香港長跑網  - 長跑長友

[求救!!!!!!!!!] 膝頭內側痛

升級   86.84%

該用戶從未簽到

為左備戰人生第1個半馬
我一星期大約跑2-3 次10KM

今日跑跑下左腳膝頭內側有無啦啦痛
痛就唔係痛到行唔到果隻
行果時差唔多係唔痛的
但坐底將個膝頭由屈至90度到將成隻腳完全伸直時
就感覺到膝頭內側痛

E+ 既情況係
行 : 小小痛/唔痛
跑 :
膝頭內側痛
將個膝頭由屈至90度到將成隻腳完全伸直時 / 將成隻腳完全伸直屈返去90度 > 痛

究竟發生咩事? 求大家話我知 ? 洗唔洗停跑? 要幾耐?
痛既地方如圖

升級   13%

該用戶從未簽到

師兄之前的訓練是否差不多哩數? 或忽然以倍數增加?  小弟過去一個多月前復操, 又是心急備戰半馬以致哩數增加得太快, 最後雙膝投訴, 現小腿內脛還經常一跑就酸痛, 好難受.  

經跑網啲師兄好心相告, 可以去藥房買一隻"特強喜療x"藥膏試試.  此藥對酸痛療效明顯.

升級   86.84%

該用戶從未簽到

原帖由 skylinelin 於 2011-12-16 02:00 發表
師兄之前的訓練是否差不多哩數? 或忽然以倍數增加?  小弟過去一個多月前復操, 又是心急備戰半馬以致哩數增加得太快, 最後雙膝投訴, 現小腿內脛還經常一跑就酸痛, 好難受.  

經跑網啲師兄好心相告, 可以去藥 ...

呢個哩數都跑左成半年
半年前 1星期跑2-3次 1-2次10KM  1-2次 2個3000M
都唔係差好多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

一星期3次10KM未算過量, 不過會唔會次次都爆盡來跑?
可以留意一下跑姿, 落腳時膝頭有冇側埋一邊?
最好搵有經驗跑友係旁邊觀察下

升級   50.85%

該用戶從未簽到

roger兄, 我同你個問題一模一樣, 但3年前巳發生, 而家變左舊患
你要留意自己左腳有冇扁平足, 足外翻, 同埋有小小O字腳 (以上我全都有...........驗腳得知)
要改變跑姿(跑時要不時轉重心腳, 同埋左腳盡量同腳外側落地!(當然唔好斜得咁離譜 )
藥物方面, 可以試下服他輕 (試前一定要問醫生, 因為強力消炎藥有可能會令你腸胃不適, 好多時要連胃藥一齊食)
亦可試服他靈(有藥放成份貼布)

上次我嚴重過你, 幾乎行都行唔到, 停左1星期(藥都食左1星期, 直至屈腳唔痛我先再跑)

祝早日康復!

升級   86.84%

該用戶從未簽到

多謝大家既關心同意見呀
今日睇完跌打
跌打佬話我韌帶發炎
可能要1-2星期唔跑得

想問返 gasoline 兄
你痛果時有冇睇醫生/跌打 ?
你既舊患係點
一跑即痛? 但特定既時候先痛?

orce
爆盡我就估冇
因為我報左21KM
跑10KM會留氣跑
一次10KM既時間 50MIN內完成

升級   50.85%

該用戶從未簽到

roger兄,
我第一次痛, 係0係山上, 跛住行多左成3個幾鐘先落到山, 跟住返左屋企, 第2日仲痛, 隻腳幾乎屈都屈唔到, 去左急症室
而家其實跑得好小心, 有時跑得快有"吉"我一下, 跟住我就會減速一排來就
舊患就係你圈住個個位, 有時同力按落去會痛
醫生所謂既韌帶發炎, 即係鬆左....其實如果可能應該即刻做 R.I.C.E 4個Step
鬆左係唔會回復彈力架............

而家凍左, 其實會易左受傷...take care

升級   7.45%

該用戶從未簽到

1.shorter your stride
2. landing on your mid-foot
3. correct your pronation problem

升級   35.26%

該用戶從未簽到

我都係跑到內膝痛 行都好痛 上個星期去左睇鐵打 而家行就唔痛 不過一跑就痛。

升級   12.11%

該用戶從未簽到

可以睇物理治療.

當年小弟 ACL 同半月板重傷, 手術後都係靠物理治療醫好大部份.  從此之後, 就知 VMO / ITB 對膝痛有好大影響

升級   86.84%

該用戶從未簽到

經醫生診斷
我既內側靭帶腫左
要休息6-8星期
報左名既半馬都唔跑得了

升級   12.11%

該用戶從未簽到

師兄保重!

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 roger61011 於 2011-12-15 20:44 發表
    為左備戰人生第1個半馬
    我一星期大約跑2-3 次10KM

今日跑跑下左腳膝頭內側有無啦啦痛
    痛就唔係痛到行唔到果隻
    行果時差唔多係唔痛的
    但坐底將個膝頭由屈至90度到將成隻腳完全伸直時
    就感覺到膝頭內側痛

...

我先前都同你一樣,不過就磨膝頭外側ITB,睇左醫生休左個月都唔好仲係一跑就磨,後來發覺係膝頭後面腳跤d根過緊,加上平時拉根方法效果唔好,同期上網睇到個拉根方法跟住做幾次就無事http://www.sportsnote.com.tw/run ... 1-a593-0c23e736b2ff
    唔知對你有冇用,不過根磨腳問題要先解決,唔係休幾耐都仲係會磨

升級   21.05%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 Rick724 於 2012-1-12 19:03 發表

我先前都同你一樣,不過就磨膝頭外側ITB,睇左醫生休左個月都唔好仲係一跑就磨,後來發覺係膝頭後面腳跤d根過緊,加上平時拉根方法效果唔好,同期上網睇到個拉根方法跟住做幾次就無事http://www.sportsnote.com.tw/runn ...

可能對我有用, thanks a lot