽事照片精華

升級   33.68%

該用戶從未簽到

點解大多數人選擇Garmin??? 可唔可以發表吓。

升級   18.8%

該用戶從未簽到

內置GPS

升級   33.68%

該用戶從未簽到

唔係話好多人覺行內置GPS大誤差嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。
內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。
在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次數,抖正番個距離,另外新加氣壓去測高度,抖正左以前全靠數粒衛星的交切線來定高度,在山谷、懸崖下或山腰可能有某角度的衛星收不到時,個高度便不會準確。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Garmin 310XT/910XT定Polar RCX5一路以來都係消費者比較既熱門選擇

論功能Garmin確係勝一籌
1. Garmin有高度(310XT用GPS, 910XT用Barometer), 而RCX5係無高度既
2. Garmin支援單車既Power Meter, RCX5係不能
3. 910XT有Stroke count, RCX5無

方便情度就兩睇:
1. Garmin唔使再帶多舊GPS, 一體式攪掂晒
2. RCX細隻好多好多, 有時簡單既跑步未必需要GPS
3. 而且可以帶後備電比GPS用, 行10幾20個小時山都無問題

個人意見
三鐵人 : RCX5 / Garmin 910XT+另外一隻簡單跑步表
跑步人 : RCX5 / Garmin 910XT+另外一隻簡單跑步表
行山人 : RCX5
單車人 : Garmin 910XT

升級   12.63%

該用戶從未簽到

師兄,點解种要加多一隻簡單跑步表呢?

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 allanccl 於 2011-12-16 12:45 發表
    唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。
    內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。
    在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次 ...

計番polar watch rcx5 box set $$ with the 910XT

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 voluchan 於 2011-12-16 17:36 發表
    師兄,點解种要加多一隻簡單跑步表呢?

因為有時唔想太複雜....
    有時落街跑, 條路已經好熟好熟, 唔使叉電, 又輕便d

升級   33.68%

該用戶從未簽到

Ching, 小弟不材,可唔可以解釋吓StarII, III & IV既分別,咁910XT & RCX5又分別用邊粒CHIP???

原帖由 allanccl 於 2011-12-16 12:45 發表 唔洗一舊二舊是其中一個原因,價錢亦是考慮因素。內置同外置GPS基本上係與誤差無關。用第幾代chip才是關鍵。用較新的StarIV應該比StarII 或StarIII好。在水中大家都係收唔到GPS,但係910XT用Stroke來計番所游的次 ...

升級   1.58%

該用戶從未簽到

910XT洗唔洗成日差電架?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 gpson 於 2011-12-19 10:33 發表
    910XT洗唔洗成日差電架?

最多20小時(聲稱)

升級   1.58%

該用戶從未簽到

910XT冇電是gps 唔work 定成隻錶冇電?
    polar 就有好有唔好, 分拆幾件隻錶可以輕d , 電又耐用, 當然 rcx5 design 係型到爆

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 gpson 於 2011-12-19 20:49 發表 910XT冇電是gps 唔work 定成隻錶冇電? polar 就有好有唔好, 分拆幾件隻錶可以輕d , 電又耐用, 當然 rcx5 design 係型到爆
    冇電成隻錶會息左

310XT一提示冇電後大約6 min就會OFF,唔知910會唔會早D有提示呢?

升級   12.63%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-12-17 22:08 發表

因為有時唔想太複雜....
    有時落街跑, 條路已經好熟好熟, 唔使叉電, 又輕便d

我以爲同時間要帶兩隻添....

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我有RCX5, 好處以下
    1. 隻錶較SLIM, 帶上手無咁阻手阻腳
    2. 因為錶只有計時功能, 電量跟普通錶差不多, 唔似910XT要成日叉電
    3. 無其他接口, 理論上防水性能會好D
    4. UPLOAD DATA好方便, 只要插左USB接收器落電腦, 隻錶會自動UPLOAD

缺點
    1. 要用GPS時要拎多舊野
    2. POLAR自已個SOFTWARE幾弱下, 好多人都唔多滿意; GARMIN個上網軟件正好多, 起碼有個REPLAY功能, 作用唔大, 但又幾好玩
    3. 三鐵唔方便, 因為要拎多粒GPS, 910XT一体成型係方便D!
    4. 無氣壓計.

但有氣壓計都唔多準, 不過有梗係會完美D, 但多隻香爐多隻鬼, 我成日覺得會易壞D!

如果各位係終極多項運動員, 應該RS800CX會好多. 如果係普通多項運動, 兩隻其實差唔多, 我覺得幾難分高下.

升級   6.67%

該用戶從未簽到

唔駛再問..一定係"Garmin Forerunner 910XT "

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 henrykyho 於 2011-12-24 22:18 發表 唔駛再問..一定係"Garmin Forerunner 910XT "

點解?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

其實點解咁多年Polar表既GPS都係要另外一舊野, 其實係Polar能力問題, 仰或其他原因呢?

升級   33.68%

該用戶從未簽到

我自己用緊POLAR FT80 去做GYM, 隻錶係無內置GPS不過就超輕薄仲有FlowLink無線上載資料。不過我百分百同意個所謂PolarPersonalTrainer係麻麻地...

http://www.youtube.com/watch?v=VnM5ZkZ3ImU

原帖由 leehyalbert 於 2011-12-28 15:30 發表 其實點解咁多年Polar表既GPS都係要另外一舊野, 其實係Polar能力問題, 仰或其他原因呢?