香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: queenielty
打印 上一主題 下一主題

轉載<爽報> 莊曉陽- 跑步首要目的是享受

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我想你如果更加認真地去比賽, 成績可能不止于此!
其實, 態度認真唔代表有壓力; 我知道有些跑手練習時就好快, 但到比賽時往往發揮得唔好, 原因可能是膽怯, 唔夠放, 對自己信心唔夠! 要發揮出自己的水準, 一定要有專注同有決心, 邊跑邊影, 四圍望的玩法, 得到的唔係成績, 又係另一種體驗!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 21# 的帖子

享受唔代表唔專注,我每次比賽都好專注,只係提醒住自己要享受個過程,唔係去捱....!!
    邊跑邊影, 四圍望的玩法我係覺得唔尊重個比賽架,我最多都係觀察唔同跑友既PACING同辛苦程度去比較吓自己當時的程況..!!
    我相信我既方法係可以成績與享受兼得的...

升級   40%

該用戶從未簽到

我覺得享受係心態,而唔係等於唔辛苦,跑步比賽過程係辛苦,特別係想PB,有可能更要捱,係一種意志的磨練,大家都經歷過,其實樂趣就在其中,也可以說是享受這個過程.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 absdorf 於 2012-1-10 00:38 發表

有時"享受"係跑完先感覺到.

現在既跑步,暫時對於我黎講仲係「壓力」。
    要變成真正的「享受」,我暫時還未感受到。

anyway, 我會繼續努力。

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2012-1-10 23:15 發表

現在既跑步,暫時對於我黎講仲係「壓力」。
    要變成真正的「享受」,我暫時還未感受到。

anyway, 我會繼續努力。

有甚麼壓力呢?點解有壓力.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 absdorf 於 2012-1-10 23:33 發表

有甚麼壓力呢?點解有壓力.

你可以話,怕自己完成不了整個過程,或者對自己有一定的要求。

這些可以是動力,但也可以是壓力。

升級   39%

該用戶從未簽到

每個選手落場都希望有成績,有好表現,有壓力是必然,除非這個目標沒有難度,但是這樣的話又怎樣可以進步呢?
    我覺得適當的壓力來推動自己練習和比賽是必需,但是不能讓壓力化成負面情緒。
    正如火師兄在另外一處引用的話:
    “人生是很奇妙的。也許前一次的失敗,會成就下一次的成功。人生經常會在輸贏間擺盪,不到最後,誰也不知道結果如何?”

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2012-1-10 23:47 發表

你可以話,怕自己完成不了整個過程,或者對自己有一定的要求。

這些可以是動力,但也可以是壓力。

目標個個都有,唔同時期唔同狀態有唔同的目標,其實努力過就得啦,先戰勝自己,又唔係靠呢行穩食,好似唔少人認識的周伯,年輕時跑全馬3-4個鍾,依家老啦,跑5個幾鍾,咪一樣到處參賽,一樣咁開心,跑渣打仲有可能唔夠時間比人請上車添,有不少以前名列前矛的高手,成績同以前比差好遠,但跑得一樣開心.