香港長跑網  - 長跑長友

樓主: junjun

Jun.. Fun.. Run.. 跑步落格帖~

升級   0%

該用戶從未簽到

junjun take care,好好休息!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

Jun Jun ching, take care. 好好休息下!希望可以係渣馬前康復!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

大力大雄馬王~~

係啦...之前成日心思思又心急想練習, 好極都好唔哂~今次真係要大休
    今年渣馬只有食老本同降低目標啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

你D老本咁厚, 點食都食唔晒啦!!!

升級   100%

擦汗

1月8日 星期日
    是日離島區 10K長跑賽

既然是本季最後一個報的10K賽事, 原本想休養下季再戰, 不過被金金說服了順道去大嶼山玩..就出發了

原來早上11時才起步~~有個多小時報到, 熱身~ 用了物理治療堂的方式熱身, 希望跑的時候不會痛~~

1K 3"59
    2K 8"13
    3K 12"21
    4K 16"35
    5K 20"47 (折返點)

9k 35"50
    10K 40"53~

其實第一1K已經懷疑, Under 4分1K(仲要係小小上斜)好似唔會咁舒服, 不過沒有想太多
    第2 3K 跟住坦克車師兄, PACING 好穩定而且大步
    3K 左右開始要晒太陽, 有小小辛苦
    4K 後開始保持速度, 而且提自己要留留留留留力~
    5K 折返有小小驚喜(時間快過之前) 但已開始幾辛苦, 覺得後半好難快得番過前半~

6 - 8 K 好辛苦, 想跌WATT, 提自己盡量唔好睇錶(因為睇錶一定知道自己慢左, 反正唔會追得番, 咁不如1K 1K咁食, 追前面既人就算, 但結果只係過到3 -4個), 睇過一次錶, 一計不得了, 如果KEEP到 4'00 一K我可以sub40 !!!! (當然唔覺得自己可以4'00 1K捱2k) 
    9K ... 好好好好辛苦, 好想行路, 但同時又要提自己, 唔好用力費事受傷就煩(好在膝頭完全OK) 而且最後 800米有兩段幾長而又唔太斜的下斜路, 順著加速都好..後面腳步聲明顯愈來愈近, 但我一加油去就遠番, 即係佢都冇咩力, 而我仲可以爆(不過梗係唔用力啦)
    10k ... 40"53 竟然PB左~~

但係..問d有GPS既朋友,得9.6K左右 ~~ 估計應該係頭1K個牌唔準 ~(唔怪得之3"57都可以唔辛苦啦.. churrrr)
    不過...就算我要跑多 400M, 加多 1'30... 我都係 42'33 左右, 都比本季 PB 44'58 快左兩分鐘~~ 亦都做到本年SET , 最少sub 45, 希望sub 43 的Target ~~

完左再去大澳食野~ 好高興~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 45# 的帖子

如果計埋果400米我PB唔到添=.=

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 junjun 於 2012-1-8 18:15 發表
    1月8日 星期日
    是日離島區 10K長跑賽

既然是本季最後一個報的10K賽事, 原本想休養下季再戰, 不過被金金說服了順道去大嶼山玩..就出發了

原來早上11時才起步~~有個多小時報到, 熱身~ 用了物理治療堂的方式熱身 ...

JUN, 果頭叫你要休息, 轉頭你又去咗比賽, 仲PB埋, 真係服咗你!!!

升級   100%

擦汗

原帖由 大雄2009 於 2012-1-8 23:59 發表

JUN, 果頭叫你要休息, 轉頭你又去咗比賽, 仲PB埋, 真係服咗你!!!

今年最後一個 10K , 忍唔住唔去, 好在忍得住腳冇衝, 全程密步去~~
    我都好 suprise 可以快左... 明明冇練習~~
    我都有諗如果小小痛就會停...點知又冇野 wor ~~ 我都會好好休的... Thanks 大雄

升級   100%

擦汗

1月9日 星期一

蒲崗村道運動場

上山 1.6K ..16 分
    兩圈 666m  7"00 , 6'00 jogging  

Jog 唔夠 3K , 主菜拉筋 ~~

我要休 休 休 休 休 ~~

升級   100%

擦汗

1 月11日 星期三

與大隊一同出發跑大圈
    不上健明, 到唐明苑時自行折返, 全程慢慢jog , 約7分鐘1K~
    3K多有 用左 22 分 ~~
    拉筋吹水半小時左右想迎接番 eva , 點知見極都見唔到, 以為佢跑錯.. 我就沿路來回多2.X K @_@

休 休 休 ~~ 明天運動場輕鬆跑, 不加里數, 8K為限~~

升級   100%

擦汗

1月12日 星期四

沙田運動場 5KTempo ~~

第一個 5K 完全未熱身未拉筋~~ 同大隊一齊起步, 其實只係慢跑5圈熱身 (2分10一圈, 夠哂慢)~ 拉夠哂先同 Daniel 及大圍一齊去 ~~
    Daniel 超定, 全筐接近 1"37 - 1"42 一圈 , 佢之前已經走左隻5K ... 再帶多我地7個圈~~ 最後5圈原本想輕鬆走, 不過被小朱CHING又拉又夾...
    最後 20"45' 完成~~

第二隻起步前已 feel 到膝頭唔多得, 目標即減半, 走六個圈~~
    頭3 圈 5' 06
    尾3 圈 5' 02 (10"08 ~2.4K) 明顯冇力, 亦唔想去~~

拉夠筋..收工....
    本星期不再練習~~

升級   100%

慵懶

回復 51# 的帖子

第一個5k咁快緊係痛喇,我第一個5K全部約1:45—1:50完成,第二個就1:50—1:55完成!

升級   100%

擦汗

原帖由 tank1438 於 2012-1-13 00:43 發表 第一個5k咁快緊係痛喇,我第一個5K全部約1:45—1:50完成,第二個就1:50—1:55完成!

係啦, 我控制得差~~ >.< 真係要諗諗~~

另外要恭喜你PB 成個鐘~~ 有多

升級   100%

慵懶

回復 53# 的帖子

多謝晒,PB咁多其實代表我舊年渣馬太HEA啫...

另外我覺得練TEMPO就真係要自己跑,唔好同一大班人跑,好易俾人帶快或拖慢,練習用途會打折扣..!!(可以一齊起步,但唔好死跟囉)

升級   100%

擦汗

1月18日 星期三

澳景路頂 3.5K ~
    未開始痛已經停.....點知真係痛

唔休唔得啦~~

升級   100%

擦汗

1月19日 星期四

馬鞍山運動場

全慢跑陪跑~~   4800M - 29"55' ~~ 之後叫左1888 十二位用團庠龍蝦餐~~ 正!!~

升級   100%

擦汗

1月20日 星期五

還債..十年唔去總要去一次
    打籃球 9 -11~~
    竟然不斷地贏足4場, 打左成粒幾鐘都冇得停~
    老了..~~

新三分線好遠~~ 好在仲可以一場一球~

升級   100%

擦汗

1月25日 星期三

發財跑 - 全斜路7.5K ~~
    47分 ~~

有些事比自己盡力衝線更重要~
    恭喜~~
    雖然很慢, 膝頭都仲有小小冤~
    下年渣打會再跑半馬~~
    今年~ 唔唔~~ 沒有大希望

升級   100%

擦汗

1月29日 星期日

Nike UMT 最後一課 跑馬地大餅~

~6.5K Tempo 一隻, 志在喚醒已病了一星期有多的心肺及肌肉~~
    1.3 ~7:331.3 ~6:55
    1.3 ~7:25
    1.3 ~7:10 1.3 ~6:50

今年最初目標係 135 - 140
    毅行之後目標改為 140 - 145
    今天之後目標改為 145 - 148  ~~

還未世界末日就仲有得跑~~

感恩~

升級   100%

擦汗

2月5日 星期日

渣馬~~

1'45'21~~

出門口先醒起唔記得帶行李牌... 好在有個 FRD 幫手
    不過已經搞到5:10分先去到清真寺
    拿拿林拉筋~~
    由OFFICACL到上線成2分幾(仲衰過上年既1分鐘)

跑到7K右大腿開始抽抽地, 心諗, 唔係呀, 7K 炸WOR~~
    之後即時食GEL(原本想10K 先食)~~
    跑下跑下又順番, 仲快左, 又唔抽~~

1K - 0530
    2-8K 4020

之後開始唔睇錶順去(都預左會慢, 因為要上斜)
    其實去到17K 都仲係OK的, 不過似乎做唔到1'40, 18K 開始竟然行路!!!!!
    主要係因為膝頭有小小唔舒服, 而且時間唔靚都想影相靚~~ 所以行到去轉入銅鑼灣之前的天橋, 快快跑番去~~ 希望影出來的梳好D ~~

今個跑季初的目標....
    原帖由 junjun 於 2011-12-10 09:22 發表 10K PB - 44'58 (2011可樂)半馬 PB - 1"48'01 (2011渣打) 今季目標 (無壓力, 最好做得到) 10K - Sub 43'00 (2012年1月8日, 離島區) 半馬 - Sub 1"35 - 1'40' (2012年1月2日, 美津濃, 先試1'45) (2月5日渣打半 ...

其實做唔到135-140真係幾失望... 唯一安慰係, 1"45'21都快過上年既1"48'01 , 都叫做PB左既~~
    但我幾時先做到130呢~~~~
    受傷要先好, 決定唔跑三個月, 一定要好番哂先~~

為左唔令自己跌WATT, 都可能會游下水做下其他輕量運動~

邊個見我五月之前練跑, 我請佢食飯~~!!!!