香港長跑網  - 長跑長友

慢跑鞋生命

升級   2.55%

該用戶從未簽到

請問一對慢跑鞋跑甚麼時間應該要換?

因為我買左對味精農 creation 12, 跑左大約250公里路跑, 近幾日覺得鞋底生硬, 尤其落斜路時.

請問換鞋係用咩標準? 例如某個公里數量? 還是係對腳的感覺? 等等 ..... 請大家給予少少意見.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

回復 1# 的帖子

換對新鞋啦,多份新鮮感

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

一般係500km要換鞋,不過如感到不適就應該退役做行街鞋了..!!

升級   100%

無聊

升級   98.9%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

Eddy師兄,你咁勤力,兩個月就要換一對啦

升級   100%

慵懶

回復 4# 的帖子

我一年買4至5對架...

升級   2.55%

該用戶從未簽到

一年四五對 @@

幾舊水一對, 好貴 ..................

近二個月, 上五吋下五吋有D痛, 唔知關唔關鞋事? 但睇完味精農個WEB, 呢對 creation 12 已經係最好保護架啦喎, 再買都唔知買乜好. 再上網搵過, 有D人話400公里左右換鞋, 有D人話800公里先換 ....

我183CM, 呢對鞋由 201 磅跑到 175 磅, 跑左250公里多D .... 會唔會體重以至鞋底快死呢?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

perre ching,

建議先休息下對250公里的跑鞋
    因為如果有幾對跑鞋輪住來休息可以耐用d

跑鞋耐不耐用,當然與體重和落腳方法有關

聽說仲有一個方法可以知道對鞋用完未
    就是看第一層 防磨的表層 是否磨完
    磨到第2層就可以考慮換鞋了
    因為到第2層就 防磨 的功能低
    好快就磨完

如果想跑鞋耐用
    最簡單的方法是
    可以熱身,踢腿,拉根....用對舊鞋
    到真正練習才用對靚鞋

Kin in Running

升級   98.9%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

堅堅,咁咪要揹多對鞋出去跑

升級   100%

無聊

原帖由 Gunners 於 2011-12-22 10:03 發表
    Eddy師兄,你咁勤力,兩個月就要換一對啦

著緊個對老虎著咗成年,
    仲諗緊換唔換好,
    睇來都要大出血了

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 beepatpat 於 2011-12-22 12:14 發表

著緊個對老虎著咗成年,
    仲諗緊換唔換好,
    睇來都要大出血了

咁就趁過年前入番幾對喇,過左年鞋鞋聲唔好聽嘛

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 Gunners 於 2011-12-22 12:18 發表

咁就趁過年前入番幾對喇,過左年鞋鞋聲唔好聽嘛

根拿士,

現在什麼年代哦
    鞋字半邊佳
    有嘜咁不好聽呀

咁過緊年買可能有折未定

Kin in Running

升級   56.85%

該用戶從未簽到

跑鞋一般黎講都有500-600k既壽命架,不過要視乎你既跑姿,體重,路線而定.
    如果你淨係跑泰坦地既運動場既話,咁跑鞋既壽命就會大大延長,反之你喜歡跑街及
    多上落斜既中長途,咁對跑鞋都會磨蝕得比較快既!但最後都係要睇番對鞋既實際磨蝕
    程度,不能單靠k數定佢生死.正如kinkin所講如果耐磨表層已經磨蝕得七七八八,咁對鞋都
    應該功成身退啦!所以好多跑手都會有多過一對跑鞋交替使用,藉以增加佢地既壽命.

升級   13%

該用戶從未簽到

原帖由 perre 於 2011-12-22 11:04 發表 一年四五對 @@幾舊水一對, 好貴 .................. 近二個月, 上五吋下五吋有D痛, 唔知關唔關鞋事? 但睇完味精農個WEB, 呢對 creation 12 已經係最好保護架啦喎, 再買都唔知買乜好. 再上網搵過, 有D人話400 ...

師兄, 不能相提並論的.  For example, 以我同tank師兄比較, 我根本唔系同一層次.  tank師兄未到月中就會宣佈"今個月已跑2xxk".  咁樣嘅距離同速度, 當然對跑鞋的要求(數量和質量)會相對地高.  反之以小弟標準, 咁當然係先投資本身嘅跑步能力, 成功後再講投資配備啦.
    可能師兄你早前的體重真系會對你對跑鞋造成較重嘅負擔.  樓上幾位師兄分享的經驗個人覺得非常可取, 最重要應該系睇睇鞋底的磨損程度深淺.   當然, 過年心思思想買新玩具, 我而家就係唸緊一個穩如泰山嘅理由去攞permit

至於你講上5下5寸嘅地方有D痛, 是否小腿內側? 走路不太明顯, 當一跑踏出第一步就會感到明顯酸痛, 好似小腿骨快斷的感覺?  左腳比右腳酸痛感強?  忍痛跑熱後, 痛感是否減退?  如所有症狀大致符合, 應該系師兄你的腳"足果"肌肉不夠力量.  日子有功, 多跑或針對性訓練會使慢慢改善.  因小弟是過來人.

升級   13%

該用戶從未簽到

原帖由 beepatpat 於 2011-12-22 12:14 發表 著緊個對老虎著咗成年,仲諗緊換唔換好,睇來都要大出血了

上星期Eddy兄就係著住對虎鞋放幹我?

升級   100%

無聊

原帖由 skylinelin 於 2011-12-22 15:17 發表 上星期Eddy兄就係著住對虎鞋放幹我?

係我last個小小力都比 Andy 兄榨埋出來就真
    講時講,鞋底黑色果層都蝕得七七八八,今曰行屯市都好少鋪有老虎鞋賣,要搵曰出九龍睇下先得!

升級   7.37%

該用戶從未簽到

唉 想換跑鞋最慘自己唔係好識...而且10間鋪9鋪都無咩專業既人俾意見

升級   0%

開心

如果你無扁平足, 跑全馬來來去去都系 Mizuno and Asics 個幾款鞋的。
    參考下呢到!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14780&extra=page%3D1

https://www.longrun.hk/forum/forumdisplay.php?fid=12

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2012-1-29 13:04 發表
    如果你無扁平足, 跑全馬來來去去都系 Mizuno and Asics 個幾款鞋的。
    參考下呢到!

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=14780&extra=page%3D1

https://www.longrun.hk/forum/forumdisplay.php? ...

師兄如果有輕微扁平足有咩選擇好..或者有無咩店有專業俾人揀鞋 最好價錢公道既 thx
    我主要都係諗美記 nb 或者asics..(但asics真係好貴= =..)
    美記睇好似inspire同 alchemy係for平足..但又唔知有咩分別

升級   0%

開心

美記有對 Wave Alchemy and Inspire 系 for 扁平足
    NB 1260 都系, 自己去試下睇下邊對舒服D....

Asics 就唔知了....睇下有無其它師兄比意見