香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

參加半馬,平時的練習量多少為較好?

升級   22.67%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟年40,較定期長跑都係近一年的事.
    平時一星期跑約2次,一次8K左右.
    這個星期日跑左澳門半馬,
    澳門半馬前慢慢增加到約12K
    身體感覺良好,身體未有不適.
    前日跑半馬,12K過後感覺前膝有些緊,
    最後2K比較痛,賽完一日後又無咩事了,
    睇過下資料該是肌力不足及活動量突然增加.

平時如跑得太多,又會不會傷膝呢?
    參加半馬,平時的練習量多少為較好?
    +1 0
    上一篇︰點練耐力..下一篇︰Roller / Trainer ~

升級   100%

擦汗

我上年第一次跑渣打半馬
    weekdays 跑兩三次, 共 20K
    weekend 跑一次, 約 半馬長度 (之後必然休一日)
    1 星期約 40K

但若 C Hing 想增加里數, 一般說法是每星期不要多於 10%, 否則容易受傷.  
    若膝痛便不要勉強, 我試過忍痛跑後受傷, 除了浪費 $ 外還要停止訓練.

升級   22.67%

開心

年頭第一次跑渣打半馬,
    其實無咩準備,
    最多練過一次10K,
    2個半小時跑完,無傷無痛.
    由於練得少的關係,
    心率高D及腿力也勉強完成(小腿接近抽筋)

經過近一年較定期的練習,
    心率降低了不少腿力也提高了,
    估唔到今次第一次跑到膝痛.
    其實我平時練得都唔算太多,
    一個月六七十K,
    咁未至於練壞膝頭掛,
    所以我這種情況該是增加練習量還是減少練習量呢?
    所以上來請教一下大家意見.